Pacient in pericol in sala de operatii

marți, 07 iunie 2011, 20:16
3 MIN
 Pacient in pericol in sala de operatii

Achizitiile facute la repezeala si fara consultarea unor specialisti incep sa aiba efecte negative in sistemul sanitar botosanean. O situatie incredibila a avut loc ieri, in timpul unei operatii. "Una din faimoasele mese de operatii a suferit o avarie, mica sau mare nu putem spune. Unul din segmente a cedat. Va imaginati o masa de operatii care se rupe in doua ca o grisina", a precizat doctorul Tatiana Trofin, medic sef al Sectiei de chirurgie plastica si reparatorie (CPR).

Masa, compusa din trei segmente, a cedat in partea inferioara, chiar acolo unde operau medicii. Pentru a putea continua interventia, chirurgii au recurs la o improvizatie. "Am luat un scaun cu spatar si pur si simplu l-am proptit sub masa pentru a avea stabilitate. Din fericire pacientul nici nu a simtit, dar se putea intampla o nenorocire", a mentionat medicul. De altfel, pacientul a recunoscut ca nu a fost ingrijorat niciun moment. "Operatia a decurs fara probleme. Mi-a facut o injectie la inceput si apoi m-au adus in salon", a aratat barbatul de 40 de ani, din Unteni, operat la calcaiul drept.

Medicul sef de la CPR sustine ca, avand in vedere ca au cedat doua mese noi, de aproape 30.000 de euro bucata, iar garantia a expirat, este posibil sa apeleze la cele vechi, scoase din uz. "Mai intai incercam sa reparam aceasta masa si am facut demersuri la conducere pentru o noua masa. In ultima instanta vom lua de bune mesele de la casare, de pe vremea lui Gheorghiu Dej. Macar alea nu ne-au facut probleme", a declarat Tatiana Trofin.

In aceeasi sala de operatii, o alta masa a cedat sub greutatea unui pacient in 2010. Atunci medicii au iesit sa se spele pe maini, iar masa s-a inclinat atat de mult incat bolnavul a fost pe punctul de a cadea. "Aceste mese trebuie sa fie extrem de stabile. Ca un monolit. Ei bine, la noi monolitul se inclina in toate partile. Este un pericol", a continuat Tatiana Trofin.

–-

Performanta cu aparatura invechita

Cadrele medicale sustin ca cele doua cazuri demonstreaza ca achizitiile facute de fostele conduceri ale unitatii au fost defectuoase. Problema de ieri reprezinta, insa, doar varful icebergului.

Vazuta ca una dintre sectiile performante, aducand bani spitalului, CPR este una din cele mai vaduvite. "Sala de operatii este dotata, cu bunavointa, la inceputul secolului XX. Crapam de cald, si noi, si bolnavii. Aparatul de anestezie este cel mai slab din blocul operator. Avem un electrocauter achizitionat in urma cu trei ani si care a functionat cateva luni. Se tot defecteaza si pentru reparatie asteptam si jumatate de an", a explicat medicul sef al CPR.

Mai mult, conducerea spitalului a achizitionat in urma cu cativa ani un microscop extrem de util pentru operatiile de chirurgie vasculara, insa nu si suportul necesar. In lipsa acestuia, aparatul in valoare de aproape 20.000 de euro zace in magazie.

Medicii se plang si de filtrele de apa folosite la robinetele unde se spala pe maini, acestea epuizandu-se intr-o perioada de doua ori mai scurta decat cea garantata de castigatorul licitatiei.

 "Ne dorim sa inceapa cat mai repede reabilitarea, dar in coditii mai bune decat s-a facut in cealalta parte a blocului operator, unde au fost probleme inca de la inceput", a incheiat chirurgul.

Chirurgii s-au declarat nemultumiti de instalatiile de aer conditionat, mesele de operatii si chiar tamplaria de termopan.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii