Politia a dat o gaura uriasa in buget

miercuri, 24 martie 2010, 22:30
3 MIN
 Politia a dat o gaura uriasa in buget

Reprezentantii inspectoratului au incercat recuperarea sumei pe mai multe cai, insa cauza este aproape pierduta, intrucat societatea cu pricina se afla in procedura de insolventa, iar active de valorificat nu prea mai exista.

"Gaura" de 350.000 de lei a fost evidentiata de un control al Curtii de Conturi care a verificat tranzactia facuta in 2006. Controlul a stabilit ca banii au fost platiti in plus fata de valoarea contractului, suma reprezentand in fapt TVA perceput de doua ori. Asta pentru ca o parte din bunurile achizitionate figurau la data evaluarii cu TVA, iar altele fara, iar in momentul facturarii la valoarea totala s-a aplicat din nou cota de 19%.

Situatia a fost posibila, sustin reprezentantii IJP, din cauza modului in care a fost facuta achizitia, fostul sediu Alcor fiind cumparat prin negociere directa, pe baza unei evaluari realizate de un evaluator autorizat si nu in urma unei licitatii publice. "La data respectiva, contractul a fost semnat cu acordul tuturor. Ulterior, situatia a fost analizata pe toate fetele. Stiu ca a fost si o ancheta, insa nu s-a stabilit ca vina ar apartine cuiva. Cert este ca in situatia in care vom recupera banii, in bugetul de stat se vor duce", a declarat comisarul sef Viorel Serbanoiu, seful IJP.

Recuperarea banilor, blocata in acte

Totusi, urmare a raportului Curtii de Conturi, reprezentantii IJP au incercat sa recupereze suma pe cale amiabila. Cum societatea Alcor era in faliment, lichidatorul judiciar a intocmit o factura de stornare a sumei mentionate, factura care a fost avizata de judecatorul sindic ce are in supraveghere societatea. Totodata, s-a intocmit un act aditional la contractul de vanzare-cumparare prin care Alcor se obliga sa restituie suma. Numai ca totul a ramas in acte. Din aceasta cauza, IJP a actionat in instanta societatea, iar in decembrie 2008 Tribunalul Botosani a admis actiunea.

Ulterior, in urma apelului facut de reprezentantii societatii, Curtea de Apel Suceava a dispus suspendarea judecarii pe motiv ca unitatea a intrat in faliment. IJP nu a vrut sa renunte si s-a adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar la inceputul acestei luni magistratii au respins recursul.

Prin urmare, Politia nu a mai avut la dispozitie decat o singura varianta – aflandu-se in posesia unui titlu constatator al creantei, respectiv actul aditional la contract si factura de stornare, s-a inscris in tabloul creditorilor, sperand ca, pe masura derularii procedurii, societatea comerciala sa restituie debitul. Cum unitatea nu prea mai are ce active sa valorifice, este putin probabil ca IJP sa mai recupereze vreodata banii.

Conditiile transferului trecute la secret

Sediul Alcor a fost cumparat de IJP in decembrie 2006. La vremea respectiva, valoarea tranzactiei si termenii transferului au ramas la secret, pe motiv ca detaliile au fost stabilite la nivel central, intre reprezentantii Ministerul Finantelor si cei ai Ministerului Administratiei si Internelor. Asa se face ca inclusiv datele tehnice nu sunt chiar atat de clare.

In timp ce reprezentantii IJP spun ca au cumparat 6.500 de metri patrati de teren si constructii de pe o suprafata de aproape 3.000 de metri patrati, lichidatorul sustine ca terenul masoara de fapt aproape 12.000 de metri patrati, iar suprafata construita desfasurata este de 4.500 de metri patrati.

Preluarea a fost determinata de criza de spatiu cu care se confrunta Politia, dar si de faptul ca imobilul in care functiona Serviciul Politiei Rutiere fusese retrocedat. De atunci, la conducerea IJP s-au mai aflat comisarul sef Dan Rosu si comisarul sef Gheorghi Plai, insa niciunul dintre acestia nu a fost considerat raspunzator pentru situatia creata. 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii