Scandal de la cainii omorati la padocuri

miercuri, 11 mai 2011, 21:59
4 MIN
 Scandal de la cainii omorati la padocuri

Cand au incercat sa obtina date suplimentare, angajatii unitatii, aflati intr-o avansata stare de ebrietate, au aruncat in ei cu caramizi si i-au udat cu un furtun folosit sa spele cat mai repede padocurile.

Autoritatile au aratat ca decizia de eutanasiere a fost luata de medicul veterinar, angajat de primarie, cu avizul viceprimarului Florin Ghiorghita, pentru a se stinge un focar de jigodie. "Pancu Cristian, medic veterinar si reprezentantul Serviciului Public Local Baze Sportive si Zone de Agrement, domnul Eugen Turcanu, revenind la adresa 8941 din 29.04.2011, va anuntam ca de la inceputul lunii si pana astazi, 06.05.2011, s-a mai constatat decesul a 27 de caini cu semne clinice de jigodie si va anuntam intentia ca in data de 11.05.2011 sa eutanasiem animalele cazate cu substante autorizate (T-61)", se arata intr-o adresa prezentata ieri.

Medicul veterinar ar fi folosit 23 de flacoane de T61, care costa 2.300 de lei.

Reprezentantii ADOR, care au vizitat padocul marti seara, spun ca nu au vazut animale bolnave. "Nu s-a spus ca ar fi un caine bolnav de jigaraie. E greu sa descriu in cuvinte ce vad aici, sute de caini morti, omorati intr-o ora", a declarat Eugen Nistor, membru al ADOR Botosani.

Desi initial s-a vehiculat varianta ca animalele au fost ucise in bataie cu batele, unii specialisti sunt de parere ca cel mai probabil cainilor le-a fost administrata stricnina sub forma de pilule puse in mancare.

 "E greu de crezut ca ar fi avut timp medicul veterinar sa injecteze 230 de caini in doua ore. Matematic vorbind, ar insemna 30 de secunde pentru o injectie, in conditiile in care cainii erau in mai multe custi, agitati si flamanzi. In medie o injectie dureaza cinci-10 minute", a mentionat un medic veterinar botosanean.

Viceprimarul Florin Ghiorghita a specificat ca animalele moarte vor fi incinerate la Suceava.

Anchete de la politie si Directia Veterinara

Cei doi angajati turmentati ai primariei au fost sanctionati de politisti dupa sesizarile facute de jurnalisti, dar si de reprezentantii ADOR, agresati de acestia. "Jitareanu (n.r. – asistentul medical veterinar al padocului) este beat non-stop. Vom sta de vorba si cu ei sa vedem ce au de spus. Aici lucreaza oameni de cea mai joasa speta", a explicat Florin Ghiorghita.

Desi padocul nu este proprietate privata, nici jurnalistii, nici voluntarii ADOR, nici macar oamenii legii nu au fost lasati sa intre in spatiul unde se aflau depozitati sacii cu cei peste 200 de caini ucisi. Politistilor criminalisti sositi la fata locului li s-a dat in cele din urma un cadavru pastrat pentru analize.

Si reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA) au anuntat o inspectie la padocuri. "Noi nu a trebuit sa dam niciun aviz. Medicul respectiv nu este in subordinea noastra si nu trebuie sa ceara aprobarea noastra. Decizia a fost a lui", a precizat Viorel Acsinte, directorul adjunct al DSVSA.

Maidanezii costa un miliard lunar

Reprezentantii municipalitatii sustin ca, in ultimii 10 ani, problema cainilor fara stapan a scapat de sub control. Potrivit Legii Marinescu, autoritatile nu au voie sa eutanasieze niciun caine fara stapan, daca acesta este sanatos. ONG-urile sustin ca solutia ar fi adoptarea Legii Marinescu 2, asa-numita lege a sterilizarii. Proiectul a fost aprobat in unanimitate de Senatul Romaniei, dar s-a blocat la Camera Deputatilor.

"Legea e ambigua si stupida. Il sterilizezi si il dai inapoi pe strada si ce rezolvi? Nu vad o rezolvare a problemei cu actuala lege", a aratat Eugen Turcanu. Potrivit acestuia, in municipiu sunt peste 1.500 de caini fara stapan, iar municipalitatea ar avea nevoie de spatii si fonduri uriase pentru ingrijirea acestora. Eutanasierea unui comunitar costa 10 lei, iar sterilizarea 40 de lei, in timp ce hrana si apa costa zilnic 10 lei. Functionarea adapostului de la marginea orasului presupune un buget lunar de peste 100.000 de lei.

Implicare asteptata de la ONG-uri

Normele privind intretinerea cainilor fara stapan sunt similare celor din Uniunea Europeana, insa oficialii sustin ca autoritatile de acolo nu au de gestionat mii de animale fara stapan.

Referindu-se la ONG-urile de profil, Eugen Turcanu a explicat ca aceste structuri sunt "foarte vocale", dar fara a prezenta solutii. "Noi am contactat alte doua organizatii care sterilizeaza animale in masa, dar nu am primit niciun raspuns", a mai spus Eugen Turcanu.

800 de botosaneni au ajuns anul trecut la spital dupa ce au fost muscati de caini, primind tratament de 170.000 de lei. In iarna anului trecut un botosanean a fost omorat de caini in zona Rediu, iar in iunie o adolescenta a ajuns la spital in stare grava, dupa ce fost muscata de maidanezi.

Asociatiile de protectie a animalelor ameninta cu justitia

Situatia de ieri de la Botosani a starnit protestul iubitorilor de animale. "Aceasta actiune da dovada de un comportament inuman si incalca normele legale in vigoare privind protectia animalelor. In cazul in care reprezentantii Primariei Botosani si ai Directiei Sanitar Veterinare nu fac dovada motivului uciderii celor peste 200 de caini, vom sesiza organele competente pentru identificarea vinovatilor si declansarea unei anchetei penale", a transmis medicul Anca Tomescu, director proiecte Vier Pfoten Romania, aratand ca va sesiza organele internationale in domeniu.

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii