Vama UE deschisa in noroi la Botosani

luni, 15 februarie 2010, 22:15
3 MIN
 Vama UE deschisa in noroi la Botosani

Taierea panglicii inaugurale de catre ministrul roman al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat, a reprezentat primul pas in lansarea proiectului privind eliberarea permiselor europene de mic trafic de trecere, documente in baza carora atat romanii cat si cetatenii moldoveni vor putea calatori, cel mai probabil de la 31 martie, de o parte si de alta a Prutului, fara vize si fara pasapoarte.

Cu aceasta ocazie a fost deschis si Podul Radauti Prut-Lipcani, construit in 1937, distrus in cel de-al doilea Razboi Mondial si refacut in 2005 cu 11 milioane de euro, bani asigurati de Uniunea Europeana. Construit pentru clasa E de incarcatura, podul cu o lungime de aproape 250 de metri rezista la o greutate de 80 de tone si asigura doua benzi pentru traficul auto, dar si doua cai pietonale. Desi refacerea s-a incheiat in 2005, podul nu a fost folosit, autoritatile romane neavand bani pentru amenajarea vamii si asigurarea infrastructurii aferente.

Vama amenajata provizoriu

Acum doua saptamani, insa, presedintii Romaniei si Moldovei au convenit deschiderea in regim de urgenta a punctului de trecere a frontierei. Astfel, autoritatile romane au amenajat o vama provizorie.

Asa se face ca in timp ce vama moldoveneasca este ultramoderna, cea romaneasca e realizata din containere, intr-o zona in care domneste noroiul. Ceremonia de ieri a inceput la mijlocul podului unde premierul moldovean si ministrul Blaga au taiat o panglica verde ce a dorit sa reprezinte deschiderea dintre cele doua state. "Am asteptat acest moment 66 de ani. Sunt pasi pe care i-am realizat, dar trebuie sa continuam", a spus Vladimir Filat. Vasile Blaga si-a exprimat increderea ca, prin deschiderea acestui punct, "demonstram, o data in plus, ca suntem pregatiti sa asiguram securizarea frontierei externe a Uniunii Europene".

Sarma ghimpata taiata de oficiali

Vladimir Filat a fost primul cetatean al Republicii Moldova care a trecut frontiera pe la Radauti Prut, fiind primit cu paine si sare de autoritatile botosanene. La intoarcerea in Basarabia, premierul a tinut sa-i faca o surpriza ministrului Blaga. "Noi am inceput sa scoatem gardul de sarma ghimpata. Va invit pe toti sa coboram ca sa punem umarul la demolarea acestui gard", a spus oficialul moldovean. Astfel, delegatiile au coborat prin zapada, spre frontiera moldoveneasca, unde cei doi au taiat simbolic gardul de sarma ridicat pe vremea comunistilor si care masura 360 de kilometri.

Prezent la eveniment, Dirk Schuebel, seful Delegatiei Comisiei Europene in Republica Moldova, a asemanat momentul de ieri cu demolarea zidului Berlinului si caderea Cortinei de fier.

Peste 500 de persoane au vrut sa asiste la eveniment. Printre cei prezenti s-au aflat oficialitati locale, parlamentari, sefi ai institutiilor descentralizate dar reprezentanti ai structurilor Ministerului Administratiei si Internelor. Trecerea prin punct pentru cetatenii romani a fost permisa abia in jurul orei 15. 

Deschidere asteptata de agentii economici

De deschiderea punctului vamal Radauti Prut – Lipcani pot beneficia circa 100 de mii de cetateni din nordul judetului Botosani si raioanele Briceni, Ocnita si Edinet din nordul Republicii Moldova. Pana nu demult, agentii economici de aici, dar si cetatenii erau nevoiti sa treaca frontiera pe la Stanca-Costesti, la o distanta de aproape 50 de kilometri departare. Trecerea se face pe baza de pasaport, iar cetatenii moldoveni trebuie sa obtina viza de intrare, document pentru care trebuie sa faca si dovada ca detin 500 de euro in cont.

Munca non-stop la amenajare

Termenul impus de presedintele Basescu pentru deschiderea Vamii de la Radauti Prut a impus un sistem de lucru aproape continuu. Printre cei mobilizati in zona s-au aflat si membrii a doua echipe de  la Apa Grup venite cu doua utilaje. "S-a reabilitat vechea aductiune, de la intrarea in comuna Radauti Prut pana in centrul acesteia. Pe o lungime de aproape trei kilometri am remediat circa 15 avarii si am inlocuit tronsoane intregi din fosta conducta", a mentionat Maricel Georgescu, directorul Apa Grup, adaugand ca a fost necesara executarea a 100 metri de instalatie noua.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii