Primarul Sucevei a vorbit cu reprezentantii Hidroelectrica despre preluarea termocentralei orasului

miercuri, 22 septembrie 2010, 19:14
2 MIN
 Primarul Sucevei a vorbit cu reprezentantii Hidroelectrica despre preluarea termocentralei orasului

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, ieri, ca a discutat cu reprezentantii SC Hidroelectrica SA despre o eventuala preluare a centralei electrice de termoficare (CET) apartinand societatii sucevene de termoficare SC Termica SA Suceava. Pasul urmator este acela ca specialisti ai companiei energetice de stat sa vada instalatiile de la SC Termica SA Suceava si sa stabileasca oportunitatea investitiei.

Ion Lungu a spus, intr-o conferinta de presa, ca impreuna cu directorul general al SC Termica SA Suceava, Constantin Placinta, a discutat la sediul de la Bucuresti al SC Hidroelectrica SA cu reprezentantii acestei companii, care s-au aratat interesati de a investi in CET-ul Sucevei si ca o delegatie a companiei va veni la Suceava pentru a viziona instalatiile si a analiza oportunitatea unei astfel de investitii. Primarul a spus ca CET-ul are avantajul ca dispune de infrastructura si toate utilitatile necesare, iar singura problema o reprezinta conformarea in ceea ce priveste respectarea conditiilor de mediu, termenul pentru unele capitole fiind anul 2013.

In eventualitatea preluarii centralei, Hidroelectrica ar urma sa investeasca intr-o turbina noua pentru producerea in cogenerare a energiei termice si electrice, a spus Ion Lungu, care a mentionat ca investitiile minime in tehnologie, excluzand cele de conformare pe mediu, sunt ce cel putin 30 de milioane de euro. El a spus ca, in functie de analizele efectuate, reprezentantii Hidroelectrica vor lua o decizie in privinta acestei investitii. Potrivit primarului Ion Lungu, compania Hidroelectrica intentioneaza sa produca energie electrica in termocentrale pentru ca, in perioadele in care nu poate asigura intreaga cantitate contractata din energia hidro, sa aiba posibilitatea de a produce energie electrica si in termocentrale. Pe de alta parte, un competitor pentru Suceava in ce priveste atragerea unor investitii de la Hidroelectrica ar putea fi CET Iasi care ar dori, conform primarului Ion Lungu, sa obtina o colaborare de acest fel cu respectiva companie de stat.

Primarul a mai declarat ca municipalitatea suceveana va face un parteneriat in vederea constructiei unei noi centrale termice de cogenerare dimensionata la actuala piata de energie termica din municipiu. Conditia de eligibilitate consta in pretul gigacaloriei la iesirea din centrala, capacitatea de productie de 10 Gcal/ora in perioada de vara si de 100 Gcal/ora in perioada de iarna si dovada ca va avea combustibili, gaze naturale sau biomasa, pentru functionare pe o perioada de zece ani.

El a mai spus ca pentru iarna 2010-2011 incalzirea in oras va fi facuta cu actulul CET si ca sunt asigurate 65.000 de tone de carbune, ceea ce reprezinta 46% din necesar. Mai exact, 15.000 de tone de huila energetica exista deja in stocurile SC Termica SA iar la o alta cantitate de 50.000 de tone sunt semnate contracte ferme. Societatea suceveana de termoficare a inceput in luna mai procedurile privind atragerea de investitii private in vederea realizarii unei centrale termice de cogenerare de inalta eficienta, precum si pentru retehnologizarea CET-ului pe carbune, angajand casa de avocatura Bostina si Asociatii pentru furnizarea serviciilor de consultanta.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii