Procedura de alegeri a rectorului USV nu mai poate fi contestata

luni, 20 februarie 2012, 22:43
3 MIN
 Procedura de alegeri a rectorului USV nu mai poate fi contestata

In cursul zilei de vineri, la Universitatea „Stefan cel Mare" au avut loc alegerile pentru desemnarea celui care va ocupa fotoliul de rector pentru urmatorii patru ani, Biroul Electoral al USV organizand primul scrutin al alegerilor in baza unei Metodologii aprobate in urma cu aproximativ doua luni de zile de catre MECTS si in conformitate cu care au fost organizate si alegerile pentru structurile de conducere ale institutiei, respectiv Senat, consiliile facultatilor si consiliul pentru studii universitare de doctorat.

Cu o zi inainte de cele mai importante alegeri care au avut loc la USV, noul ministru al Educatiei, Catalin Baba a semnat un ordin de ministru care cuprinde o serie de prevederi diferite fata de cele prezente in Metodologia dupa care s-au desfasurat alegerile in USV.

„Scrutinul de vineri pentru desemnarea noului rector al Universitatii „Stefan cel Mare" nu a fost si nici nu mai poate fi contestat, din punct de vedere al procedurii de alegeri. Aceasta in ciuda faptului ca ordinul trimis vineri de Ministerul Educatiei invoca doua articole care initial nu au fost respectate. Potrivit Metodologiei de Alegeri, eventualele contestatii cu privire la procedura se fac in termen de 24 de ore de la inchiderea votului, iar pana acum nu a fost depusa nicio contestatie", a precizat Liana Pascariu,  presedinta Biroului Electoral, lect. univ. dr. in cadrul Facultatii de Stiinte Economice si Administratie Publica.

Conform Articolului 1 din Ordinului mentionat, „in cadrul procesului de desemnare a rectorului, pe lista persoanelor cu drept de vot nu vor putea fi inscrise cadrele didactice si de cercetare care au implinit varsta de pensionare la data sustinerii alegerilor". Asadar documentul ministerial prevede ca dascalii ajunsi la varsta pensionarii nu mai au drept de vot, ceea ce contravine legii care arata ca orice cadru didactic al USV cu contract de munca pe perioada nedeterminata are drept de vot. Cu toate acestea, Biroul Electoral Central din USV a decis sa respecte ordinul.

„Ordinul a sosit pe fax, undeva la orele pranzului. Singura persoana care se regasea pe lista electorilor si care e trecuta de varsta pensionarii inca nu votase. Pentru a evita orice probleme, respectivul cadru didactic nu si-a mai exprimat optiunea prin vot. Regulile nu pot fi schimbate in timpul jocului", a mai completat Liana Pascariu.

Articolul 4 al Ordinul trimis din partea MECTS mai stipula faptul ca „la deschiderea urnelor si in procesul de numarare al voturilor vor participa delegati din partea Ministerului Educatiei", procedura care nu a fost indeplinita la alegerile din USV.

Reprezentantii Biroului de presa din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au afirmat ca in cazul in care se afla in acest moment universitatea suceveana, se impune respectarea unui anumit protocol, insa nu se cunosc deocamdata procedurile ce urmeaza a fi demarate, acestea urmand a fi stabilite probabil in cursul zilei de astazi.

Emotii pentru validarea externa a alegerilor, respectiv cea a MECTS

Neoficial, pentru urmatorii patru ani, cel care va ocupa fotoliul de rector al singurei institutii de invatamant superior din Suceava este prof. univ. dr. ing Valentin Popa, seful catedrei de  Calculatoare si Automatizari din cadrul Facultatii de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor. Acesta a fost ales  prin vot universal, secret si direct de catre majoritatea electorilor care s-au prezentat la urne in cursul zilei de vineri. Scorul a fost unul foarte strans, Popa reusind sa obtina cu aproximativ 19 voturi mai mult decat singurul sau contracandidat, Aurel Burciu. Rezultatul oficial al votului de vineri va fi publicat abia miercuri.

Dupa aflarea rezultatelor, depunerea si rezolvarea contestatiilor sunt programate pentru ziua de 23 februarie, urmand ca in data de 28 februarie sa se constituie noul Senat si sa se aleaga presedintele acestuia, la aceeasi data urmand sa aiba loc si validarea rezultatelor alegerilor de catre noul Senat al USV pentru functia de rector.

„Validarea trebuie sa se faca atat intern de catre Senatul USV, dar si extern de catre MECTS", a completat Pascariu. Ultima procedura va avea loc in data de 1 martie si reprezinta finalizarea raportului privind alegerile structurilor de conducere si alegerea rectorului si transmiterea acestui raport la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in vederea confirmarii rectorului desemnat in urma alegerilor.

Sursa Obiectiv de Suceava

 

Comentarii