Pustiu in centrele de inscriere pentru admiterea la USV in aceasta a doua sesiune

joi, 16 septembrie 2010, 07:19
3 MIN
 Pustiu in centrele de inscriere pentru admiterea la USV in aceasta a doua sesiune

Desi au trecut trei din cele cinci zile destinate inscrierii candidatilor pentru studiile de licenta, masterat si doctorat, cifrele sunt atat de inspaimantatoare incat conducerea USV a luat decizia de a nu le publica pe site-ul propriu. Potrivit decanului Facultatii de Stiinte Economice si Administratie Publica, Elena Hlaciuc, in primele doua zile de inscrieri s-au inregistrat, in total, 29 candidati pentru studiile de licenta zi si 76 pentru ID, iar pentru master s-au inscris, atat in sesiunea de vara, cat si in aceasta a doua sesiune 290 candidati.

In aceasta a doua sesiune de admitere la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava (USV) candidatii sunt o raritate, iar inscrierile decurg cu viteza melcului. Desi au trecut trei din cele cinci zile destinate inscrierii candidatilor pentru studiile de licenta, masterat si doctorat, cifrele sunt atat de inspaimantatoare incat conducerea USV a luat decizia de a nu le publica pe site-ul propriu, asa cum s-a intamplat in anii anteriori, in fiecare din cele doua sesiuni.

Facand un tur al centrelor de inscrieri in fiecare din aceste trei zile, am observat doar plictiseala de pe fetele celor desemnati sa preia dosarele candidatilor doritori sa urmeze cursurile uneia din cele noua facultati ale USV si linistea de pe culoare. La casieriile de la parterul corpului A erau ieri doua cozi formate de circa 15 studenti care isi plateau restantele, si nu de candidati la admiterea USV.

In jurul pranzului am sesizat cate doi-trei candidati in centrele de inscriere ale facultatilor de Stiinte Economice si Administratie Publica si Educatie Fizica si Sport. In rest, un pustiu deprimant a cuprins culoarele celor patru corpuri in care sunt organizate centrele de inscrieri pentru admiterea la facultate, sesiunea de toamna.

La Facultatea de Stiinte Economice, doar 29 candidati inscrisi pentru licenta zi si 76 pentru ID in primele doua zile

Pentru a veni in sprijinul celor vazute si relatate mai sus exemplificam cu cifrele din primele doua zile de inscriere la Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica (FSEAP), cea care a fost ani la randul prima in preferintele candidatilor. Potrivit decanului Facultatii, Elena Hlaciuc, in prima zi de inscrieri, 13 septembrie, si-au depus dosarele 15 candidati pentru locurile la studii de licenta invatamant de zi – care si-au exprimat 68 de optiuni – si alti 23 pentru ID, cu 66 optiuni exprimate, iar pentru masterat au optat 60 de persoane, avand in total 267 optiuni. A doua zi de inscrieri s-a finalizat cu inregistrarea a noua candidati, care au avut 25 de optiuni pentru studiile de licenta zi, alti 38 candidati s-au inscris pentru ID, cu 101 optiuni exprimate, iar pentru masterat s-au depus 331 dosare de catre 87 candidati.

"Noi am infiintat o specializare noua in vara acestui an – Economie generala si comunicare economica – dar care nu a fost publicata atunci in Monitorul Oficial, astfel ca nu am putut accepta dosarele de inscrieri in prima sesiune. De aceea a aparut ca nu au fost candidati pentru noua specializare, insa acum suntem in regula si avem deja patru candidati inscrisi pentru cele patru locuri fara taxa si 46 cu taxa", a declarat Elena Hlaciuc, decanul FSEAP. Aceasta a precizat ca in primele doua zile de inscrieri s-au inregistrat, in total, 29 candidati pentru studiile de licenta zi si 76 pentru ID, iar pentru master s-au inscris atat in sesiunea de vara, cat si in aceasta a doua sesiune 290 candidati. In ceea ce priveste specializarile la licenta zi, cei mai multi au optat pentru Economia Comertului, Turismului si Serviciilor – sapte candidati, Finante si Banci-sase, Administrarea Afacerilor-patru candidati si pentru Administratie Publica au optat alti trei.

O concluzie la care a ajuns conducerea FSEAP in urma acestor prime zile de inscrieri este ca numarul candidatilor care se orienteaza catre invatamantul la distanta a crescut, deoarece criza economica ii obliga sa-si caute un loc de munca in paralel cu studiile, pentru a face fata din punct de vedere financiar.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii