Concesionare sub semnul intrebarii

luni, 11 ianuarie 2010, 21:02
4 MIN
 Concesionare sub semnul intrebarii

Ieri, consilierii locali vasluieni au aprobat concesionarea directa a unei suprafete de 6,11 hectare societatii Neweco Vaslui SRL, care are ca actionari Consiliul Local – 55% si Istag Ecology VS SRL Vaslui – 45% (90% actionariat italian), iar ca obiect principal de activitate, recuperarea deseurilor si resturilor materiale reciclabile. Initial, Neweco Vaslui a solicitat 3,5 hectare, iar acum vrea 6,11 hectare, lucru care i-a pus pe ganduri pe alesii nostri. Temerea consilierilor a luat amploare atunci cand au aflat ca Istag Ecology nu si-a trimis nici un reprezentant la sedinta.

Pe 24 noiembrie, la Registrul Comertului Vaslui a fost infiintata SC Neweco Vaslui SRL, avand ca actionari Consiliul Local (CL), cu 55%, si SC Istag Ecology VS SRL Vaslui, firma cu actionariat italian in proportie de 90%. Aceasta firma are ca obiect principal de activitate recuperarea deseurilor si resturilor materiale reciclabile, acest lucru urmand sa se realizeze prin constructia unui sistem de tratare prin disociere moleculara si de gazificare cu tehnologie avansata. Finantarea acestui proiect va fi obtinuta de la Uniunea Europeana, lucru de care s-au angajat sa se ocupe italienii de la Istag Ecology, CL Vaslui avand doar obligatia sa concezioneze Neweco o anumita suprafata din curtea SC Termica SA.

Initiativa CL Vaslui de a face un parteneriat cu o societate privata care sa arda gunoiul din municipiu, transformandu-l in energie, ba pe deasupra sa incaseze bani din redeventa si profit, doar punand la dispozitie un teren, este absolut laudabila. Numai ca, ieri, convocati intr-o sedinta extraordinara, consilierii locali au inceput sa-si puna intrebari despre intentiile reale ale SC Neweco Vaslui SRL, mai exact ale partii italiene. Scopul sedintei a fost adoptarea unei hotarari prin care CL Vaslui concesioneaza direct catre Neweco Vaslui, pentru o perioada de 49 de ani, o suprafata de 6,11 hectare, lucru de altfel stipulat in contractul de asociere. Problema este ca, initial, Neweco ceruse 3,5 hectare, iar acum aproape a dublat cererea. Mai  mult, doleanta respectivei  firme a fost formulata telefonic si nu in scris, iar la sedinta de ieri nu a fost prezent nici un reprezentant care sa explice de ce s-a cerut concesionarea unei suprafete mai mari.

Singurul care a putut oarecum sa-i lumineze pe alesi a fost Eduard Lacatusu, juristul primariei, care tine mai des legatura cu sefii Neweco. Acestia au motivat obtinerea unei suprafete mai mari prin faptul ca in acest fel pot primi o finantare mai mare de la UE, iar graba cu care trebuie sa se adopte hotararea CL de concesionare se datoreaza faptului ca proiectul trebuie depus la Bruxelles pana pe 15 ianuarie.

Reactii pro si contra

"Eu stau si ma intreb cand sunt seriosi cei de la Neweco. Au solicitat o suprafata de 3,5 hectare, acum de 6,11. Sunt lipsiti de profesionalism. Noua nu ne-au explicat nimic. Atunci cand te apuci de un proiect, stii exact ce ai de facut", a spus consilierul PD-L Neculai Bosie.

"Partea italiana nu a pregatit bine treaba asta cu extinderea concesionarii. Nu a facut nimic in scris, ci numai telefonic. Eu zic sa aprobam aceasta extindere, dar sa fim foarte atenti la incheierea contractului de concesionare. Sa stipulam clar clauze care sa oblige Neweco sa respecte ideea in care a fost concesionata aceasta suprafata de teren", a spus consilierul PRM Florin Sarbu.

Consilierul Constantin Irimia, seful Comisiei de buget-finante, s-a aratat iritat de comportamentul colegilor din CL: "Noi vom da aviz favorabil, dar cu urmatoarea remarca. Tot timpul cand a trebuit sa luam hotarari care privesc Neweco, am facut-o sub o presiune formidabila. Ori au vrut sa ne puna in situatia sa nu stim ce facem ori altceva. De ce? Trebuie sa fim foarte atenti".

Primarul Vasile Paval s-a aratat si el nemultumit: "Am pornit la un drum care sper sa fie benefic pentru oras. Dar ma asteptam ca astazi sa fie prezent aici si un reprezentant al acestei firme, sa ne explice. Deocamdata, haideti sa credem ca Neweco are intentii bune si sa-i dam credit. Consiliul Local Vaslui nu cheltuie nici un leu. Daca nu obtine finantare, atunci Neweco se dizolva si terenul revine in proprietatea noastra. Practic, nu am pierdut nimic. Dar trebuie sa fim atenti".

Pana la urma, consilierii au votat concesionarea directa a suprafetei de 6,11 hectare, sub amendamentul ca aceasta este valabila numai in cazul in care Neweco obtine finantare nerambursabila. Deocamdata, nu ne lansam in speculatii, dar raman multe intrebari de pus. Una totusi trebuie pusa. De ce daca CL Vaslui este majoritar, presedintele Consiliului de Administratie al Neweco este o persoana care este actionar la Istag Ecology, firma cu actionariat in proportie de 90% italian? Timpul ne va arata ce s-a dorit cu aceasta asociere intre CL Vaslui si Neweco Vaslui. Tinem aproape.

Sursa: Obiectiv de Vaslui

 

Comentarii