Crime… din prostie

joi, 17 iunie 2010, 21:30
3 MIN
 Crime… din prostie

Saraci, inglodati in datorii si neputinciosi in fata greutatilor cotidiene, multi vasluieni dau cu piciorul libertatii intr-un moment de nebunie. O fac, cu pretul vietii unor nevinovati, iar apoi regreta. Bautura le este principal aliat in toata aceasta nebunie. Victimele lor sunt, de obicei, persoane necunoscute, vecini sau rude. "Agresorii isi lovesc victimele cu ce gasesc la indemana:topor, cutit, sapa. Gestul lor nu are nicio motivatie logica, dar in acel moment de maxima furie, alcoolul isi spune cuvantul. Mai rar isi lovesc victimele cu picioarele si pumnii. Barbatii ucid de obicei, femeile mai putin. De regula, intre cei doi e vorba de un conflict spontan, pe fondul unor tensiuni mai vechi. Exceptie face omorul de la Zorleni, produs la inceputul anului. Acolo a fost vorba de premeditare. Majoritatea autorilor nu au antecedente. Rar se intampla ca autorul unei crime, odata eliberat din penitenciar, sa ucida din nou. Putinele persoane care comit omoruri au antecedente tot infractiuni cu violenta. Pe timpul anchetei, unii incearca sa isi salveze pielea. Se afunda atat de mult in minciuna, incat uita de unde au plecat si unde vor sa ajunga. Marturisesc in cele din urma si spun ca regreta fapta. Nimeni nu stie, de fapt, ce e in sufletul lor. Motive?! Oamenii ucid pentru motive banale, asta e marea tragedie. Sunt si cazuri de legitima aparare. Tot infractiune cu violenta este", a mai spus Alice Ruja.

Codul Penal prevede la omor simplu, pedeapsa cu inchisoare cuprinsa intre 10-20 ani. Pentru omor calificat, pedeapsa este mai aspra, 15-25 de ani. La fel este sanctionat de lege autorul infractiunii de omor deosebit de grav.

Profil de agresor: barbat, fara ocupatie, betiv si violent  

Desi in scadere fata de anul trecut, numarul infractiunilor comise prin violenta se mentine la un nivel ridicat. In doar cinci luni, in judetul Vaslui au fost comise aproape 1.400 de infractiuni de natura judiciara. Cele mai multe, 227, au fost lovirile si alte violente. Au fost 48 de vatamari corporale si 38 de talharii, 12 tentative de omor, opt violuri si cinci omoruri.

"In acest an, au fost solutionate toate infractiunile de mare violenta inregistrate. In majoritatea cazurilor de violenta s-a luat masura arestarii preventive a autorilor. Printre factorii care determina si favorizeaza comiterea multor infractiuni, in special a celor cu violenta si cu pericol social deosebit, se constata ca alcoolul, consumul excesiv de bauturi alcoolice favorizeaza comiterea unor infractiuni grave. Alte cauze care favorizeaza comiterea acestor infractiuni sunt: conflictele spontane, conflicte intrafamiliale, stari conflictuale vechi sau conflicte succesorale", a declarat insp. Mihaela Straub, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Vaslui.

In cazul infractiunilor comise pe raza judetului nostru, cei mai multi autori provin din mediul rural. Cei mai multi sunt barbati. Autorii au un nivel de scolarizare redus si chiar nescolarizati. Ponderea o detin persoanele fara ocupatie si agricultorii, iar consumul de alcool si conflictele spontane sunt principalele cauze ce au favorizat savarsirea unor astfel de fapte.

Paziti-va de cheflii!

Pentru a nu fi expusi la agresiuni si la stresul multiplu pe care acestea le provoaca, este necesar ca fiecare individ sa cunoasca cele mai elementare metode de autoaparare sau de inlaturare a cauzelor care duc la declansarea unor comportamente violente individuale sau de grup. In acest sens, oamenii legii vin cu o serie de recomandari.

"Pentru a nu deveni victime, e bine sa nu consumati bauturi alcoolice in cantitati care va pot influenta capacitatea de reactie si alterarea memoriei! Dezamorsati tensiunea printr-un gest de impacare si de recunoastere a superioritatii celuilalt, nu amenintati, nu jigniti, nu va manifestati superioritatea, ambitia sau dispretul, evitati discutiile in contradictoriu cu persoane irascibile sau in stare de ebrietate! In orice imprejurare, dati dovada de un comportament decent si folositi un limbaj adecvat! Totul se poate interpreta eronat si, de aici si pana la comiterea unei infractiuni nu mai este decat un pas", a mai spus Mihaela Straub.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii