Cultura, fata cu institutionalizarea

Subtitlu

joi, 27 august 2009, 21:37
5 MIN
 Cultura, fata cu institutionalizarea

  Actualele directii judetene pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national vor fi transformate in inspectorate publice de patrimoniu, ramanand in sarcina acestora doar actiunile de monitorizare si control al patrimoniului mobil si imobil, dar si de sanctionare a celor care incalca legea monumentelor si patrimoniului, cea din urma atributie fiind fundamentata printr-un recent ordin al ministerului.

In timp ce viitorul directiilor de cultura este stabilit, cel al actualelor centre judetene pentru conservarea si promovarea culturii traditionale (CJCPCT) le va spori acestora atributiile, iar masurile care se anunta vor transforma centrele judetene, care functioneaza ierarhic sub consiliile judetene, in principalii operatori culturali la nivel teritorial.

Pe masura ce unii saluta schimbarile anuntate, ceilalti se gandesc deja la pregatirea necesara indeplinirii viitoarelor sarcini, centrele judetene pentru conservarea si promovarea culturii traditionale avand mari sanse sa se transforme in ceva asemanator fostelor inspectorate de cultura, dirijand astfel intreg domeniul cultural si artistic la nivel de judet.

Daca pana in prezent directiile judetene pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national (DJCCPCN) – subordonate direct Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National –  aveau numeroase prerogative in ceea ce priveste viata culturala si artistica, dar nu si fondurile necesare, o nota cu circulatie interna care a ajuns luna trecuta inclusiv la DJCCPCN Vaslui precizeaza ca in viitorul apropiat institutia urmeaza sa renunte la numeroase atributii, care vor fi transferate administratiilor publice locale. Dintre acestea – participarea, la cererea autoritatilor abilitate si impreuna cu acestea, la actiuni de control al respectarii legislatiei privind dreptul de autor si drepturile conexe; avizarea infiintarii, reorganizarii sau desfiintarii institutiilor publice de cultura si a asezamintelor culturale care functioneaza sub autoritatea consiliilor judetene sau locale; finantarea programelor, proiectelor si activitatilor culturale; sprijinirea activitatilor organizatiilor neguvernamentale si a altor persoane juridice de drept privat cu activitate in domeniul culturii si cultelor; initierea si sprijinirea actiunilor de revitalizare a traditiilor si obiceiurilor locale, a ocupatiilor specific traditionale, de formare a specialistilor si meseriasilor in domeniul artizanatului si mestesugurilor traditionale; editarea si sprijinirea publicatiilor de specialitate si de informare in domeniul culturii si artei.

Toatea aceste atributii, mai putin cea referitoare la controlul in respectarea legislatiei drepturilor de autor, vor trece aproape sigur in ograda CJCPCT Vaslui, institutie care isi va depasi rangul de stimulare si valorificare a creatiei populare, urmand astfel a se ocupa de destinul intregului domeniu al culturii si artei.

In nota transmisa DJCCPCN Vaslui de la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) se solicita de asemenea un calcul al sumelor cheltuite in anii anteriori pentru fiecare dintre atributiile mentionate, pentru ca acestea sa poata fi indeplinite "la un nivel calitativ optim de catre institutiile care le vor prelua intr-un viitor apropiat". Corelat cu faptul ca in aceeasi nota se specifica viitoarea titulatura a DJCCPCN Vaslui, si anume Inspectoratul Public pentru Patrimoniu Vaslui – dar si cu recentul ordin publicat pe 25 august in Monitorul Oficial, prin care MCCPN stabileste normele de sanctionare a contraventiilor in domeniul monumentelor si patrimoniului, intentiile ministerului sunt clare: transformarea tuturor DJCCPCN in institutii cu atributii fixe in monitorizarea patrimoniului national mobil si imobil.

Modificarile sunt salutate de specialisti

Schimbarea vine la timp si este oportuna, apreciaza specialistii, mai ales ca niciodata nu s-a aplicat in judetul Vaslui vreo sanctiune contraventionala la regimul patrimoniului si monumentelor, desi au fost inregistrate numeroase nereguli, iar asta pentru simplul fapt ca amendarea celor despre care s-a constatat ca incalcasera legea patrimoniului si monumentelor nu era legiferata prin norme metodologice. De acum inainte insa, specialistii viitoarelor Inspectorate Publice pentru Patrimoniu vor putea efectua controale, urmate de amenzi sustinute de lege, acolo unde este cazul.

In fapt, niciodata nu a existat in Romania personal imputernicit sa constate contraventii si sa aplice amenzi, care erau insa prevazute in acte normative din domeniul culturii. Este exact ceea ce aduce nou recentul ordin al ministerului, care aproba totodata si modelul de legitimatie al persoanelor imputernicite, modelul proceselor verbale de constatare si sanctionare a eventualelor contraventii, precum si modelul instiintarilor de plata. Greu de inteles, dar toate acestea lipseau singurei institutii din Romania care avea sarcina de a monitoriza patrimoniul national, materializat in situri arheologice, monumente si colectii muzeale publice. Odata cu aceasta transformare, sunt previzibile si centralizarea contabila a viitoarelor inspectorate de patrimoniu, dar si reduceri de personal din actualele scheme ale DJCCPCN.

Constantin Suciu, directorul DJCCPCN Vaslui, a salutat schimbarile recente si pe cele care vor urma: "Este un lucru benefic finalizarea legislatiei in domeniu si sper ca de acum inainte proprietarii de imobile inscrise in lista monumentelor istorice sa aiba o mai mare grija fata de acestea, altfel fiind nevoiti sa suporte consecintele. Pana in prezent, nefinalizarea normelor metodologice ne-a adus in imposibilitatea de a lua masurile necesare, insa de acum inainte, avand posibilitatea creata, vom trece la aplicarea de sanctiuni acolo unde este cazul".

Suciu pare sa fi respirat usurat dupa ce a aflat de reducerea din atributii, mai ales ca, in dreptul multora, conform cerintelor din nota ministerului, a fost nevoit sa specifice ca nu s-a cheltuit nicio suma: "Ne vom numi in curand Inspectorat Public pentru Patrimoniu. Din aceasta titulatura si cu normele care se legifereaza rezulta o stare de drept, caci aceasta este de fapt atributia noastra principala – monitorizarea patrimoniului. Pentru restul atributiilor nu am avut aproape deloc fonduri, astfel ca oricum pana acum ne-am concentrat pe monitorizarea patrimoniului national mobil si imobil".

CJCPCT, transformat in inspectorat pentru cultura

In fata schimbarilor care anunta transformarea actualului centru pentru conservarea si promovarea culturii traditionale in principalul operator cultural din judet, directorul Lucian Onciu este optimist in puterile actualei echipe de a indeplini toate sarcinile ce vor reveni institutiei, in contextul in care schema de personal este blocata, iar fondurile sunt la un nivel destul de scazut: "Daca situatia prezenta impune acest transfer de sarcini catre institutia noatra, nu ne putem impotrivi. Cert este ca aceeasi stare economica cu mari probleme in zilele noastre nu ne permite sa facem angajari, suplimentari de posturi, astfel incat noile prerogative pe care le vom primi vor fi asumate de angajatii CJCPCT Vaslui, asa cum exista aceasta institutie in momentul prezentei discutii".

Mai departe, intrebat despre cat de pregatiti sunt angajatii CJCPCT Vaslui sa coordoneze intreaga activitate culturala si artistica din judet, Lucian Onciu este sigur de capacitatea institutiei si a colegilor sai de a se adapta din mers tuturor cerintelor: "Fisa postului va suferi unele modificari. In functie de pregatirea colegilor mei, angajati ai centrului, vom incerca sa distribuim corect noile responsabilitati. Va trebui sa facem acest lucru din mers. Vorbim de reguli noi si de legi noi pe care trebuie sa ni le insusim rapid, astfel incat sa nu fie sesizabila schimbarea pe care urmeaza sa o simtim. Chiar si asa, multe dintre activitatile organizate de noi pana acum au legatura cu ceea ce urmeaza sa facem in mod oficial. Ca exemplu, sprijinirea metodologica a caminelor culturale era si in sarcina noastra. Cu siguranta nu vor fi noutati care sa ne bulverseze, caci avem oameni pregatiti pentru asa ceva. Nu ne panicam, nu suportam niciun disconfort in ceea ce urmeaza sa se intample. Probabil ca noi vom organiza sesiuni de proiecte culturale, urmand sa le finantam pe cele mai bune dintre ele. O noutate este legata probabil de culte. Dar avem experienta necesara, avem disponibilitatea de a ne pregati, iar acest lucru urmeaza sa se intample foarte repede".

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii