In fiecare zi, trei vasluieni sunt diagnosticati cu o forma de neoplasm: Zodia cancerului

luni, 15 februarie 2010, 22:30
5 MIN
 In fiecare zi, trei vasluieni sunt diagnosticati cu o forma de neoplasm: Zodia cancerului

Conform datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica, in cursul anului trecut, 1.157 de vasluieni au fost diagnosticati cu diferite forme de cancer. Dintre acestia, 476 provin din mediul rural, iar 681 din rural. Cancerul cu cea mai mare raspandire in randul conjudetenilor este cel bronhopulmonar, cu 157 de cazuri. Urmeaza cancerul de stomac (86 de cazuri), de san (78 de cazuri), de col uterin (70) si cancerul de prostata (62 de cazuri).

Potrivit oncologului Dan Petrovici, numarul cazurilor de cancer nou descoperite creste de la an la an: "Se constata o crestere foarte mare a numarului de cazuri, in comparatie cu anii trecut. Cancerul este o problema importanta si tinde sa devina si mai importanta. Populatia nu a luat in seama ce inseamna boala neoplazica. Este foarte important ca pacientul sa vina la medic la primele semne ale bolii, insa majoritatea pacientilor s-au prezentat intr-o faza tarzie".

Daca ar fi sa ne luam dupa numarul de cazuri de cancer aflate in stadiu curabil, spusele medicului oncolog se probeaza: dintre cele 157 de cazuri de neoplasm bronhopulmonar descoperite anul trecut, doar unul este intr-un stadiu curabil; din 62 de cazuri de cancer de prostata, numai noua sunt in stadiu curabil; cancer de stomac – 86 de cazuri, doua curabile etc.

"In stadiul zero cancerul se vindeca 98%, in stadiul 2 – 85%, iar in urmatoarea faza procentajul scade foarte mult. A trata un caz care este in stadiu trei sau patru inseamna multi bani din partea statului, dar in primul rand chinul pe care il sufera bolnavul. Parerea mea e ca nu exista educatie sanitara in ceea ce priveste boala neoplazica. Populatia n-are destula educatie ca sa vina la primele semne ale bolii. Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi", a mai spus doctorul Petrovici.

Pentru a preveni aparitia oricarei forme de cancer, specialistii recomanda un control medical complet care sa fie efectuat periodic.  

Cancerul nu iarta nici la Barlad

Cauzele imbolnavirii de cancer nu pot fi explicate, dar se presupune ca mostenirea genetica, stresul si obiceiurile alimentare ar fi factori favorizanti.

"Desi este o boala incurabila, posibilitatea de supravietuire este din ce in ce mai mare. Calitatea terapiilor este tot mai ridicata si vom putea vorbi despre cancer ca despre o boala cronica, nu una incurabila. Avem multi pacienti care au ajuns la a treia sau chiar a patra linie de tratament. Boala poate recidiva, dar sansele de stopare a evolutiei tumorilor sunt mari. Este foarte important pentru pacient sa reia linia terapeutica imediat dupa descoperirea recidivei. Avem cazuri descoperite in stadii avansate, dar care au raspuns foarte bine la tratament. Evident, calitatea vietii este diminuata in aceste situatii", ne-a declarat Doina Pagu, medic primar, seful sectiei Oncologie din cadrul Spitalului municipal de adulti Barlad.

La inceputul lui 2009, erau in evidenta sectiei 2.650 de pacienti, iar la finele anului trecut, se ajunsese la 2.758 de persoane bolnave de cancer, cu 418 cazuri noi si 310 decese.

Potrivit doctoritei Pagu, cifrele prezentate reliefeaza ca durata de viata a pacientului este in crestere: "Diferenta de 108 cazuri, dintre cele care erau in evidenta la inceputul anului trecut si numarul inregistrat la incheierea lui 2009, reprezinta pentru noi o evolutie. Semnifica faptul ca sansele de tratare a bolnavului de cancer sunt in crestere".

Lipsa de educatie sanitara

In ciuda evolutiei medicale si a descoperirilor stiintifice din ultimii ani, nimeni nu a putut sa dea o explicatie clara cu privire la cauzele imbolnavirii. Se poate spune ca aparitia bolii este influentata de calitatea vietii. Obiceiurile noastre nesanatoase contribuie semnificativ. Stresul, fumatul, consumul de alcool, sexul neprotejat, mesele haotice si reducerea orelor de somn ar putea sa contribuie la aparitia tumorilor canceroase. Multi medici chiar sustin ca acestea sunt "ingrediente" ce favorizeaza aparitia bolii. Cu toate acestea, sunt persoane care exagereaza cu tot ce inseamna obicei nesanatos si mor de batranete. Stresul este si el un element favorizant. Potrivit unor specialisti in domeniu, exista o corelatie intre cresterea numerica a populatiei cu stresul cotidian, in special din zonele urbane. Stresul creeaza o stare de imunosupresie, adica mecanismele imunologice nu-si mai fac datoria.

"Nu pot sa spun de ce apare cancerul. Sunt o multime de factori care pot fi luati in calcul, dar eu as vrea sa punem accent pe educarea populatiei in acest sens. Fiecare dintre noi ar trebui sa mergem macar o data-n an sa ne facem un control medical amanuntit. Daca s-ar pune mai mult accent pe sanatate, macar nu am mai descoperi bolnavi de cancer in stadiu terminal. Una e sa tratezi un cancer in primul stadiu si alta atunci cand tumorile sunt extinse", ne-a explicat Doina Pagu.

Cauzele imbolnavirii raman necunoscute. De exemplu, putem spune despre un adult de 40-50 de ani ca s-a imbolnavit de cancer bronhopulmonar pentru ca a fumat. La fel, putem gasi o explicatie a cancerului de col uterin la o femeie adulta care a avut mai multi parteneri sexuali. Dar nu putem gasi nicio explicatie pentru copiii bolnavi de cancer sau tinerii cu tomori.

De exemplu, cel mai mic pacient bolnav de cancer inregistrat la Barlad are numai doi ani – leucemie. Nimeni nu ar putea sa spuna de ce e posibil asa ceva. Mai sunt si cativa adolescenti care au leucemie, tumori la ovare sau cancer la san.

O alta crestere importanta a fost semnalata de Doina Pagu la cancerul hepatic: "La finele anului trecut, am avut vreo cinci-sase cazuri noi de cancer la nivelul ficatului. A fost vorba despre hepatita de tip C sau chiar B neglijata. Pana acum, nu am mai intalnit atat de des aceasta forma de cancer".

Varstnicii, bolnavi pe capete

Mare parte dintre bolnavii de cancer din zona noastra au varste inaintate, peste 60-70 de ani. Acestia reprezinta cam 80% din totalul imbolnavirilor. Faptul ca sunt copii bolnavi face ca media de varsta a bolnavilor sa se situeze undeva la 45 de ani, lucru care ii duce pe oncologi la concluzia ca, odata cu cresterea sperantei de viata, creste si numarul bolnavilor de cancer. In tarile unde speranta de viata nu depaseste 45-50 de ani, aproape ca nu se poate vorbi de cancer. Se pare ca sunt si forme de cancer determinate genetic, dar care se activeaza doar la anumite persoane.

Medicii oncologi sustin ca boala poate fi invinsa daca pacientul lupta pentru asta, factorul psihologic fiind foarte important in terapie. Familia bolnavului are de multe ori un rol hotarator. Nu doar pentru bolnav si pentru familia acestuia este greu sa treaca prin experienta tratamentului oncologic, ci si pentru cadrele medicale. Nu putine au fost cazurile cand cei care lucreaza in domeniu au avut nevoie de psihoterapie pentru ca s-au atasat de anumiti pacienti. Sunt cazuri care te impresioneaza numai cand le auzi povestea, fara sa-i cunosti pe oamenii in cauza. Sunt bolnavi de cancer in stadiu curabil care mor pentru ca-si pierd curajul. Altii supravietuiesc desi sunt depistati in stadii terminale. Unul dintre cei mai vechi pacienti ai sectiei Oncologie Barlad a dus o viata normala timp de cateva decenii. A fost depistat in 1962 si a prins varsta senectutii pe picioare.

Prin urmare, nici in cazul acestei boli incurabile nu exista o regula general valabila. In zilele noastre, se pune tot mai mult accentul pe preventie si depistare precoce. Cei care respecta aceste sfaturi reusesc sa "pacaleasca" una dintre cele mai cumplite boli.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii