Ministerul Sanatatii a decis: vaccinare cu produse expirate. Incepe genocidul!

luni, 16 noiembrie 2009, 20:31
5 MIN
 Ministerul Sanatatii a decis: vaccinare cu produse expirate. Incepe genocidul!

In urma cu putin timp, Adrian Streinu Cercel, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), a declarat public pe posturile de televiziune centrale ca nu mai este nevoie de acordul parintilor pentru vaccinarea copilelor de pana in 14 ani impotriva cancerului de col uterin. Cum cele doua produse achizitionate de MS pentru vaccinare – Gardasil si Cervarix – sunt suspectate ca au stat la baza decesului unor subiecti injectati, declaratia lui Streinu Cercel a fost aspru taxata de opinia publica. In urma acestor reactii, MS a decis ca va continua campania numai in cazul in care vor fi si parintii de acord. In acest sens, a platit firma GfK Romania sa efectueze un sondaj de opinie in randul parintilor. La sfarsitul saptamanii trecute, (MS) a dat publicitatii rezultalele sondajului.

"52% dintre cei care si-au exprimat o decizie de actiune sunt de acord ca fiica lor sa primeasca acest vaccin. 90% dintre parintii intervievati considera ca acest vaccin trebuie sa fie oferit gratuit in cadrul programului national de imunizare. 24% dintre parintii intervievati au raspuns ca au nevoie de mai multe informatii pentru a lua o decizie", se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul MS.

Dupa cum se poate vedea, abia putin mai mult de jumatate din cei 1.044 de repondenti sunt de acord sa-si imunizeze copilele. Dincolo de faptul ca rezultatele sondajelor sunt intotdeauna in favoarea celor care le platesc, exista un alt fapt pentru care am putea considera ca rezultatul este irelevant. Dupa cum se arata in acelasi comunicat, marja de eroare a studiului facut de GfK Romania este de pana la 3%. Daca ne gandim din nou ca in acest sondaj majoritatea favorabila MS este de abia 52%, in cazul unui grad maxim de eroare admis, "majoritatea" s-ar transforma in 49%. Asadar, inceperea injectarii copilelor are un suport tare firav, dar se va face.  

Diferenta dintre teoretic si practic

Constiente sau inconstiente de acest lucru, autoritatile sanitare au stabilit si data la care se va face vaccinarea: 23 noiembrie, adica lunea viitoare. Cum anume se va face?

"Se va proceda similar altor campanii scolare de vaccinare: data in care se face vaccinul este anuntata cu cateva zile inainte, iar copiii isi vor anunta parintii despre acest lucru. Fetitele vor fi vaccinate de catre medicul scolar sau, dupa caz, de catre medicul de familie care are in arondare scoala respectiva. Inainte de vaccinare, fiecare eleva va fi evaluata de catre medic, iar ulterior administrarii injectiei va fi supravegheata timp de 15 minute. Vaccinarea nu este obligatorie dar este ferm recomandata de catre autoritatile medicale nationale si internationale pentru ca este foarte utila, eficienta si sigura", se mai arata in comunicatul MS.

In teorie, cei care nu sunt de acord cu vaccinul pot sa nu-si trimita copilele la scoala in ziua vaccinarii. In practica, insa, le va fi greu sa faca acest lucru, pentru ca nu vor sti care este ziua vaccinarii. Faptul ca, de fapt, asistenta si, cateodata, medicul intra in salile de clasa si incep sa intepe de la un capat la altul, iar unii dintre copii nici macar nu stiu pentru ce fac acea injectie, este cunoscut de toata lumea.  

In loc de explicatii

Camapania de vaccinare a fetitelor impotriva cancerului de col uterin se va face cu produsele Gardasil si Cervarix. Dozele de Gardasil achizitionate de MS la finele anului 2008 vor expira in luna mai a anului viitor. Vaccinul este compus din trei doze de produs, care se fac la un interval de doua luni intre ele. Ultima doza ar trebui facuta in luna mai, exact cand vaccinul ar expira. Acest lucru ridica niste semne de intrebare, la care oficialii ministerului se multumesc sa raspunda cam asa: "Imunizarea anti-HPV a fetitelor pana in 14 ani este recomandata de cele mai importante organisme internationale din domeniul sanatatii, cu o reputatie incontestabila recunoscuta de intreaga comunitate medicala, ca strategie eficienta de prevenire a cancerului de col uterin. Statisticile demonstreaza ca, vaccinarea adolescentelor impotriva HPV si screening-ul periodic prin testul Babes-Papanicolau, pot preveni 94% din cazurile de cancer de col uterin. In fiecare an, peste 40.000 de romance au diagnosticul cancer de col uterin. La peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual, se inregistreaza peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer. Imunizarea anti-HPV este o sansa la viata pe care o acordam fiicelor noastre, si pentru ca si parintii au inteles importanta acestei actiuni, am decis reluarea campaniei de vaccinare".

Aceste cuvinte, apartinandu-i dr. Cristian-Anton Irimie (deci Streinu Cercel nu mai vorbeste despre cancerul de col), secretar de stat in MS, nu contin informatiile de care are nevoie opinia publica. Asa ca ne-am adresat autoritatilor locale, in speta celei care va coordona campania de vaccinare la Vaslui, dr. Luminita Costache, director coordonator adjunct al Directiei de Sanatate Publica Vaslui. Am fi vrut sa aflam mai multe informatii, printre care si de ce este importanta imunizarea cu un vaccin expirat, care sunt efectele adverse precum si cine se face responsabil in cazul in care – Doamne fereste! – cineva moare sau se alege cu vreo alta maladie. Am fost, insa, refuzati de Luminita Costache, motivatia oferita fiind: "Nu am timp!".

Asadar, intrebare legitima si fireasca: daca Luminita Costache nu a avut cateva minute pentru a explica opiniei publice ca vaccinul impotriva cancerului de col este benefic (sau nu!), cat timp si-a consumat pe teren, in campaniile de informare cu privire la acest vaccin, care trebuiau sa se desfasoare, conform calendarului de vaccinari?!   

Un posibil scenariu

Nimeni nu spune nimic, dar se incearca injectarea a cat mai multe copile de pana in 14 ani cu Gardasil si Cervarix, produse interzise in tari ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Germania. Mentionam ca aceste produse au fost trecute pe lista neagra deoarece se banuieste ca au provocat decesul la mai multe persoane, iar unele capatat alte boli in urma injectarii, incepand de la caderea parului si ajungand pana la paralizie partiala sau totala. Punand in balanta faptul ca cele doua produse nu au fost suficient testate dar nici medicii nu au reusit sa identifice (sau se feresc sa spuna) ca decesele si imbolnavirile respective sunt cauzate de cele doua produse, am putea crede ca producatorii isi continua testele pe populatia Romaniei. De ce ar lua MS parte la asa ceva? Pentru bani, desigur. Iata cum motiveaza MS un proiect de hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 367/2009, pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in anul 2009: "…Suplimentarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cu suma de 601 mii lei provenita din contractele de sponsorizare incheiate de CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – n.r.) cu furnizorii de medicamente in cursul anului 2009…"

Asadar, firmele de medicamente dau bani cu titlu de sponsorizare autoritatilor sanitare. Este greu de crezut, insa, ca mai-marii sanatatii ar gira un asemenea experiment doar pentru sase miliarde de lei vechi. Dar la fel de greu de crezut este si faptul ca doar despre atati bani este vorba, aceasta fiind, probabil, singura suma "la vedere".

Campania pentru vaccinarea impotriva cancerului de col uterin ar putea fi benefica, dar ridica mult prea multe intrebari, la care nimeni nu vrea sa raspunda. Ce e de facut? Cine ar trebui sa ia atitudine?

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii