Academia vedetelor

Subtitlu

marți, 28 februarie 2012, 22:51
3 MIN
 Academia vedetelor

Uruguay este prima echipa extra-europeana din istorie care s-a confruntat cu nationala Romaniei si asta in primul turneu al Cupei Mondiale, desfasurat chiar la Montevideo. Evenimentul s-a produs pe 14 iulie 1930, pe "Estadio Pocitos" din capitala Uruguay-ului, in cadrul grupei C din care mai facea parte si Peru. Pentru a se califica in semifinale, Romania avea nevoie de un egal cu echipa "celesta", campioana olimpica in 1924 si 1928, deoarece romanii au invins Peru cu 3-1 (dupa un meci extrem de dur), iar uruguayenii, doar cu 1-0. Cu o formatie improvizata, din cauza efectelor bataliei cu "incasii", avindu-l ca antrenor pe atacantul Rudi Wetzer, tricolorii de acum 82 de ani au inceput foarte bine meciul: au primit un gol aiurea, in urma unei centrari care depasise spatiul de joc, apoi au inscris ai nostri un gol anulat pentru ofsaid printr-un sut de la distanta, dar pina la pauza, "celestinii" au facut un joc de vis inscriind trei goluri in sapte minute. Cu 4-0, Uruguay s-a calificat in semifinale si a devenit prima campioana mondiala din istoria fotbalului, cistigind cu 4-2 finala cu Argentina. Dupa 36 de ani, uruguayenii au venit in Romania si "pionierii" din 1930 (atiti cit au mai ramas) s-au bucurat de o revansa a Romaniei cu 1-0, prinr-un gol marcat de constanteanul Iancu. Un an mai tirziu, un fel de selectionata secunda, trimisa in America de Sud, alaturi de antrenorii Bazil Marian si Valentin Stanescu, a indraznit sa provoace Uruguay chiar pe stadionul celebrei echipe Peñarol si a incheiat la egalitate, 1-1, dupa ce a condus multa vreme cu 1-0. Ultimul meci Uruguay – Romania s-a disputat in America de Nord, mai exact la Los Angeles in 2006, echipa condusa de Victor Piturca fiind invinsa cu 0-2, prin golurile marcate de Gonzalo Vargas, in minutele 49 si 56. Dintre tricolorii recent convocati acum de Piturca, au fost atunci titluari Mutu si Marius Niculae, pe teren mai intrind Goian si Daniel Niculae. A jucat si Nicolita, dar Banel a suferit acum o leziune de ligamente la glezna, in cadrul antrenamentului de luni seara, si a fost inlocuit pentru meciul de astazi, de rapidistul Roman. Dintre uruguayenii care au jucat la LA, in 2006, mai fac parte si acum din lot Jorge Fucile, Diego Godin, Diego Perez, Sebastian Abreu, Sebastian Fernandez si Alvaro Gonzalez.

Tabarez, baiat bun

Echipele pregatite de Victor Piturca si Oscar Tabarez se reintilnesc, deci, dupa aproape sase ani, pe "Arena Nationala" si nu exista nici o indoiala ca Uruguay este cel mai puternic adversar din ultimii ani al nationalei tricolore. In clasamentul FIFA pe februarie, Uruguay ocupa locul al patrulea, exact locul pe care "celestinii" s-au clasat la Cupa Mondiala din 2010, din Africa de Sud. Inaintea Braziliei si Argentinei, atit in clasamentul FIFA, ca si la Mondiale, in timp ce tricolorii se afla pe un deloc onorabil loc 52. Antrenorul Oscar Tabarez a trimis in Romania toata crema, in frunte cu cei trei atacanti care dau fiori si unor echipe mult mai titrate: Diego Forlan (Inter Milano), Edinson Cavani (Lazio) si Luis Suarez (Liverpool). Mai adaugam pe fundasul Caceres (Juventus), sau mijlocasii Alvaro Gonzalez (Lazio) sau Cristian Rodriguez (Porto) si vedem ce meci de zile mari avem astazi, pe Arena Nationala. Formatia tricolora nu poate fi favorita in acest meci, desi Tabarez se arata galant: "Echipa Romaniei este una tinara, in plin proces de reconstructie. Romania are o lunga traditie in fotbal, cu radacini latine, dispune de jucatori valorosi. Romanii sint foarte pasionati de fotbal. Nationala Romaniei are destui jucatori care evolueaza in echipe bune din strainatate. Ma astept la un joc echilibrat, asa este la acest nivel", a spus Tabarez.

Surprizele lui Piturca

Lotul lui Piturca nu este lipsit de surprize. Nu atit chemarea lui Tatarusanu, portarul gafeur al Stelei in meciurile cu Twente, cit neconvocarea unor titulari ca Tamas, Rat sau chiar febletea selectionerului, Cocis. Sapte jucatori joaca in campionate straine, in frunte cu Mutu si Marica, iar restul, in Liga I, Steaua (5) si Dinamo (3) dind cei mai multi jucatori echipei nationale. Surprinzatoare pare a fi si alcatuirea probabila a liniei defensive, formata, cu exceptia lui Goian, din jucatori tineri, cu extrem de putine tricouri tricolore la activ.  In concluzie, Uruguay este mare favorita, dar poate ca Mutu ne contrazice!

Formatiile probabile

Romania: Tatarusanu – Papp, Chiriches, Goian, Grecu – Lazar, Bourceanu, Tanase – Torje, Marica, Mutu.

Uruguay: Muslera – Maxi Pereira, Lugano, Godin, Caceres – Perez, Arevalo, Rodriguez – Forlan, Cavani, Suarez.

Arbitru: Viktor Kassai (Ungaria)

Comentarii