Alerta maxima la Varsovia

Subtitlu

luni, 11 iunie 2012, 22:04
3 MIN
 Alerta maxima la Varsovia

 

  

* Grecia – Cehia, ora 19:00, la Wroclav, in direct pe Dolce Sport

Grecia: 1. Chalkias – 15. Torosidis,  21. Katsouranis, 5. K. Papadopoulos, 20. Holebas – 2. Maniatis, 6. Makos, 10. Karagounis,  – 14. Salpingidis, 17. Gekas, 7. Samaras –Antrenor: Fernando Costa.

Cehia: 1. Cech – 2. Gebre Selassie, 6. Sivok, 3. Kadlec, 8. Limbersky – 13. Plasil, 19. Jiracek – 9. Rezek, 10. Rosicky, 14. Pilar – 20. Pekhart. Antrenor : Michal Bilek

Arbitru: Stéphane Lannoy (Franta)

Grecia si Cehia sunt doua echipe in criza de puncte la Euro 2012. Daca grecii se pot declara multumiti cu remiza in fata gazdelor, in conditiile unui arbitraj defavorabil (1-1 cu Polonia in meciul de deschidere), cehii sufera din greu dupa infrangerea severa cu rusii (1-4) si, daca pierd, sunt, practic, eliminati din competitie. Echipa elena are foarte mari probleme in defensiva, dupa ce Papastathopoulos a fost eliminat in primul meci, iar Avraam Papadopoulos s-a accidentat si a fost trimis acasa. Si daca pentru al doilea exista un inlocuitor ferm, tizul sau mai celebru, Kostas, pentru cealalta gaura din defensiva, Fernando Costa este nevoit sa apeleze la o improvizatie, retragerea mijlocasului Katsouranis. Michal Bilek doreste sa-l schimbe pe fundasul Hubnik (catastrofal in partida cu rusii) si pe rasuflatul atacant Milan Baros, Peckhart sau Necid fiind solutiile posibile. Palmaresul este favorabil cehilor (5-2-1), dar unica victorie elena atarna si mai greu. La Euro 2004, Grecia a invins in semifinale cu 1-0, dupa prelungiri (golul fundasului Dellas) si s-a calificat in finala care avea sa-i aduca gloria continentala suprema, contra Portugaliei. Cehia si Grecia s-au mai aflat fata in fata si la un alt turneu european (Italia 1980), cehii castigand atunci cu 3-1. Ultima confruntare directa s-a disputat la putin timp dupa epopeicul Euro 2004, la Praga si s-a incheiat fara gol.

* Polonia – Rusia, ora 21:45, la Varsovia, in direct pe TVR 1

Polonia: 22. Tyton -20. Piszczek, 15. Perquis, 13. Wasilewski, 2. Boenisch- 7. Polanski, 11. Murawski- 16. Blaszczykowski, 10. Obraniak, 8. Rybus – 9. Lewandowski. Antrenor: Franciszek Smuda.

Rusia: 16. Malafeev – 2. Aniukov, 12. Berezutki, 4. Ignasevici, 5. Jirkov – 6. Sirokov, 7. Denisov, 8. Zirianov  – 17. Dzagoev, 11. Kerjakov, 10. Arsavin.  Antrenor: Dick Advocaat.

Arbitru: Wolfgang Stark (Germania).

Cu un palmares favorabil (7-4-3) si la adapostul unei victorii reconfortante in fata cehilor, echipa rusa pare favorita in aceasta intalnire, daca uitam de faptul ca lesii sunt gazde. Atmosfera dinaintea partidei este tensionata si nu numai din cauza mizei ci si din motive extrasportive, polonezii neuitand moartea unui fost presedinte de-al lor, Lech Kaczynski, survenita acum doi ani intr-un accident aviatic inregistrat in Rusia. Delegatia rusa a incercat sa calmeze spiritele, depunand o jerba in amintirea demnitarului polonez in fata Palatului Prezidential din Varsovia. Totusi, fortele de ordine varsoviene sunt in alerta de teama unor incidente provocate de suporterii din ambele tabere. Revenind la fotbal, din echipa poloneza va lipsi portarul Szczesny, eliminat in partida cu Grecia, iar rusii au intreg lotul valid. In marile turnee, Polonia si Rusia s-au intalnit o singura data, la Cupa Mondiala din 1982 (la Barcelona), intr-o grupa semifinala de trei, in care remiza alba a fost favorabila polonezilor, calificati la golaveraj in semifinalele adevarate. Ultima confruntare a avut loc in 2007, la Moscova si s-a incheiat cu scorul de 2-2, dupa ce "sbornaia" a condus cu 2-0.

Comentarii