Au tacut cimpoaiele

miercuri, 31 martie 2004, 23:00
3 MIN
 Au tacut cimpoaiele

Scotia: Gallacher – Kennedy (’19 – Craney), Pressley, Dailly – Rae (’52 – McFadden), G. Caldwell, Alexander , Cameron – Thompson (’63 – Crawford), Miller, McCann. Antrenor: Berti Vogts.
Romania: Stelea (’46 – Lobont) – Stoican, Iencsi, Chivu, Rat – Fl. Petre (’46 – Mitea), Ov. Petre, Pancu (’89 – Danciulescu), Cernat (’63 – Soava) – Ganea (’81 – Cristea), Mutu. Antrenor: Anghel Iordanescu.
Arbitri: Jouni Hyyti? – Esa Vehvil?inen, Ari Turkki (Finlanda).
Cartonase galbene: Cernat
0-1, min: 37: Chivu, din lovitura libera de la 30 m, lateral dreapta, sut deviat de Cameron, pe linga portarul Gallacher.
0-2, min. 51: Pancu, dupa o combinatie „un-doi” cu Mutu, sut din interiorul careului.
1-2, min. 57: McFadden, actiune in viteza, l-a depasit pe Chivu si a sutat pe jos pe linga Lobont, iesit in intimpinare.
Pe un „Hampden Park” plin pe jumatate, au intrat doua echipe care, aprioric, aveau nevoie de victorie, desi era doar un meci amical. Scotienii aflati intr-una dintre cele mai negre pase din istorie, cu un antrenor aproape pe faras, aveau nevoie de un zvicnet de moral, care sa inmoaie nervozitatea suporterilor inecati in whisky. Iordanescu, din ce in ce mai contestat, n-avea nevoie de moral (sa ne amintim de declaratia din ajun cu „fost-ai lele”). „Generalul” a intentionat doar sa incerce anumite partituri pentru dificilele confruntari din Cehia si Olanda, neprecupetind sa scoata de la naftalina batrina temporizare romaneasca, bintuita de molii. A mizat pe lipsa de fantezie a scotienilor si pe atacurile pe flancuri, domeniu in care scotienii s-au aratat „tabula rasa”. Din acest ghiveci tactic a rasarit o prima repriza balciza si laliie, in care fazele de poarta erau la fel de dese ca firele de par ale lui Berti Vogts. Insasi dominarea (doar teritoriala) a Romaniei s-a concretizat doar printr-un gol intimplator, inscris de Cristi Chivu, in care o deviere ghinionista l-a taiat pe portarul scotian. Nu au lipsit, insa, duritatile, favorizate de arbitrajul permisiv al finlandezilor, Ganea scotindu-l din joc pe Kennedy fara a fi sanctionat.
Scotienii au pornit mai decisi partea secunda, dar, la prima actiune mai rasarita a tricolorilor, au primit autograful lui Pancu. Nemaiavind prea multe de pierdut, gazdele isi pun in valoare ambitia lor proverbiala si, dupa ce Chivu a salvat o actiune periculoasa, a gafat decisiv si McFadden a redus handicapul. De altfel, acesta, introdus in avanposturi, a schimbat complet fata jocului scotienilor, desi Lobont n-a prea fost deranjat. Din contra, solutia contraatacului pare mai fericita pentru tricolori, care au amenintat de mai multe ori poarta adversa decit scotienii care atacau. In finalul partidei, o pasa de milioane a tinarului bacauan Andrei Cristea nu poate fi fructificata, desi in careu se aflau Stoican, Danciulescu si Mutu, contra unui singur aparator scotian!
Omul meciului – Daniel Pancu. Neobosit piston aparare-atac, pasator inspirat si-a dovedit polivalenta jucind pe trei posturi si a marcat un gol superb.
Deziluzia meciului – Adrian Mutu. Blazat, nervos, individualist,, „briliantul” de la Chelsea nu a reusit nimic, in afara de combinatia de la golul lui Pancu. Inexplicabil de ce a fost pastrat de Iordanescu pina la sfirsit. (Nic. G)

Comentarii