Ce-l mai asteapta pe Lance?

miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:47
3 MIN
 Ce-l mai asteapta pe Lance?

Guvernul american are posibilitatea de a incepe urmarirea, fie in civil, fie in penal, impotriva lui Lance Armstrong, din momentul in care fostul ciclist a admis ca s-a dopat, au declarat experti si surse apropiate dosarului. "Dat fiind ca Armstrong a furnizat foaia de parcurs, ca, acum, a spus ca a folosit produse dopante, guvernul are posibilitatea de a redeschide o ancheta pentru frauda, inchisa anul trecut fara explicatii", a declarat Brian Socolow, avocat specializat in cauze sportive. "Acum, odata ce el a admis ca s-a dopat, frauda va fi mult mai usor de dovedit".
Peter Keane, profesor de drept la Golden Gate University, crede ca fostul campion, acum cazut si sters din anale, risca enorm. "Vorbesc de bani, multi bani, dar si de libertate", a precizat el.  Dupa confesiunea fostului rutier in fata vedetei de televiziune americane Oprah Winfrey – interviu inregistrat luni, dar care va fi difuzat astazi – confirmat de surse apropiate cauzei, guvernul va trebui sa se decida "rapid".  In plan penal, "este un dosar suficient de important pentru ca guvernul sa-l urmareasca pe Armstrong pentru frauda, dupa milioanele din fonduri publice cheltuite si de la sponsori, dar si pentru sperjur, dupa ce a negat sub juramant", crede Brian Socolow, de la firma new-yorkeza Loeb.
Pe plan civil, Ministerul Justitiei are termen, pana joi, sa se alature unei plangeri, depusa in 2010, de catre fostul coechipier al lui Armstrong, Floyd Landis, pentru recuperarea banilor publici virati echipei alergatorului, a indicat o sursa apropiata dosarului. Guvernul ar fi virat peste 30 milioane de dolari ca sponsor al echipei US Postal Service a lui Armstrong, potrivit Wall Street Journal. Conform expertilor, guvernul poate pretinde recuperarea de trei ori a acestei sume.
Ministerul Justitiei a refuzat sa comenteze posibilitatile sale de a urmari in civil, ca si in penal. Dar surse apropiate dosarului au apreciat "ca nu exista niciun risc de urmarire penala". Doar daca Lance Armstrong admite ca a facut mai mult decat ca s-a dopat si ca a redistribuit produse dopante, apreciaza analistii.
"Eu nu cred ca guvernul sau o majoritate a americanilor ar avea curajul sa mearga in penal, tinand seama de popularitatea lui Lance Armstrong", noteaza Jordan Kobritz, director al departamentului sport la SUNY Cortland. "El este in continuare cel mai mare patriot din istoria americana si un model prin ceea ce a facut pentru cercetarea in lupta contra cancerului". Pe de alta parte, in trecut, "guvernul nu a avut prea mare succes in dosare de marturie mincinoasa contra unor sportivi in cazuri de dopaj", adauga Socolow.

Cel mai probabil, par sa fie de acord toti expertii, Lance Armstrong va da inapoi ceva bani obtinuti de la sponsorii de stat. Pe de alta parte, subliniaza unii comentatori, averea lui, apreciata la 96 milioane de dolari, face ca asemenea returnari de fonduri sa fie suportabile, iar pe de alta parte, doveditele  calitati de om de afaceri ale texanului ar putea sa fi acoperit si o asemenea eventualitate. Chiar prin aceasta emisiune de joi a celebrei Oprah Winfrey, popularizata de doua saptamani in intreaga lume (AGERPRES)

Comentarii