Copiii l-au salvat

duminică, 09 decembrie 2007, 23:04
5 MIN
 Copiii l-au salvat

 Iasi: Branet – Homei, Ad. Ilie, Ciobanu, Kalai – Naidin (’69 – Sfirlea), L. Munteanu, Paruolo – Silvasan, Bilba (’57 – Buta), Miclea (’79 – Onut). Antrenor: Ionut Popa.

Timisoara: M. Popa – St. Stancu, Ratiu, Cinu, Latovlevici (’84 – A. Cristea) – Abiodun, Mc Kain, Aliuta (’46 – Torje), Arm. Karamian – Rusic, Bucur. Antrenor: Dusan Uhrin jr.

Cartonase galbene: Paruolo, Silvasan, Ciobanu, Onut – Mc Kain, Bucur, Cinu, Rusic.

Arbitri: L. Dansa (Oradea); Cr. Nica (Ploiesti), D. Marchis (Baia Mare).

1-0, min. 11: Bilba se desprinde din marcaj, trece de M. Popa si inscrie cu poarta goala, de la circa 8 metri;

1-1, min. 52: Bucur centreaza de pe dreapta prin fata portii, Rusic reia din careul mic;

2-1, min. 58: Kalai a reluat cu capul, de la circa 4 metri, centrarea trimisa de Paruolo din lovitura libera.

Simtind ca "tatal" lor e in pericol sa fie alungat din Copou, "copiii" lui Popa au murit ieri pe teren, inca din start. A rezultat o prima repriza in care "statutele" date de cifre si organizare au fost inversate pe gazon, Iasul aratind ca o echipa burdusita cu jucatori de calibru si petrodolari (termen la moda si in fotbal!) iar Timisoara ca o formatie fara orizont, saraca, si la propriu si la figurat.

Transcrise in date, acest lucru a insemnat un gol, doua ocazii uriase (Miclea – min. 2, Bilba – min. 24), alte doua – mari (Milcea – min. 12 si Kalai – min. 14) si doua finalizari nereusite (Miclea – ’27 si Homei – ’43) la zero. Zero ce? Zero goluri, zero ocazii, zero suturi!

Ori pauza, ori noua oportunitate de a linisti jocul ratata de Miclea (’51), a dus la renasterea partidei, Rusic aducind egalarea in minutul 52. Dupa doar sase minute, golul lui Kalai a adus din nou avantaj pentru gazde. Numai pe tabela, jocul fiind dominat in continuare cu autoritate de oaspeti!

Branet insa are o interventie temerara la picioarele lui Bucur (’61), are si sansa in citeva rinduri si chiar daca Naidin se rupe de cite alunecari la sacrificiu a efectuat, pe teren ramin un Ciobanu, un Kalai sau un Munteanu care singereaza pe metereze pentru a inchide gura contestatarilor.

Si reteta functioneaza! Ba, mai mult, in prelungiri, Buta e la un pas de a pune indigoul peste rezultatul din tur si a consfinti o egalitate de scor nesperata intre cele doua surate aflate la poli opusi ai matematicii fotbalistice.

S-au impartit procentele lui Comanescu

^ Galeria gazdelor a protestat in legatura cu echipamentul rosu-albastru purtat in meciul de Cupa, cu Rapidul. "Alb-albastrii sintem noi / Nu culorile la oi" si "Va bateti joc de culorile clubului si de onoarea suporterului" au fost banerele afisate. Oaspetii au fost incurajati de 10 fani.

^ In conditiile in care presedintele Timisoarei, Gheorghe Chivorchian, a stat pe banca de rezerve, iar finantatorii sau alti oficiali banateni nu au fost prezenti in Copou, la tribuna oficiala au fost prezenti jucatorii ce nu au evoluat ieri, Ganea, Mansour, Art. Karamian si fostul jucator timisorean Balace, legitimat acum la Vaslui.

^ Cele sase procente din actiunile Politehnicii, la care Constantin Comanescu a renuntat, vor fi preluate de Ioan Zapodeanu si Iulian Dascalu, fiecare urmind sa detina cite 26% din Poli.

^ Forta oaspetilor a fost etalata si prin superbul autocar Neoplan, personalizat, care a fost prezent in Copou.

^ Popa a mai pus o data placa "Soimii Pesac", o echipa din judetul Arad, atunci cind a fost intrebat de echipele care il curteaza.

^ Primarul Gheorghe Nichita a anuntat ca dupa fiecare meci se va organiza o sedinta de analiza a jocului la care vor participa actionarii si conducerea clubului. Reprezentantul lui Iulian Dascalu va fi Doru Turcanu.

^ Bilba si Naidin au fost schimbati din motive medicale.

Antrenorii au cuvintul

Ionut Popa: "Victorie meritata, pe care o dedic memoriei lui John Lennon, care a murit acum 27 de ani. Prima repriza a fost una dintre cele mai bune din ultima perioada, in timp ce actul doi – unul dintre cele mai slabe. Am fost nervos in timpul meciului pentru ca in minutul 20 trebuia sa fie 3-0 pentru noi. Nu comentez arbitrajul pentru ca asa ni s-a recomandat. Ma bucur ca baietii au luptat de au iesit de pe teren accidentati, cu singele siroaie. Eu nu sint asa bucuros ca am batut Timisoara cum cred ca sint aradenii".

Dusan Uhrin jr.: "Am inceput temator meciul si cred ca de asta am si pierdut. In repriza a doua am jucat mai bine, insa am ratat mai multe ocazii. In plus, am avut un penalty clar la Cinu. Sint dezamagit ca am luat goluri usor, din greseli individuale. Obiectivul nostru ramine cupele europene".

Marea impacare

Simbata dimineata, Ionut Popa si Gheorghe Nichita au stat de vorba, ingropind securea razboiului vinturata saptamina trecuta. Inainte de meci, Nichita a fost in vestiar anuntind faptul ca prima de victorie va fi de 1500 de euro. Ionut Popa a dezvaluit si speech-ul presedintelui de onoare, la finele caruia ultimul a sustinut ca a fost aplaudat de jucatori: "A avut un discurs fantastic inainte de meci, cind a venit in vestiar, dupa ce mi-a cerut voie. Le-a spus baietilor ca principalii vinovati de situatia echipei sint Nichita Gheorghe si Popa Ionut si i-a rugat sa repare ei situatia".

Dupa meci, Nichita a spus ca l-a criticat dupa meciul cu Otelul pe Popa doar spre binele acestuia. "Am vrut sa se trezeasca, n-am uitat o clipa sacrificiile ultimilor ani". Pina si Ioan Zapodeanu, care l-a criticat virulent pe antrenor de cind a venit la club, a batut in retragere: "Spectatorii i-au scandat numele lui Popa pentru ca eu i-am pus! Nu am spus niciodata ca il vreau antrenor la Poli pe Viorel Moldovan".

Popa, al carui nume a fost scandat de tribune atit la pauza cit si la final, nu pare a fi uitat insa prea repede momentele prin care a trecut. "Cu domnul Zapodeanu nu vorbesc pina nu-si cere scuze. Eu, cind jignesc sau gresesc, sint barbat si recunosc acest lucru. Il cred pe domnul Zapodeanu cind zice ca i-a pus pe spectatori sa-mi strige numele, insa atunci cind se spunea «Ionut Popa, pleaca din orasul nostru!»", a spus tehnicianul, care l-a atins, in gluma, si pe Nichita: "Domnul primar le-a spus jucatorilor ca el si cu mine sintem vinovati. Trebuia sa o ia pe el total, eu nu-mi asum nici o vina!"

Cina cea de taina

Ionut Popa a recunoscut ca elementul psihologic a fost cheia jocului. Pentru a remonta moralul elevilor sai, tehnicianul a gindit in amanunt fiecare pas pe care l-a facut dupa "valul" creat de meciul cu Otelul. Dupa ce a menajat multe piese de baza in meciul de Cupa, cu Rapidul, Popa a comandat o cina la un restaurant, in familia Poli, dupa antrenamentul de joi.

A doua zi, tot dupa sedinta de pregatire, "alb-albastrii" au fost la biserica unde slujeste preotul Carp, unul dintre apropiatii echipei, unde s-a mincat de post. Ziua premergatoare jocului a fost rezervata anuntarii pacii cu Nichita, moment in care s-a convenit si asupra vizitei primarului la echipa, inainte de meci.

Comentarii