Cutremur la FCM Poli Iasi

miercuri, 25 noiembrie 1998, 00:00
4 MIN
 Cutremur la FCM Poli Iasi

dupa cum v-am anuntat de ieri, s-a anuntat suspendarea lui Vasile Ianul din functia de presedinte al clubului. din nou membrii CA umbla la buzunarul propriu pentru a mai cirpi din datoriile care macina clubul. Ion Moldovan trebuie sa returneze lui Poli 6300 $
Ieri, la Restaurantul Select, FCM Poli Iasi a organizat o conferinta de presa. Principala masura anuntata a fost suspendarea din functia de presedinte executiv al clubului a lui Vasile Ianul. Motivatia deciziei luate ca si a aducerii la Iasi a controversatului om de fotbal a oferit-o presedintele CA, Gh. Nichita: "L-am adus la Iasi pe Vasile Ianul la recomandarea multor persoane influente din fotbalul romanesc, oameni importanti din FRF si presedinti de cluburi de la echipe mari. Pentru a-i atita orgoliul l-am numit pe Ianul presedinte si nu consilier desi, datorita situatiei in care se afla, am hotarit sa nu aiba drept de semnatura in banca sau in probleme legate de transferul unor jucatori. Cum procesul sau se tergiverseaza de mult timp si din ceea ce ni s-a spus am crezut ca nu vor fi implicatii majore ne-am gindit ca este o solutie potrivita in vidul de oameni de conducere existent, mai ales ca despre banii lipsa se stia ca au fost dati la fotbalisti sau in scopuri caritabile. Noile date ale problemei, schimbarea incadrarii juridice a cazului Ianul, ne face sa ne gindim ca Poli este pusa intr-o lumina nefavorabila si drept urmare CA a hotarit in unanimitatea suspendarea lui Vasile Ianul din functie pina la lamurirea situatiei sale juridice. Cum vicepresedintele Emil Lupulescu era cel care avea drept de semnatura, dinsul va coordona in continuare activitatea executiva."
Pentru imbunatatirea activitatii de la club s-a hotarit crearea unui Comitet Director (format din Constantin Benta, Romeo Olteanu si Vasile Lupascu) care va face legatura mai strinsa cu executivul. Pe linga alte aspecte (urmarirea indeaproape a ducerii la indeplinire a hotaririlor CA, evaluarea personalului de la club si stabilirea unui nou Regulament de Ordine Interioara, o mai mare flexibilitate a punerii in practica a masurilor luate, etc.) se urmareste si intrarea in normal a periodicitatii intrunirii CA (lunar).
Referitor la starea financiara a clubului situatia a devenit din ce in ce mai critica. "Desi, ca urmare a neindeplinirii obiectivelor propuse in ultimele 5 etape jucatorii ieseni vor primi doar 17 % din prime – cu exceptia ultimului meci a carui prima va fi acordata integral – sintem in situatia disperata de a nu avea banii necesari achitarii salariilor si a primelor si asta chiar inaintea vacantei si a sarbatorilor. SC Iasi XXI are probleme iar taxa pentru sport care s-a vrut a fi majoritara in sustinerea financiara a clubului ne ofera la ora actuala 10,6 milioane lei. Drept urmare de plata ratelor contractuale restante a jucatorilor nu poate fi vorba si putem astfel pierde usor jucatori. De aceea, prin intermediul mass-media, as vrea sa fac un apel la agentii economici pentru a plati aceasta taxa lunara care ne-ar aduce o absolut necesara gura de oxigen. Ce se poate cirpi o facem iarasi din buzunarul membrilor CA insa nu este suficient atunci cind datoriile cumulate la jucatori sint de 200 milioane de lei" a spus G. Nichita.
Desi nu figura pe ordinea de zi, intrebarile au atitat deschiderea unui subiect delicat, despartirea de Ion Moldovan si declaratiile acestuia fata de clubul din Copou. G. Nichita a spus: "Am preferat totdeauna sa purtam discutii elegante cu fostul antrenor. Iasul este un oras de factura mai speciala, culturala, si drept urmare oamenii de aici nu vor sa faca bilci. De aceea nu am vrut sa facem bilci si sa intram in polemica cu domnul Moldovan desi aveam argumente serioase sa iesim deasupra ." La insistentele reprezenantilor mass-media, G. Nichita, incurajat de C. Benta, a adaugat totusi: "C red ca totul pleaca de la bani desi dl. Moldovan a spus in repetate rinduri ca la Iasi nu-l intereseaza acest lucru ci numai performanta. Domnia sa, in afara de apartament mobilat, cu toate facilitatile puse la dispozitie de dl. Benta, cu toate cheltuielile asigurate de club, salariu, prime de joc, benzina, a incasat 15 000 $ de la Poli si acum, conform contractului, ar trebui sa returneze 6 300$. Dinsul insa a lasat sa se inteleaga ca asteapta insa in continuare sa primeasca bani de la Iasi desi, cu toate ca a avut la dispozitie 40 de fotbalisti din care a ales lotul si conditiile cele mai bune posibile a condus echipa pe locul 6. Oricum, comisiile abilitate vor face dreptate ."
Programul lui Poli in continuare a fost prezentat tot de G. Nichita: " Vineri se va intra in vacanta deoarece resursele financiare nu ne permit sa-i mai tinem la pregatiri pe fotbalisti. Antrenamentele vor fi reluate pe 7 ianuarie. Pina atunci vom reorganiza clubul si vom numi un nou antrenor. Pentru aceasta asteptam sfirsitul sezonului primei ligi pentru a contacta mai multe persoane si a alege varianta cea mai potrivita." (Ovidiu MINEA)

Comentarii