De doi bani sperante

vineri, 01 martie 2002, 00:00
3 MIN
 De doi bani sperante

Astazi, vor incepe la Viena, intrecerile Campionatelor Europene de atletism indoor (in sala), competitie care, de-a lungul anilor a rasfatat delegatia Romaniei cu o multime de medalii. Daca ne gindim la ultima editie, disputata acum doi ani la Gand (Belgia), palmaresul Romaniei a fost excelent: doua medalii de aur (Violeta Szekely – la 1500 m si Gabriela Szabo la 3000 m), doua medalii de argint (Cristina Nicolau la triplusalt si Bogdan Tarus la lungime), plus bronzul stafetei feminine de 4X400 m. Acum, la Viena, delegatia romaneasca este mult subtiata, dintre medaliatii "belgieni" fiind prezenta doar triplista Cristina Nicolau. Multi dintre marii atleti ai continentului, printre care si duetul romanesc Szabo – Szekely, au preferat sa renunte la sezonul indoor, astfel incit, pe lista campionilor europeni ai anului, vom intilni, in premiera, multe nume. Un fapt paradoxal pentru atletismul romanesc este acela ca, principala noastra speranta la medalii este un atlet de sex masculin, campionul mondial de juniori si tineret Marian Oprea detiind intiia performanta europeana a sezonului, cu 17,29 m, performanta gardata de un 17,10 m, obtinut luna trecuta. Rezultatele excelente ale lui Oprea sint, insa, contrabalansate de lipsa de experienta, diriguitorii federali de la Bucuresti nereusind sa convinga organizatorii marilor circuite indoor sa-l invite in concursuri de inalt nivel. Astfel incit, corifei ai probei ca Charles-Michael Friedek (Germania) sau Rostislav Dimitrov (Bulgaria) si altii pot inclina balanta in favoarea lor. Un alt atlet de mare valoare, dar cu putina experienta, este si tinarul iesean Stefan Vasilache, care, repetind maximul sau din acest sezon (2,28 m) ar putea prinde un loc pe podium la saritura in inaltime. Din nefericire, inaltimea este o proba tehnica, in care experienta de concurs atirna greu. Iar germanul Martin Büss, sau tandemul suedez Holm – Strand au destula… De experienta nu se poate plinge aruncatorul de greutate Gheorghe Guset, dar performantele sale obisnuite, putin peste 20 m, nu-i dau prea multe sperante. Alergatorul de 400 m Ion Vieru, semifondistul Ovidiu Olteanu (1500 m) si colegul de proba a lui Oprea, Ionut Punga (incert), completeaza lotul masculin.
La feminin, situatia este mult mai subtire decit in alte ocazii. Speram, desigur, in sansele Cristinei Nicolau la triplusalt, dar atleta romana a avut prea putine sclipiri in acest sezon, in care campioana olimpica Tereza Marinova (Bulgaria) se arata mai tare ca oricind. Braileanca Adelina Gavrila o va seconda pe Cristina in dificila proba a celor trei salturi. In ceea ce priveste alergarile, Elena Buhaianu-Iagar are rezultate foarte bune pe 1500 m, dar ea s-a obisnuit sa ne dezamageasca la competitiile de obiectiv. Ceva-ceva sperante mai avem in Oana Pantelimon (inaltime), Cristina Grosu sau Maria Cioncan (1500-3000 m) si Elena Hila (greutate), lotul fiind completat de saritoarea in lungime Viorica Tigau.
In rest, cea mai asteptata vedeta a Europenelor, este fara indoiala, rusoaica Svetlana Feofanova, care s-a jucat de citeva ori, in februarie, cu recordul mondial. Ca un fapt divers, sa consemnam debutul la o competitie de acest gen a excelentei sprintere nigeriene Glory Alozie, care va reprezenta, in premiera, Spania. Intrecerile cele mai asteptate se vor disputa in zilele de simbata si duminica, astazi fiind programate doar faze ale concursurilor din probele combinate. (GIN)

Comentarii