Dilemele lui Bölöni

vineri, 23 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Dilemele lui Bölöni

Daca formatia probabila a Italiei pentru meciul de simbata, impotriva Romaniei, este aproape cunoscuta (a se vedea articolul alaturat) putine lucruri se pot spune despre formula cu care Ladislau Bölöni, selectionerul lotului national, va aborda cel mai important examen din cariera sa antrenoriala de pina acum. In putinele sale meciuri pe care le-a bifat ca antrenor al selectionatei, Bölöni a incercat mai multe variante de asezare a echipei in teren, in functie de antrenor. Desi Trapattoni, selectionerul italian, anuntase intr-o conferinta de presa sustinuta la centrul de antrenament de la Coverciano, ca va adopta o tactica de aparare, utilizarea a trei atacanti in formula de start mai tradeaza si dorinta italienilor de victorie. "Squadra azzura" va aplica, deci, un sistem cu trei fundasi centrali, patru mijlocasi si trei atacanti. La o asemenea asezare, Bölöni poate raspunde, fie cu o asezare similara, fie cu doar doi oameni in fata, pentru a-i raspunde lui "Trap" cu o linie de mijloc intarita. Fara a anticipa posibilele surprize tactice ale "doctorului", trebuie sa mentionam ca, in actuala componenta, lotul national trimite la niste intrebari, la care, pina simbata, la ora 21,30, antrenorul trebuie sa dea un raspuns
Prunea sau Stelea?
Purtatorul tricoului numarul 1 este singura dilema marturisita a lui Ladislau Bölöni, desi, problema portarului se arata a fi cea mai simpla. Practic, Stelea nu a mai aparat de foarte multa vreme la echipa sa, Salamanca, deci, de bine de rau, solutia cu Prunea in poarta este singura la dispozitie. Daca, totusi, selectionerul are dubii in aceasta privinta, motivul poate fi lobby-ul unor componenti ai defensivei, care se simt mai in siguranta cu Stelica in spatele lor.
Iencsi sau Radoi ?
Daca in ceea ce priveste fundasii-mijlocasi de margine, lContra si Chivu sint titulari certi, in ceea ce priveste tridentul defensiv central, lucrurile sint mai complicate. Inexistenta unui libero, in conditiile in care Belodedici nu a fost convocat, exclude o astfel de varianta, astfel incit, mai mult ca sigur, Bölöni va juca cu un ax central de trei in linie. Categoric, Filipescu este titular cert, pe partea centrala, ceilalti doi urmind a se alege dintre Ciobotariu, Iencsi sau Radoi. Cum experienta lui "Ciobi" nu este de neglijat, problema celui de-al treilea aparator central ramine deschisa. N-ar fi exclus ca Mirel Radoi, unul dintre preferatii lui Loti, sa fie titular.
Adrian Ilie sau… alta surpriza?
In linia de mijloc, problema "inchizatorului", care ar avea si dificila sarcina de a-l pazi pe Del Piero, nu poate fi rezolvata decit prin introducerea experimentatului Gilca, chiar in defavoarea tinarului si talentatului Ghioane. Dorinel Munteanu nu poate lipsi din primul "11", "furnicuta avind si rol de coordonator de joc. Mai ramine, deci, un loc, care depinde de varianta de atac a selectionerului. Daca Bölöni ii va raspunde lui Trapattoni cu aceeasi moneda, deci cu un al treilea atacant situat in spatele celorlalti, surpriza ar putea fi Adrian Ilie. Daca nu, batalia pentru titularizare s-ar putea da intre Catalin Munteanu, Dennis Serban sau Alin Stoica. Greu de anticipat.
Ganea sau Niculae?
In sfirsit, in linia de atac este greu de presupus ca Viorel Moldovan, virf consacrat, cu o experienta uriasa si, in plus, aflat intr-o forma de zile mari, va fi lasat deoparte. Selectionerul "tricolorilor" va trebui sa aleaga pentru celalalt post ofensiv intre tupeul lui Ionel Ganea, jucator care se lipeste mereu de gol la echipa nationala si tineretea lui Marius Niculaie, cel care, desi considerat marea speranta a fotbalului nostru, a cam dezamagit in primele meciuri de campionat.
Bineinteles ca toate "dilemele" de mai sus sint simple anticipari gazetaresti. Nu stim ce surprize tactice ar putea sa-i serveasca Bölöni mult mai versatului sau adversar. Sau daca ii pregateste vreuna de proportii. Nu ne ramine decit sa speram ca, in seara zilei de miine, antrenorul echipei noastre va sti sa traga cartea cistigatoare. (Nic. G)

Comentarii