Elvetia a iesit din carti

duminică, 02 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Elvetia a iesit din carti

Calculele grupei I preliminare au fost incurcate, simbata, de victoria chinuita a Sloveniei, la Ljublijana, in fata Rusiei (2-1), victorie obtinuta in ultimele minute dintr-un penalty discutabil transformat de Milenko Acimovic. In acelasi timp, la Basel, Iugoslavia a invins cu 2-1 Elvetia, eliminind aproape sigur formatia cantonarilor din lupta pentru calificare. Cu doua runde inainte de finalul acestei grupe care ne intereseaza direct, intrucit ar putea desemna o posibila adversara a Romaniei in meciul de baraj, conduce Rusia cu 17 puncte, urmata de Slovenia (16), Iugoslavia (15) si Elvetia (11), fiecare echipa mai avind de jucat cite doua meciuri. Practic , Rusia ramine prima favorita a calificarii directe, ea avind de jucat cu Feroe (in deplasare) si Elvetia (acasa), ultima echipa, deja demotivata. Cum in ultima runda atit Slovenia, cit si Iugoslavia, au meciuri usoare (cu Luxemburg, respectiv, Feroe), meciul de miercuri, Iugoslavia – Slovenia, va decide in masura covirsitoare ocupanta locului secund.
Constient ca un rezultat de egalitate le-ar asigura, practic, cistigarea grupei, antrenorul rus Oleg Romantev a jucat cu un singur atacant (Besciastnih), dar si gazdele au aplicat aceeasi partitura, cu Acimovic virf de lance. In repriza secunda, Katanec si-a intarit avanposturile si rezerva Milan Osterc a deschis scorul in min. 62, cu o superba lovitura de cap, in urma unei lovituri libere. Tot cu capul a egalat, pentru rusi, Egor Titov si tot dintr-o lovitura libera executata de fundasul Kovtun. A venit insa minutul 90, cind la un corner, acelasi Osterc a obtinut un penalty, numai el si cu arbitrul Graham Poll stiind cum. Executia perfecta, pe centrul portii lui Nigmatulin, a adus victoria, putin meritata, a gazdelor, dar care – sa recunoastem – ne avantajeaza.
Nu acelasi lucru se poate spune si despre victoria iugoslavilor la Basel, "plavii" pregatiti de Dejan Savicevic ajungind acum principalii favoriti la locul II, stiut fiind ca vor infrunta, miercuri, Slovenia pe teren propriu. Meciul a decurs normal, cu o usoara dominare a gazelor, pina in min. 63, cind atacantul elvetian Yakin a fost eliminat. Scorul a fost la pauza 1-1, Yakin a deschis scorul in min 16, iar Savo Milosevic a egalat in min. 37. In acel minut 63, Murat Yakin a trimis, intentionat cu mina mingea in poarta iugoslava, fapt pentru care a primit al doilea cartonas galben. Daca pina atunci sirbii au stat in expectativa, din acel minut au dominat meciul, atacind cu toate compartimentele. Cu toate interventiile disperate de pina atunci, portarul elvetian Pascolo a fost invins in min. 73 de lovitura de cap a lui Krstajic. Imediat dupa aceea, meciul a fost intrerupt pentru citeva minute, datorita invaziei suporterilor iugoslavi pe teren. (Nic. G)

Comentarii