Iarna la foc mic

duminică, 30 noiembrie 2008, 23:03
5 MIN
 Iarna la foc mic

Poli: Branet – Buta, Onut, L. Munteanu, Ad. Ilie – Milea, Naidin – Montiel (’60 – Sfirlea), Ignatov, Miclea  (’67 – Viveiros) – Cr. Bratu (’55 – Cip. Tanasa). Antrenor: I. Popa.

Rapid: E. Andrade – Maftei, J. P. Andrade, R. Fernandes, Perja – Adefemi, Paulista (’31 –  Raduta) – Herea (’79 M. Constantin), Spadacio, Lazar (’46 – Grigore) – J. P. Pinto. Antrenor: José Peseiro.

Cartonase galbene: Onut (’55), Ilie (’62), Buta (’64) – Adefemi (‘45^1), Raduta (’46), Spadacio (’55), J. P. Andrade (’57).

Cartonase rosii: Naidin (’88) – N. Grigore (’88).

Arbitri: T. Lajos (Timisoara); Cl. Tripa (Arad), Ad. Midisan (Constanta).

1-0, min. 12: Miclea, cu un sut de la 16 metri deviat de J. P. Andrade;

1-1, min. 31: Onut a respins cu capul, de pe linia portii, sutul lui Herea, mingea fiind reluata in plasa din mijlocul careului de Spadacio;

1-2, min. 64: cursa Spadacio, centrare in fata portii, de unde J. P. Pinto inscrie lejer.

Iarna va fi geroasa pentru Politehnica! Pierzind simbata, in fata Rapidului, Iasul hiberneaza pe locurile retrogradante si are nevoie de o schimbare organizatorica radicala daca vrea sa mai spere la Liga I.

Startul disputei cu giulestenii nu anunta norii negri care s-au instalat deasupra Copoului la final, Miclea deschizind repede scorul, la trei minute dupa un sut pe linga poarta a lui Spadacio. Poli sta pe creasta valului la 1-0, suturile lui Montiel (’18 – prinde Andrade), Naidin (’24) si Miclea (’25), ultimele pe linga poarta, creind iluzia ca Iasul poate drege busuiocul in ultima etapa a turului. Scapata cu fata curata, Rapidul isi revine si domina finalul primului act, in care egaleaza si iroseste cea mai mare ocazie, lobul lui Raduta, cu capul, de la 16 metri, trecind la o palma de gol. Aspectul jocului se pastreaza si dupa pauza, oaspetii preluind conducerea dupa o faza ciudata. Poli se clatina putin, insa reuseste sa se adune, mutind finalul in jumatatea adversa. Norocul nu tine insa cu moldovenii, suturile lui Naidin (’73 – blocat) si Onut (’74 – lovitura libera de la 25 de metri respinsa de Andrade) si, mai ales, ratarile uluitoare ale lui Viveiros (’84 – sut in portar din 6 metri, lateral dreapta) si Onut (reluare peste poarta goala, din 6 metri, in minutul 89!) nereusind sa dezghete tabela, singura replica a oaspetilor in acest interval venind pe contraatac de la Raduta (’86).

Astfel, desi ar fi meritat minimum o remiza daca facem trimitere la aspectul jocului, Politehnica a intrat infrinta intr-o vacanta care se anunta apasatoare.

Cuvintul antrenorilor

Ionut Popa: "Tinind cont de starea terenului si de conditiile legate de existenta noastra, jucatorii au jucat impecabil. De aceea, ii felicit. Am dominat mai mereu, am ratat trei ocazii incredibile, dar am avut aliat ghinionul. Asta in timp ce alte echipe iau sase puncte din doua cornere (n.r. – aluzie la Farul). Sint dezamagit ca nu mi-am indeplinit obiectivul personal pe care mi l-am propus, acela de a realiza 20 de puncte in acest tur. Cel mai mult imi pare rau pentru suporteri, pentru ca daca cineva merita echipa de A la Iasi, aceia sint suporterii!"

José Peseiro: "Meci dificil pe care am vrut mult sa-l cistig. Mi-au placut adversarii, care au luptat mult. Desi au dat un gol din nimic, si-au creat multe ocazii in ultimele 15 minute. La noi, jucatorii care au lipsit au fost accidentati cu adevarat, nu asa cum s-a scris in ziare. Nu am nici o oferta sa plec de la Rapid. Cum ma simt cind stiu ca postul mi-e permanent in pericol? Mai puternic, simt viata tot timpul! De cind lucrez in Romania, am devenit mai puternic

 

Torte si nervi

^ Putina lume a venit la meci in comparatie cu alte dueluri Poli – Rapid, numarul spectatorilor nedepasind cota 5000. ^ Nici unul dintre cei doi oameni despre care se spune ca ar fi patronii Rapidului, George Copos si Fathi Taher, nu au fost prezenti in Copou. ^ Fanii rapidisti au aruncat in timpul meciului o torta in zona in care se afla galeria Iasului, incidentele neamplificindu-se. ^ Intinsi la maximum pe teren, nervii au cedat in minutul 88, cind Ilie l-a lovit involuntar pe Raduta. S-a creat un meleu si, din imbrincelile rezultate, au rezultat doua eliminari, Naidin si Grigore, primul bruscindu-l pe ultimul . ^ La final, Popa, care a spus ca daca ar fi cistigat ar fi dedicat victoria ciinelui sau, Deco, ce a implinit doi ani in ziua jocului, a intrat in conflict cu unul dintre asistentii lui Peseiro. ^ Antrenorul oaspetilor a fost eliminat pe finalul meciului (e a patra expulzare stagionala a portughezului), portughezul preferind sa plece spre cabine si sa nu urce in tribune. "Nu am vrut sa pun foc pe foc!" a motivat Peseiro, care a constestat decizia arbitrului: "Am fost eliminat deoarece mi s-a spus ca am depasit de trei ori spatiul tehnic, lucru care nu este adevarat" ^ Bifind o noua evolutie neconcludenta, Tanasa ar putea sa paraseasca Iasul, sefii Politehnicii intentionind sa rezilieze contractul jucatorului ce fusese imprumutat pina in vara viitoare de la Craiova.

 

Arbitrul Lajos a enervat pe toata lumea

 

Lajos si-a dat iarasi in petec, avind multe decizii ciudate. La final, Ionut Popa a spus ca echipa sa nu pierdea daca arbitrul sanctiona un fault asupra lui Buta, inainte de cursa lui Spadacio de la golul decisiv, si acorda penalty la interventia lui Grigore asupra lui Onut din minutul 73. "Lajos ne-a mai dezavantajat in alte doua meciuri. Daca nu era din Timisoara iar Tripa din Arad eram mai acid la adresa arbitrilor" a completat tehnicianul. Reluarile TV demonstreaza ca Buta s-a dezechilibrat in duelul cu Raduta la care Popa a facut referire, insa interventia imprudenta a lui Grigore putea fi sanctionata cu lovitura de la 11 metri. Oaspetii au acuzat si ei doua decizii: anularea golului lui Herea din minutul 29, pe motiv de hent, si eliminarea lui Grigore. La prima faza, rapidistul comite hent, la cea de-a doua – imaginile TV surprind doar bruscarea lui Grigore de catre Naidin, nu si replica giulesteanului

 

"Simi" si arbitrajele

Vicepresedintele Politehnicii Iasi, Vasile Simionas, a declarat ieri, la emisiunea Total Sport,de  la Antena 1 Iasi, ca tactica vizavi de arbitraje va fi modificata din retur: "Am crezut ca e normal sa fim eleganti, neacuzind arbitrajele. Se vede insa ca nu e bine, existind multe jocuri in care am fost dezavantajati. Din retur insa, e posibil sa ne schimbam atitudinea si sa punem si noi presiune pe arbitri, pentru ca vad ca aceasta reteta functioneaza la alte cluburi". Simionas, care a spus despre seful arbitrilor din Romania, Gheorghe Constantin, ca "nu a fost un arbitru grozav", are si citeva dubii vizavi de modul in care e privita Politehnica: "As vrea sa cred ca totul se joaca pe teren si diferitele scenarii pe care le aud impotriva noastra nu sint reale. Totusi, orice e posibil". Vicepresedintele Politehnicii, care a apreciat ca fiind foarte bun jocul prestat cu Rapidul, a mai spus ca in iarna lotul trebuie intarit cu 1-2 virfuri, un mijlocas si un stoper.

Comentarii