Izbinda lui Kak??

Subtitlu

marți, 13 iunie 2006, 23:20
3 MIN
 Izbinda lui Kak??

Arena: Olympiastadion, Berlin
Brazilia: Dida – Cafú, Lucio, Juan, Roberto Carlos – Kaká, Emerson, Zé Roberto, Ronaldinho – Adriano, Ronaldo (’70 – Robinho). Antrenor: Carlos Alberto Parreira.
Croatia: Pletikosa – Simic, R. Kovac, Simunic – Srna, Tudor, Kranjcar, N. Kovac (’40 – J. Leko), Babic – Klasnic (’57 – Olic), Prso. Antrenor: Zlatko Kranjcar.
Arbitri: Benito Archundia – José Ramirez (Mexic), Hector Vergara (Canada).
Cartonase galbene: Emerson / N. Kovac, R. Kovac, Tudor
1-0, min. 43: Kaká prinde o ghiulea dintr-o bucata de la 20 metri, pe centrul portii lui Pletikosa.
Cind frumoasele brazilience au pornit samba in incinta stadionului din Berlin, tribunele au frematat, asteptind samba din teren, care, prin reactie in lant, sa provoace o alta samba si asa mai departe. Debutul Braziliei a fost cel mai asteptat eveniment de pina acum al Mondialului si este greu de crezut ca va fi egalat, daca Brazilia nu va juca finala. Dar, poate fi Brazilia invinsa? „Seleçao” provoaca nevroze puternice adversarelor, pentru ca nu stii cum s-o abordezi. Foarte bine, este adevarat ca a ataca Brazilia este sinucidere, dar la fel se poate spune si despre soarta apararilor betonate. Zlatko Kranjcar a ales, aurita cale de mijloc: o linie mediana intarita, aparare in zona, un atacant laborios (Prso) si altul speculant (Klasnic), pase repetate lateral-inainte-inapoi, inainte de a se apropia, cu migala de careul lui Dida. Daca mai adaugam ca portarul Pletikosa (preferat lui Butina in ultimul moment), si-a salvat de doua ori echipa in min. 15, conchidem ca tehnicianului croat i-a iesit aproape in intregime pasienta in prima parte. Mai ales ca Ronaldinho, inamicul public numarul 1, a fost relativ bine tinut in friu, iar oamenii responsabili (teoretic) cu golul, Ronaldo si Adriano, au fost lenti si previzibili. Nu-i putem acuza de individualism pe fotbalistii cariocas, au fost destule combinatii reusite, dar nerabdarea lor de a rezolva rapid si singular faza de atac s-a aratat evidenta. Stiau bine, artistii, ca golul va veni tot dintr-o reusita individuala de exceptie, tocmai datorita inflatiei de individualitati.
Croatii sint luptatori renumiti: au dovedit-o si in 1988, si in 1992, cind au invins Olanda si Italia, dupa ce au fost condusi. S-au aruncat spre careul brazilian, iar Klasnic a ratat egalarea, dupa cum, in min. 37, vulpoiul Tudor ratase deschiderea scorului. Brazilienii se trezesc imediat si, in conditiile in care Ronaldo n-a reusit decit un sut periculos, Ronaldinho rateaza desprinderea printr-o puternica lovitura de cap. Rezulta, in continuare, un meci superb, in care croatii n-au cedat nici o clipa, iar fanii „cariocas” au scandat numele portarului Dida, exceptional la sutul lui Babic. Intr-un tirziu, Parreira se hotaraste sa-l schimbe pe absentul Ronaldo, aplaudat de fanii croati, pentru prestatia sa, iar noul intrat Robinho, care nu accepta rolul de mina moarta. Noul star al Realului isi face imediat simtita prezenta, maninca trei croati pe piine pe partea dreapta, dar Adriano, singur-singurel, rateaza din 6 m. Croatii au atacat furibund, dar chiar daca un suporter a intrat in teren si i-a sarutat ghetele lui Prso, scorul nu s-a modificat. Ramine sa consemnam victoria meritata a Braziliei, de fapt, victoria lui Kaká, omul meciului si nu neaparat doar pentru minunatul gol inscris
N-au pierdut de 72 de ani
In primele doua editii ale Cupei Mondiale, brazilienii au avut pretentii mari si evolutii modeste. Iugoslavia (2-1 in 1930) si Spania (3-1 in 1934) au provocat mari dureri infocatilor suporteri „cariocas” inca de la primul meci. Din acele vremuri indepartate (sint 72 de ani de atunci!), Brazilia n-a pierdut niciodata meciul lor de debut la Cupa Mondiala. Au mai realizat doua remize: in 1974, la Frankfurt, un 0-0 cu Iugoslavia, intr-un meci dominat de prudenta, si in 1978, 1-1 cu Suedia, cind brazilienilor li s-a refuzat un gol perfect valabil, in prelungiri. In rest, numai victorii in meciurile de debut. Cea mai clara a fost cea din 1954, 5-0 cu Mexic, dar cea mai frumoasa s-a intimplat in 1938. Atunci, la Strasbourg, Brazilia a invins cu 6-5 Polonia, dupa un meci de neuitat, cu prelungiri in care „diamantul” Leonidas si polonezul Wilimowski au inscris cite patru goluri fiecare.

Comentarii