La trinta cu "diavolul"

marți, 06 martie 2001, 00:00
3 MIN
 La trinta cu "diavolul"

Astazi, la Istanbul, va fi bairam mare: daca Galatasaray cistiga meciul cu AC Milan, de pe "Ali Sami Yen" va fi calificata in sferturile de finala ale Ligii Campionilor, inainte de a disputa ultimul meci la Paris. Isprava aceasta s-a mai intimplat anul trecut pe malurile Bosforului. Daca va mai amintiti, Galata si Milan au fost colege in prima faza a grupelor. Atunci, turcii au invins cu 3-2 si au eliminat complet din circuitul european intercluburi echipa "rosso-nerilor". Nici Galata n-a avansat in faza superioara a Ligii, dar a intrat in turul III al Cupei UEFA, cistigind-o la pas. Acum, insa, miza este mult mai mare, iar antrenor la echipa otomana nu mai este Fatih Terim, ci Mircea Lucescu. Spunem asta fara malitie la adresa valorosului tehnicianul roman, dar s-ar putea ca jocul de asteptare pe care, obisnuit, il practica "Il Luce" sa convina de minune italienilor, care ar putea taxa ei pe contraatac. O abordare normala a jocului ar trebui sa fie temerara, pentru a sufoca apararea destul de slabuta de care dispune Alberto Zaccheroni. Deocamdata, Galata este lider in grupa si nu-si pierde sansele de calificare nici daca pierde meciul de miine, numai ca in acest nefericit caz, trupa lui Hagi este condamnata sa cistige la Paris. Sa mai retinem, pentru amatorii de calcule, un aspect: in cazul in care Galata este invinsa, iar Deportivo bate pe parizieni (normal!) in meciul de pe "Riazor", echipa din Istanbul ar ramine cu 10 puncte pe locul III, in urma tandemului Deportivo – Milan. Un egal intre aceste doua echipe pe San Siro, coroborat cu victoria Galatei pe "Parc des Princes", ar aduce toate cele trei echipe la egalitate de puncte, jocul rezultatelor directe defavorizind echipa din Istanbul. Exact ceea de ce se teme Mircea Lucescu!
Tot atit de adevarat este ca, criza prin care trece formatia milaneza nu-i de azi, de ieri, si nu de semne ca ar fi trecut. In campionatul italian, Milan inoata pe la mijlocul clasamentului, iar antrenorului Zaccheroni i se pregatesc papucii, singura sansa pentru el de a ramine in curtea milaneza fiind cistigarea Ligii Campionilor, in conditiile in care (cruda ironie!) singura echipa italiana care mai poate ramine in cursa pentru unul dintre cele doua trofee europene este tocmai Milan. Problemele lui Zaccheroni au devenit, in consecinta, probleme nationale si presa italiana taie problema otomana in patru.
Toate cele de mai sus duc la concluzia ca diseara, alegerea celor de la Pro TV nu este doar sentimentala, ci si logica. Partida de la Istanbul este cea mai importanta dintre cele patru care se disputa astazi in "UEFA Champions League" si o vom putea urmari in direct, cu incepere de la ora 21,45. In aceeasi grupa, pe stadionul din "La Coruña" nu e prea loc de calcule. Deportivo trebuie sa cistige meciul cu PSG pentru a-si asigura calificarea, iar parizienii nu pot concepe altceva decit victoria pentru a mai pastra o bruma de sanse.
Situatia in grupa B, este oarecum, mai clara, socotelile conducind la o calificare a favoritelor Manchester United si Valencia. Daca fotbalistii din Manchester nu prea au cum sa aiba probleme cu Panathinaikos (deja eliminata) pe "Old Trafford", meciul de la Graz, dintre Sturm si Valencia, are o miza importanta. Cele doua echipe sint la egalitate perfecta si problema calificarii se pune doar daca bat austriecii. Partea proasta pentru ei este ca, in ultima etapa, trebuie sa joace la Manchester in timp ce spaniolii vor primi replica elenilor, iar partida tur de la Valencia s-a incheiat cu 2-0 pentru gazde. Ideal pentru austrieci ar fi sa cistige la o diferenta mai mare, numai ca misiunea aceasta pare foarte grea si, in lipsa de altceva, ar fi buna si o victorie la limita, in speranta unui rezultat bun pe "Old Trafford", in fata unui adversar pe care si-l doresc deja calificat. (Nic. G)

Comentarii