Miliardarii fotbalului iesean

vineri, 22 februarie 2002, 00:00
7 MIN
 Miliardarii fotbalului iesean

Abia a treia litera a alfabetului reprezinta prezentul fotbalului din Iasi. Stind la capatiiul pacientului Poli, aflat la reanimare, microbistul iesean are insa si momente de mindrie, chiar daca ele se consuma in fotoliu, in fata televizorului. Finalul meciului Franta – Romania a adus pe marele "Stade de France", prezenta a doi jucatori nascuti si crescuti in Iasi: Daniel Gabriel Pancu si Laurentiu Dumitru Rosu.
Cum e sa fii miliardar?
Iata o intrebare la care toti romanii viseaza sa afle raspuns. Cei doi ieseni il stiu deja. Numai la vedere, Rosu are in Bucuresti o casa de 230.000 $ in Bulevardul Primaverii, un alt apartament de 50.000 $ linga Casa Poporului si un Mercedes clasa C de 50.000 $. Cu doi ani mai mic, in afara conturilor bancare pregatite pentru deschiderea unor afaceri, Pancu are un apartament de 50.000 $ tot linga Casa Poporului, in care numai mobila a costat 10.000 $, un altul de trei camere in Iasi, golgeterul Giulestiului punctind si la capitolul masini: un Jeep "Land Rover Freelander" de 30.000 $ (inmatriculat sugestiv, IS 19 GOL, 19 fiind numarul purtat pe tricoul de fotbalist) si un "Audi TT" al carui pret de catalog este 40.000 $. Le-a luat bogatia capul? Au uitat de unde au plecat? Sint intrebari la care nu numai iesenii care-i cunosc pe cei doi sau pe rudele lor sint curiosi sa afle raspunsul, mai ales ca exista destule cazuri in care amintirile copilariei sint aruncate la cos de imbogatitii tranzitiei.
Laurentiu Rosu a cumparat masini si pamint familiei sale
"Am facut mari sacrificii sa-l cresc, sa-i ofer tot ce a avut nevoie. Am vindut chiar masina atunci cind trebuia sa-i iau la suprapret carne sau banane pentru a-i da dupa fiecare meci. Iar nevasta mea, Rodica, avea rani la miini de cit echipament plin de zgura spala in fiecare zi" isi aminteste Ifrim Rosu, tatal fostului stelist care joaca acum la Numancia Soria, in liga a doua spaniola. Satisfactia realizarii profesionale si familiale a baiatului sau (casatorit cu Monica, are o fetita de 9 luni, Iasmina Cristiana) este completata de cea sufleteasca: "Niciodata nu a uitat de unde a plecat, chiar daca timiditatea lui a fost inteleasa gresit de multa lume. A facut nunta la <<Intercontinental>> si multi dintre colegii sau prietenii nostri s-au temut sa vina. Le-a transmis ca nu vrea nimic de la ei, ci doar sa fim cu totii impreuna. Pina la urma a acceptat cu greu cadourile de cite un milion de lei de la nuntasii veniti de la Iasi, tacimul fiind peste 900.000 de lei. Si la cumatria pe care a facut-o in vara, anul trecut, la un restaurant de linga Otopeni a procedat la fel ", spune Rosu senior care sustine ca fara fiul sau nu s-ar descurca in vremurile de astazi: "Eu si sotia lucram la Tomiris si cistigam impreuna 5 milioane de lei si numai intretinerea depaseste 2 milioane. Fara ajutorul de la Laur am fi la pamint. De sarbatorile de iarna a vrut sa vina acasa insa ne-a fost frica de vreme, mai ales din cauza nepoticii, si m-am dus eu la el. Atunci mi-a dat 500 $ din care am luat o masina de spalat automata, iar restul i-am schimbat de fiecare data cind aveam nevoie de ceva. Surorii sale, Laura, studenta in anul doi la Drept, ii plateste taxele la Universitatea Mihai Kogalniceanu, i-a dat multe cadouri si a chemat-o in Spania" . Ajutorul dat familiei de cel care a marcat 3 goluri lui Real Madrid nu se rezuma la bani ci si la lucruri mai consistente: o "Dacie" pentru tata, o "Mazda" pentru sora, plus un petec de pamint pe malul lacului Ciurbesti. "Acum am 53 de ani si peste 4 ani pot sa ies la pensie si as vrea sa ma retrag din Iasi, la batrinete. Am facut deja o fintina acolo, pentru ca asa este crestineste, si, in timp, vreau sa ridicam o casuta" precizeaza Rosu senior, mindru de fiul sau: "La serviciu patronul ma prezinta chiar si la delegatiile care ne viziteaza fabrica" . El afirma ca averea nu l-a schimbat: "Unii imi spun sa nu vorbesc cu un tip sau un altul, pentru ca sint sub nivelul meu, insa eu am ramas acelasi om modest si muncitor. Poate lumea crede ca invirtim banii cu lopata, insa Laurentiu investeste tot ce cistiga, iar de cheltuit, cheltuim atit cit sa traim decent".
Chiar si acum, cind fiul sau merge pe 28 de ani, Rosu senior are inca superstitii legate de cariera baiatului sau: "Normal ca el ne suna tot timpul, insa mai cumpar si eu cite o cartela de 100.000 de lei si-l sun de la un telefon public. Obligatoriu, cind inscrie vreun gol si in fiecare an, pe 26 octombrie la ora 10, atunci cind s-a nascut el! Apoi, in fiecare duminica, merg la biserica si ma rog pentru succes. Dovada ca exista credinta este episodul de cu o saptamina inaintea meciului cu Franta. Laur era tare suparat ca nu jucase doua meciuri. M-am dus la biserica la care a fost botezat, am facut si un pomelnic pentru succes, iar miercuri a intrat si a dat un gol!" Cel mai mare chin pentru familia Rosu este urmarirea teletextului TVE pentru a vedea evolutia scorului in meciurile pe care le joaca Numancia.
Pancu lasa acasa "cascaval"
La acelasi supliciu TV au fost supusi si parintii lui Daniel Pancu pe vremea cind acesta juca in Italia, la Cesena. Emotiile traite la maximum pe teletext si-au pus amprenta asupra sanatatii parintilor lui "Ronaldo de Giulesti", Viorel si Tudora. La 45 de ani, mama rapidistului, este deja pensionata pe caz de boala, acelasi traseu urmindu-l si tatal acestuia. " Poate ca e normal, tinind cod de modul in care traim meciurile lui Daniel. Eu iau obligatoriu Extraveral sau Distonocalm inainte de meciuri, iar sotia isi gaseste tot timpul ceva de lucru prin baie unde da drumul la apa cu presiune mare pentru a nu auzi nimic. Iar emotiile si greutatile cu care i-am crescut, facind mereu schimb de tura si-au spus cuvintul" povesteste Viorel Pancu, care la 52 de ani are serioase probleme cardiace. In fosta camera a lui "Panco Italiano", troneaza un poster al celui mai bun jucator din campionatul intern, deasupra autografului aflindu-se cuvintele: "Va voi respecta intotdeauna". Dedicatie acoperita de fapte: "Cind era in Italia era mai greu, dadea mii de dolari pe telefon numai sa vorbeasca cu cei de acasa. Acum, doua zile daca le are libere, vine in Iasi. Sta cu noi, ii fac clatite, dupa care se omoara inca de cind era mic, cind era tare mofturos la masa, iar citeodata nu mai merge la apartamentul lui ci doarme chiar in camera in care a copilarit" precizeaza Tudora Pancu. "Stiu ca putea mai mult la carte, insa se multumea sa invete cit pentru un premiu III si pleca la fotbal. A facut si judo si scrima pina a ajuns la Poli. Cind a crescut si a luat intr-o luna mai multi de 4, sotia mea nu i-a mai dat voie o luna sa mearga la fotbal. Cred ca abia acum Tudora nu mai regreta faptul ca Dan nu a ajuns inginer mecanic asa cum isi dorea ea" completeaza capul familiei. Avind un venit de doar 3 milioane de lei lunar, cei trei locatari ai apartamentului Pancu din Nicolina ar ingrosa rindul saracilor, daca idolul Giulestiului si-ar uita "radacinile". "Nu trebuie niciodata sa-i spunem ca avem nevoie de ceva, totdeauna ne lasa bani pentru a trai omeneste" spune mama, completata de Ovidiu, fratele fotbalistului: "Cind eram mici, jucam fotbal prin casa chiar si cu portocale sau rosii. Acum, de fiecare data cind vine acasa ne lasa <<cascaval>> asa cum spune el banilor in limbajul fotbalistilor. In afara de banii pentru casa, totdeauna imi da si mie ceva de cheltuiala".
Pentru ca nu este hotarit inca in ce sa-si investeasca banii, Pancu isi tine economiile in banca, pastrind contul din Italia, tara in al carui sistem financiar are mare incredere. "Citeodata ne e si frica pentru ca toata lumea ne stie in cartier si poate cineva crede ca avem multi bani in casa, insa nu e deloc asa. Oricum, Daniel vrea ca in viitor sa vindem amindoua apartamentele din Iasi si sa ne facem o casuta, unde sper ca peste ani sa pot sa-l ajut sa-si creasca si copiii. Eu imi doresc foarte mult o nepotica insa fiul meu nu este inca insurat" mentioneaza Tudora Pancu, secondata iarasi de Ovidiu: "Cred ca va aduce cel putin 4 ciini daca face o casa, pentru ca ii plac la nebunie".
Planurile de viitor sint inca neclare in privinta sumelor cistigate din fotbal. "A vrut sa deschida o pizzerie sau un studio foto in Iasi, de care sa ma ocup eu, dar a renuntat. Acum are in intentie sa mai cumpere doua apartamente in Bucuresti. Ar fi o investitie foarte buna si exista si sansa inchirierii lor pe sume foarte mari, uneori platindu-se chiar 700 $ pe luna", afirma mezinul familiei Pancu.
Daniel si Laurentiu nu-si uita nici colegii
Daniel nu i-a uitat nici pe cei alaturi de care a scos capul in fotbalul mare. Mai mereu face cadouri constind in ghete, manusi sau tricouri fostilor sai coechipieri de la Poli si mingi grupelor de copii pregatite de cel care l-a scos din poarta, acolo unde a inceput fotbalul, antrenorul Dumitru Romila.
Acelasi lucru spune si Ifrim Rosu ca il va face in viitor si Laurentiu. "Problema e ca el joaca acum in Spania, iar cind vine in tara sta la Bucuresti, de aceea vine foarte rar pe acasa. I-am spus insa ca dupa terminarea campionatului sa vina neaparat in Iasi si sa se mai intilneasca si cu <<Mitu>> Danila care a contribuit mult la cresterea lui ca jucator".
Daniel Pancu si Laurentiu Rosu. Doua nume, doua destine asemanatoare (parintii au fost multa vreme colegi de serviciu la Tomiris, prilej de tachinari amicale atunci cind se juca vreun meci Steaua – Rapid), doua tinte la care viseaza sa ajunga multi dintre pustii ieseni care bat mingea pe maidane sau pe la vreun club local. Cine le urmeaza? (Ovidiu MINEA)

Comentarii