N-avem voie sa gresim

vineri, 06 octombrie 2006, 20:51
3 MIN
 N-avem voie sa gresim

In cel de-al treilea meci al campaniei de calificare pentru turneul final european din Austria si Elvetia, tricolorii au parte de un adversar in premiera: echipa Belarus. In scurta sa istorie, nationala slava s-a dovedit a fi ceva mai mult decit o buturuga mica, neavind niciodata pretentii mari la calificari, dar fara a fi chiar o echipa usor de invins. Fotbalul din Belarus a stralucit prin anii ’80, in cadrul URSS. Dinamo Minsk a fost campioana unionala si a ajuns in 1984 chiar in sferturile CCE, cind a fost eliminata de Dinamo Bucuresti, iar jucatori ca Gotmanov, Zigmantovici sau, mai ales, Aleinikov, erau titulari fermi in „sbornaia”.
Echipa de astazi a Belarusului, pregatita de Iuri Puntus, are o singura vedeta, mijlocasul Aliaksandr Hleb, unul dintre cei mai straluciti jucatori ai Arsenalului, dar la aceasta nationala se potriveste perfect proverbul cu unica floare si primavara. Linia de fund este penetrabila, iar absenta din avanposturi a consacratului Vitali Kutuzov (Parma) va conta foarte mult. Sperantele de calificare ale slavilor sint foarte reduse, dupa egalul realizat pe teren propriu in fata Albaniei.
Ruleta lui Piturca
Selectionerul Piturca are foarte mari probleme in legatura cu lotul, in special in zona mijlocasilor defensivi, el neputind conta pe valorile principale ale momentului: Radoi, Paraschiv, Codrea si Margaritescu, ultimul fiind accidentat in derbiul Dinamo – Rapid. De aceea, Piturca a experimentat o formula cu Cristi Chivu inchizator alaturi de Rosu, urmind a miza in centrul defensivei de tandemul Tamas – Ghionea, mai ales ca Ovidiu Petre este in urma cu pregatirea. Planurile lui Piti au fost date peste cap de accidentarea lui Ghionea, care acuza dureri sciatice si ar putea rata chiar meciul Steaua – Real Madrid de peste 10 zile. Celalalt fundas stelist, Goian, are suficienta experienta internationala, dar joaca pe acelasi post cu Tamas, singurul fundas central stinga din lot raminind debutantul Stefan Radu (19 ani), pe care selectionerul pare, tentat, sa-l arunce in foc, in ciuda lipsei de experienta. O alta solutie la indemina lui Piturca este revenirea lui Chivu in linia de fund cu titularizarea in linia mediana a rapidistului Costin Lazar. Oricum, Piturca trebuie sa gindeasca foarte bine formula de joc, intrucit alte puncte pierdute pe teren propriu, dupa cele cu Bulgaria, ar fi de neacceptat.
CAS
Interes de doi bani
Revenirea tricolorilor in Ghencea nu se produce „en fanfare”, deoarece vinzarile de bilete s-au dovedit sub asteptari. Malitios cum il stim, Piturca a dat vina pe presa care „a minimalizat valoarea adversarului”, scazind interesul pentru partida.
Cum am precizat si noi, adversarul, fara a fi neglijabil, este de valoare modesta, dar buba este alta. Credem ca s-a gresit aducindu-se acest joc in Ghencea. Bucurestenii, rasfatati cu Lyon, Real Madrid, PSG sau Bayer Leverkusen, nu sint prea atrasi de Romascenko sau Kornilenko. O programare a meciului in provincie, unde meciurile internationale sint mai rare, ar fi adus, fara indoiala, mai multi spectatori in tribune.
Formatiile probabile
Romania: Coman – Badoi, Tamas, St. Radu, Rat – Chivu, Rosu – Fl. Petre, Mutu, Dica – Marica.
Belarus: Gaev – Kulci, Staniuk, Omelianciuk, Lentevici – Kalacev, Koritko, Kovba, A. Hleb, Romascenko – Kornilenko.
Arbitri: Alberto Undiano – Fermin Martinez, Rafael Guerrero (Spania).
Bulgaria – Olanda, pe TVR 2
Astazi, in grupa G a preliminariilor, cel mai important meci este Bulgaria – Olanda, care se disputa de la ora 21,00 la Sofia. Se intilnesc cele mai periculoase contracandidate ale Romaniei la turneul final. Desi atmosfera in sinul echipei olandeze nu este una roza, selectionerul Marco van Basten fiind puternic contestat pentru conflictele care le-a avut cu jucatorii van Nistelrooy si van Bommel, „portocala mecanica” este favorita. Sa recunoastem ca, prin prisma valorii incontestabile a valorii echipei Olandei, o victorie a acesteia la Sofia ne-ar avantaja, echipa Romaniei tintind mai degraba al doilea loc in grupa, in dauna Bulgariei. Meciul de la Sofia poate fi urmarit, in direct, pe TVR 2, de la ora 21,00. Tot astazi, de la ora 21,45, la Celje, are loc partida Slovenia – Luxemburg, o simpla formalitate pentru formatia gazda.
Clasamentul grupei G
1. Olanda 2 2 0 0 4-0 6
2. Bulgaria 2 1 1 0 5-2 4
3. Romania 2 1 1 0 4-2 4
4. Albania 2 0 1 1 2-4 1
5. Belarus 2 0 1 1 2-5 1
6. Luxemb. 1 0 0 1 0-1 0
7. Slovenia 1 0 0 1 0-3 0

Comentarii