"Nimeni nu ma poate invinge la sprint"

joi, 12 august 1999, 23:00
4 MIN
 "Nimeni nu ma poate invinge la sprint"

Ultimul mare concurs atletic din circuitul "Golden League", dinaintea Mondialelor, s-a desfasurat miercuri seara pe pista-minune a stadionului "Letzigrund" din Zürich. Cel mai prestigios miting altetic IAAF, celebrul "Weltklasse", a inceput cu o bomba, abandonul sprinterului trinidadez Ato Boldon, care, suferind de o ranire la coapsa si-a anutat neparticiparea la CM de la Sevilla. Abandonul lui Boldon a intristat publicul de pe "Letzigrund" care astepta un duel de zile mari dintre acesta si Maurice Greene, dar, pina la urma, celelalte staruri atletice au facut uitata aceasta problema. Nu s-a inregistrat de data aceasta, nici un record mondial la Zürich, dar au fost multe performante de prim rang si, in cele din urma, un scandal in proba de 3000 m obstacole.
Prezenta romaneasca pe "Letzigrund" a fost meritorie. Mai intii, o stire aproape banala: Gabriela Szabo a cistigat cea de-a cincea cursa de 3000 m din "Golden League", stabilind si cea mai buna performanta mondiala a sezonului: 8:25,03. Au recunoscut-o marile ei adversare, marocana Zorha El-Ouaziz si englezoaica Paula Radcliffe: Gabi este, pur si simplu, invincibila pe aceasta distanta, singura lor speranta fiind ca la Mondiale se va alerga 5000 m, distanta neabordata de atleta covasneana in acest sezon. Cursa a fost una obisnuita: iepurii (printre care si romanca Luminita Gogirlea) au sustinut un ritm infernal pina la ultimele trei ture, dupa care Gabi a pornit, cu Ouaziz, Radcliffe si rusoaica Maria Pantiuhova "in circa". La 2000 m, au ramas in cursa doar romanca si marocana, iar la intrarea pe ultimul tur Zorha preia conducerea. Ca de obicei, Gabi a asteptat linistita, declansind apoi sprintul, cu 250 m inainte de finis. Si, tot ca de obicei, Ouaziz nu a rezistat! "Sint in mare forma si timpul de astazi poate spune multe despre posibilitatile mele in cursa de 5000 de la Sevilla, Astazi, m-am concentrat perfect, am stiut ca celelalte fete vor sa faca o cursa buna, dar nimeni nu ma poate invinge la sprint!", a declarat Gabriela Szabo.
Gabi mai are de alergat doua curse, dupa Mondiale, pina la mult rivnitul "jackpot" al Ligii de Aur. "Memorialul Ivo Van Damme", de la Bruxelles, si "Grand Prix ISTAF" de la Berlin. Deocamdata, toti ceilalti trei rivnitori la jackpot, au trecut examenul de la Zürich: danezul Wilson Kipketer (1:43,66 pe 800 m), americana Marion Jones (22,10 s pe 200 m) si kenyanul Bernard Barmasai (8:05, 43 pe 3000 m obstacole). Spunem deocamdata, fiindca n-ar fi exclus ca Barmasai sa iasa din calcul. In cursa de obstacole, s-a vazut ca, la un moment dat, kenyanul Christopher Koskei, l-a provocat pe Barmasai, dar recordmanul mondial a rezistat si a cistigat. La sfirsitul cursei, Barmasai a declarat ca l-a vazut pe prietenul sau pe unul dintre ecranele uriase ale stadionului, incercind sa-l depaseasca si l-a rugat sa incetineasca, oferindu-i victoria in aceasta proba. Un purtator de cuvint al Federatiei Internationale de Atletism Amator (IAAF) a declarat ca Barmasai ar putea fi descalificat, dar ca, in orice caz, trebuie efectuata o ancheta.
Pentru noi, poate mai importanta decit victoria devenita obisnuinta a Gabrielei, reprezinta forma cu adevarat senzationala pe care o arata o alta alergatoare: Violeta Szekely, pe 1500 m. Cu toate ca a dus o cursa obositoare in tandem cu tinara elvetianca de exceptionala valoare Anita Wetermann (incurajata frenetic de public), Violeta a avut un ultim tur de zile mari si a cistigat in cel mai bun timp al sezonului: 3:59,31, Anita realizind 3:59,82. Este pentru prima data in acest an cind se coboara sub 4 minute pe aceasta distanta. De asemenea, desi invinsa, Monica Dinescu si-a egalat cea mai buna saritura proprie din acest an, 2,01 m, cistigatoarea probei de inaltime, ucraineanca Inha Babakova , realizind acelasi rezultat, dintr-un numar mai mic de incercari. In orice caz, de citva timp, Monica nu coboara sub 1,96 m, constanta ei recomandind-o ca fiind, totusi, principala favorita la titlul mondial. In schimb, Cristina Nicolau a deceptionat la triplusalt, ea clasindu-se a opta, cu 14,08 m, in proba cistigata de grecoaica Paraskevi Tsiamita, cu 14,75 m. Dintre celelalte probe atletice desfasurate la Zürich mai retinem cursa masculina de 1500 m, care i-a pus fata in fata pe recordmanul mondial Hicham El-Guerrouj (Maroc) si revelatia sezonului, kenyanul Noah Ngeny. El-Guerrouj a demonstrat ca, totusi, el este seful, realizind cel mai bun rezultat mondial al sezonului, in 3:28,57. De asemenea, surprinde enorm victoria englezului Chris Rawlinson la 400 m garduri, cu un timp formidabil: 48,14 s.
Alte rezultate, masculin: 100 m: Maurice Greene (SUA) – 9,99 s; 200 m: Frank Fredericks (Namibia) – 20,23 s; 400 m: Jerome Young (SUA) – 44,33 s; 5000 m: Haile Gebrselassie (Etiopia) – 12:49,64; 110 m garduri: Mark Crear (SUA) – 13,19 s; lungime: Ivan Pedroso (Cuba) – 8,39 m, prajina: Jeff Hartwig (SUA) – 5,91 m; disc: Lars Riedel (Germania) – 67,74 m; sulita: Kostas Gatsioudis (Grecia) – 89,53 m.
Feminin, 100 m: Gabi Röckmeier (Germania) – 11,48 s; 800 m: Maria Mutola (Mozambic) – 1:56,04; 100 m garduri: Olga Sisighina (Kazahstan) – 12,55 s; 400 m garduri: Deon Hemmings (Jamaica) – 53,30 s.
In clasamentul general feminin al Marelui Premiu, inaintea Mondialelor de la Sevilla, in frunte a trecut Maria Mutola (Mozambic), cu 77 p, urmata de americana Marion Jones (76 p), romanca Monica Dinescu si jamaicana Deon Hemmings, cu cite 72 p.
Clasamentul masculin: 1. James Beckford (Jamaica) – 77 p; 2. Noah Ngeny (Kenya) – 76 p; 3. Maksim Tarasov (Rusia) – 74,5 p. (Nic. G)

Comentarii