"Nu ne temem de italieni"

joi, 05 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 "Nu ne temem de italieni"

Componentii reprezentativei de fotbal a Romaniei au plecat ieri spre Milano, cu o intirziere de aproximativ 90 de minute, deoarece cursa charter a companiei Tarom nu a avut culoar de zbor deasupra spatiilor aeriene ale Romaniei si Italiei. Dintre cei convocati pentru partida de simbata s-a renuntat la dinamovistul Giani Kirita. Directorul tehnic al reprezentativelor de seniori si tineret ale Romaniei, Emeric Ienei, a declarat ca absenta lui Adrian Ilie este o mare pierdere pentru formatia "tricolora", dar aceasta poate obtine un rezultat bun in cazul in care jucatorii vor reusi sa joace foarte atent in aparare. Miodrag Belodedici si Tibor Selymes s-au accidentat la antrenamentul al echipei nationale, desfasurat miercuri la Saftica, insa doctorul Pompiliu Popescu considera ca cei doi vor putea evolua in partida de simbata. Belodedici a suferit, dupa 35 de minute de la inceperea antrenamentului, o intindere de ligament, in momentul in care incerca sa-l dribleze pe Gilca. Selymes are un hematom deasupra genunchiului drept. Viorel Moldovan, care a suferit, la sfirsitul saptaminii trecute, o luxatie la degetul mare de la piciorul drept este, potrivit doctorului Popescu, "refacut in proportie de 98%".
Antrenorul reprezentativei Romaniei, Ladislau Bölöni, a declarat ca isi doreste foarte mult sa invinga Italia si in calitate de antrenor, dupa performanta obtinuta in aprilie 1983, cind Romania a invins, la Bucuresti, cu 1-0, echipa Italiei, printr-un gol inscris chiar de catre actualul tehnician roman. "In prezent, totul este diferit fata de ceea ca s-a intimplat in urma cu 16 ani. Atunci, Universitatea Craiova dadea 60% din jucatori la nationala. Se putea spune, si asa era, ca nationala era o echipa. Acum, nationala este o selectionata si pare un dezavantaj. Exista si un plus, pentru ca jucatorii care evolueaza in strainatate si-au format o anumita cultura profesionista. In acea perioada aveam timp doua saptamini sa exersam o lovitura libera ca cea din care i-am batut pe italieni…", a spus Bölöni.
El a declarat ca ar fi multumit daca Italia si Romania ar termina la egalitate, 0-0, precizind ca nu doreste ca formatia "tricolora" sa fie invinsa. Tehnicianul roman considera ca "tricolorii" trebuie sa dea dovada de disciplina tactica si curaj, pentru a putea pune probleme vicecampioanei continentale. "Jucam impotriva celor mai experimentati jucatori din lume, care cunosc toate provocarile care pot exista intr-un meci. Nu vom fi asteptati cu bratele deschise si cu aplauze pe San Siro", a adaugat Bölöni. El s-a declarat pregatit cu o tactica care sa fie viabila in cazul in care partida "curge" catre un rezultat de egalitate, dar si una care "sa ne scoata din impas" in cazul in care sintem condusi.
Antrenorul selectionatei Romaniei s-a aratat convins ca formatia Italiei va face un joc de atac si un presing mai accentuat decit cel practicat la Euro 2000. "Nu m-ar mira ca Giovanni Trapattoni sa joace cu doi atacanti impinsi. Este posibil ca el sa renunte la un mijlocas defensiv pentru unul ofensiv. Singura schimbare pe care a adus-o Trapattoni fata de Dino Zoff a fost jocul cu doi atacanti avansati, Filipo Inzaghi si Del Piero, sprijiniti de Totti", a precizat Bölöni.
Selectionerul a declarat ca a vorbit cu Gilca, care i-a spus ca nu doreste sa renunte la echipa nationala. "Gilca nu mi-a pus nici o conditie pentru a reveni la echipa. Este un profesionist si nu un amator", a precizat tehnicianul roman.
Ionut Lupescu spune ca "triclorii" cunosc foarte bine formatia Italiei, cu care s-au intilnit la Campionatul European din 2000. Lupescu a precizat ca "squadra azzurra" este favorita in aceasta intilnire, insa Romania trebuie sa cistige, pentru a-si lua revansa. "Trebuie sa fim apti din punct de vedere fizic si sa ne concentram numai la acest meci. Nu ma tem de Italia, ci doar de razboaie", a adaugat jucatorul lui Bursaspor.
Delvecchio l-a descaltat pe Del Piero
Aceasta este noutatea ultimului test de la Coverciano al nationalei italiene, inainte de partida cu Romania. Astfel, desi Trapattoni n-a dat cu siguranta echipa care o va folosi simbata dupa-amiaza, la Milano, ziaristii italieni au si fabricat-o: Toldo – Cannavaro, Nesta, Maldini – Di Livio, Albertini, Fiore, Totti, Coco – F. Inzaghi, Delvecchio. Si presarii din peninsula se inseala destul de rar, singura surpriza prevazuta de ei, fiind introducerea lui Di Biagio in locul lui Fiore. De remarcat, titularizarea pe banda dreapta a eternului Di Livio, preferat tinarului Gattuso, "putin obosit" dupa Olimpiada si lansarea la prima convocare a unui alt milanist, Francesco Coco. Del Piero a fost folosit in repriza secunda, intr-o formula cu Di Biagio si Montella. Rezultatul la pauza al testului cu echipa de tineret a fost de 5-0, Inzaghi si Delvecchio punctind de doua ori si Totti, o singura data. In afara celor pomeniti mai sus, in repriza secunda au mai fost folositi Bertotto, Adani, Iuliano, Gattuso, Tacchinardi, Ambrosini, Pancaro si portarul de rezerva Buffon, rezevele punctind si ele de trei ori (Di Biagio, Del Piero, Montella) fara a mai primi vreun gol. Antrenorul Trapattoni s-a declarat multumit de evolutia titularilor, dar nu a exclus ca simbata sa opereze in aceasta formula cel putin o schimbare. Despre debutantul Coco, "Il Trap" a spus: "S-a miscat destul de bine, cu spontaneitate tinereasca".

Comentarii