Regine pe 20 de kilometri

joi, 04 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Regine pe 20 de kilometri

Duminica, la Bristol, in Marea Britanie, se va desfasura cea de-a X-a editie a Campionatelor Mondiale de semimaraton pe sosea (21,097 km), o competitie care a debutat in 1992 drept continuatoare a Campionatelor Mondiale de alergare pe distanta de 15 km, si care, cu exceptia editiei de anul trecut, de la Vera Cruz (Mexic), a fost organizata numai in orase din Europa.
De fiecare data, din 1992 incoace, Romania s-a aflat printre medaliatele cursei in intrecerea feminina, impunindu-se printre favorite si in cursa din acest an. Chiar circula o vorba printre specialisti si cunoscatori, cum ca semimaratonul este proba romancelor, asa cum suta de metri este proba americanilor, iar cea de 3.000 metri obstacole a kenyenilor. Nici o alta echipa nu a dominat atit de autoritar Mondialele de semimaraton precum romancele – ce alt exemplu mai convingator decit cele 5 titluri mondiale consecutive din 1993 pina in 1997 ? – desi concurenta a fost foarte puternica, cu echipe din Kenya, Japonia, Etiopia, Marea Britanie sau Portugalia, alcatuite din cele mai bune alergatoare pe distante lungi din lume. Intr-un clasament pe echipe, al tuturor editiilor de pina acum, Romania conduce autoritar, cu sase medalii de aur, una de argint si doua de bronz, urmata de Kenya (2-1-0) si Japonia (1-3-2).
Omogenitatea, atuul principal
La ultima editie, de la Vera Cruz, Romania, in componenta Lidia Simon, Mihaela Botezan, Cristina Pomacu, Nuta Olaru si Alina Gherasim, a cistigat aurul mondial pe echipe, iar Lidia Simon s-a clasat a treia la individual. Pentru echipa noastra (conform regulamentului, la intocmirea clasamentului pe echipe se aduna timpii realizati de primele trei clasate din fiecare tara) au mai punctat Mihaela Botezan si Cristina Pomacu. Este interesant faptul ca la individual, romancele nu au cistigat niciodata cursa, cu toate ca am avut alergatoare de inalta clasa, cu multa experienta de concurs. La toate editiile, omogenitatea a fost forta principala a Romaniei. Un exemplu graitor in acest sens este cursa din 1993, de la Bruxelles, cind nici una dintre atlete nu s-a clasat pe podium la individual, dar pe echipe Romania s-a clasat pe primul loc! Nici in acest an rezultatele la individual nu ne avantajeaza. In topul primelor 50 de alergatoare din lume figureaza doar o atleta din Romania, Iulia Olteanu, care in 2001 are al 19-lea rezultat – 1h 09:52, realizat in martie la Kyoto.
La Bristol, acasa la Paula Radcliffe, cistigatoarea de la individual anul trecut, obiectivul Romaniei este de doua medalii. Cite o clasare pe podium, la individual si la echipe. Chiar daca lipsite de aportul a doua din cele mai experimentate alergatoare, Lidia Simon (aflata in pauza competitionala) si Cristina Pomacu (accidentata), celelalte coechipiere, Nuta Olaru, Mihaela Botezan, singurele care au mai ramas din echipa de anul trecut, impreuna cu "veteranele" Aura Buia, Iulia Olteanu si Constantina Dita, spera sa-si indeplineasca obiectivul. Blazonul trebuie respectat. (Dan BODEA)

Comentarii