Scandal pe gheata

vineri, 22 ianuarie 2010, 23:02
2 MIN
 Scandal pe gheata

Dansul original al campionilor mondiali rusi Oksana Domnina si Maxim Sabalin, favoriti la aurul olimpic la Vancouver, nu a produs doar o polemica la Euro-2010 de patinaj artistic de la Tallinn, ci a enervat si aparatorii culturii aborigene australiene."Totul la ei a fost fals”, a declarat enervat Stephen Page, directorul artistic al respectatei trupe aborigene australiene, ”Dabgarra Dance Company”.
Pentru Stephen Page, care a vazut pe o caseta video evolutia rusilor Domnina si Sabalin la Campionatele Rusiei din decembrie, nu a existat nici o miscare traditionala aborigena in dansul original al rusilor, imbracati in costume inspirate din tinuta aborigenilor si cu fetele vopsite. ”Ei dau mai curind impresia ca vor sa imite simbolic omul cavernelor. si asta este o insulta pentru poporul aborigen”, a explicat pentru AFP Stephen Page, adaugind ca muzica pare sa provina mai curind din India sau din Africa. In ce priveste picturile de pe corpul patinatorilor, acestea par sa fie ”opera unui copil de trei ani” pentru directorul ”Dagbarra Dance Company”. Liderul aborigen Bev Manton, care face parte din Consiliul Statului Galia de Sud, a fost si mai iritat deoarece, dupa parerea lui, aborigenii sint de regula foarte sensibili la invocarea mostenirii lor culturale. ”Am fost socat de dansul lor. La fel si ceilalti membri”, a declarat el.
La Tallinn, unde au loc Europenele de patinaj artistic, cei doi patinatori rusi au respins ideea ca ar fi intentionat sa aduca o ofensa aborigenilor australieni. ”Antrenorul nostru ne-a oferit aceasta muzica, iar noi am decis sa o incercam. S-a cautat pe internet si s-au gasit multe informatii. Ideea noastra nu a fost sa aparem in mod special ca australieni. Este doar un simplu dans care dateaza de sute de ani”, a explicat Sabalin. (AGERPRES)

Comentarii