Scandalurile se tin lant in lumea fotbalului iesean

miercuri, 24 noiembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Scandalurile se tin lant in lumea fotbalului iesean

Consilierul Municipal Dan Carlan, patronul societatii Lynx, a dat in judecata pe principalul sponsor al FCM Poli Iasi, SC Iasi XXI, precum si pe actionarii acestei societati, infiintata in scopul sustinerii sportului iesean, Consiliul Local Municipal Iasi si Consiliul Judetean. Patronul iesean cere 4 miliarde de lei, din care 120 000 $ datorate ca urmare a cedarii echipei de fotbal a orasului catre SC Iasi XXI 1995, iar doua miliarde de lei drept penalizari datorata neachitarii la timp a sumei amintite. Solicitat sa-si prezinte motivatia actiunii, Cirlan a declarat pentru "Monitorul": "Am tot tergiversat ani la rindul sa-mi recuperez drepturile pentru ca am inteles situatia critica in care se afla clubul de fotbal la care tin foarte mult. Tinind insa cont de ceea ce se intimpla acolo am ajuns la concluzia ca as fi ultimul fraier daca nu as face acest gest, mai ales ca peste doua saptamini sumele la care am dreptul ar fi fost prescrise daca nu le ceream in instanta. La ora actuala sint cel mai vechi creditor al clubului! In timp ce eu impreuna cu Pavel (n.r. – Hodea) am muncit enorm, ne-am certat cu toata lumea, i-am dat chiar de mincare lui Pancu, altii isi bat acum joc de tot ceea ce am facut noi.
Concret, este vorba de 120 000 $, bani pe care absolut toate oficialitatile iesene din 1995, pe cind eram patronul echipei, au fost de acord sa mi-i inapoieze. Atunci s-a pus problema daca sa vindem un jucator sau sa pastram intacta echipa pentru divizia A si sa-mi primesc banii de la SC Iasi XXI. Tot spre binele echipei, am fost de acord cu aceasta ultima varianta si pe 31 octombrie 1996 s-a semnat un protocol, inclusiv de domnul Olteanu, directorul societatii amintite, prin care mi s-au recunoscut drepturile.
Decizia, exclusiv politica, de a nu mi se inapoia banii pe care SC Iasi XXI a recunoscut ca i-a primit drept imprumut de la societatea pe care o conduc a atras actiunea mea, eu chemind in judecata si Consiliul Local si cel Judetean in calitate de actionari comanditari la SC Iasi XXI. Am incercat chiar si o solutie de compromis, prin care renuntam la orice pretentie daca mi se acorda o cota parte din banii pe care Rapidul i-ar fi dat ca urmare a transferului lui Pancu in Italia. Am cerut aproape jumatate din suma la care aveam dreptul insa am fost refuzat; pina la urma ati vazut ce s-a ales si din banii de pe Pancu si citi au ajuns la club"
In ipoteza in care va cistiga procesul, intentia lui Carlan de folosire a banilor este prezentata de consilier: "Nu fac declaratii colorate de genul ca voi da banii pentru construirea unei Piete a Natiunii sau stiu eu ce. Cei 120 000 $ se vor intoarce acasa, adica la firma pe care o conduc. In ce priveste despagubirile, voi pune bazele unui modern centru de pregatire a copiilor si juniorilor care se va chema Daniel Pancu. De altfel, exista un proiect mai vechi, discutat si cu fotbalistul, prin care sa se construim asa ceva, in acest centru existind posibilitatea de a deveni actionar si Pancu".
Pozitia unuia dintre acuzati, SC Iasi XXI, este prezentata de managerul Romeo Olteanu: "Adunarea Generala a Actionarilor societatii a declarat nul protocolul incheiat de Consiliul de Administratie prin care i se recunostea domnului Cirlan faptul ca are de incasat 120 milioane de lei si nicidecum o suma in dolari. De altfel si Curtea de Conturi ne-a atras atentia ca este interzis asa ceva. Eu nu am semnat procesul verbal al sedintei CA in care s-a pus aceasta problema. Daca este vorba de nereguli, amintesc doar ca domnul Carlan a prezentat doua bilanturi contabile diferite cu tot felul de chitante dubioase. In plus, el a incasat pe baza unui bilet la ordin depus in banca pe vremea cind presedinte era Pavel Hodea 104 milioane de lei dintr-o rata a transferului lui Pancu la Rapid. Oricum, mai precizez faptul ca nici pina astazi SC Iasi XXI nu a preluat societatea Polynx". Olteanu a mai declarat ca in sedinta CA al SC Iasi XXI au fost propuse mai multe nume de avocati care sa reprezinte societatea in acest proces insa nu s-a luat o hotarire definitiva in acest sens.
"Cazul Pancu" ajunge la Comitetul Executiv al FRF
Ieri, presedintele FCM Poli Iasi, Costel Radeanu, a depus la sediul Federatiei Romane de Fotbal recursul in ceea ce priveste sentinta data de Comisia de Apel a FRF in "cazul Pancu". Reamintim ca dupa ce Comisia pentru Statutul Jucatorului obligase Rapidul sa achite FCM Poli inca aproape 190 000 $ ca urmare a transferului lui Pancu in Italia, Comisia de Apel, luind in considerare un act cel putin dubios semnat de fostul presedinte iesean Vasile Drutca, a decis ca giulestenii s-au achitat de toate obligatiile fata de gruparea din Copou. "Cazul Pancu" va fi judecat, asadar, si de ultima instanta a fotbalului romanesc, Comitetul Executiv al FRF. In caz ca Poli nu va cistiga acest proces, iesenii sint decisi sa sesizeze UEFA pentru acordarea dreptatii.
Si cantina e pe duca
Dupa ce a pierdut vila de cantonament din Copou datorita unor crase neglijente, FCM Poli Iasi este pe cale de a nu mai avea dreptul nici la cantina amplasata alaturi de imobilul amintit. Ieri, in sedinta Consiliului de Administratie al SC Iasi XXI s-a discutat si despre posibilitatea mentinerii cantinei in
folosinta clubului, inaintindu-se recurs in acest proces. (O.M.)

Comentarii