Sezon nou, dureri vechi

vineri, 23 august 2002, 23:00
3 MIN
 Sezon nou, dureri vechi

Dupa mereu grabitul fotbal, astazi ia startul si rugbiul intern din prima grupa valorica, intr-o formula inedita, cu un esalon de elita din care vor retrograda ultimele doua echipe. Va fi o sarcina extrem de grea pentru echipa ieseana, numita acum Poli-Agro-Unirea, care l-a asociat la conducerea tehnica lui Iulian Iftene pe Mircea Rujoiu, un inginer care a antrenat, cu multi ani in urma, echipe din Pascani si Navodari. Lotul iesean a suferit unele modificari fata de sezonul trecut: astazi, va evolua pentru ultima data, pe "Nena", internationalul de tineret Sebastian Ungureanu, iar fundasul Mocanu a revenit la sentimente mai bune fata de echipa, integrindu-se in atmosfera de lucru a lotului. Un fapt semnificativ (pe care doar timpul ne va permite sa-l etichetam ca imbucurator sau ingrijorator) este media de virsta a echipei, de 20,6 ani, doar Cojocaru si Tibichi apropiindu-se de frumoasa granita a celor 30 de ani. Tineretea sta cum nu se poate mai bine unei echipe studentesti, care nu-si propune, datorita bugetului precar, obiective de performanta deosebite, ci doar o reprezentare cit mai demna a Iasului in sportul cu balonul oval, la nivelul unei echipe universitare care reprezinta un fief rugbistic de traditie. Imbucurator este faptul ca, din bugetul existent la aceasta ora s-a putut incropi un intersezon decent, cu o pregatire centralizata la Dimbu-Morii, cu sprijinul unui fost rugbist iesean, un semicantonament in Iasi, cu masa zilnica asigurata din partea sectiei de specialitate. Dupa cum spunea vicepresedintele Emil Crisan " tineretea lotului este un argument in ceea ce priveste schimbarea mentalitatii, atit la nivelul jucatorilor, cit si la cel al conducerii. Astfel, de acum inainte, indemnizatia de efort cuvenita rugbistilor se va converti in mese zilnice consistente. Jucatorii nu vor mai primi bani decit sub forma unor prime speciale determinate de eventualele succese" .
Astazi, de la ora 10,00, pe stadionul de peste Bahlui (care, datorita fiasco-ului fotbalului iesean de divizia C, ramine un fief rugbistic), Poli-Agro-Unirea da piept cu Universitatea Remin Baia Mare, una dintre fruntasele rugbiului autohton, care, in sezonul trecut, a cistigat la Iasi. O posibila formula de start a iesenilor ar fi: Colta, Ungureanu, Bihon – Miron, Varzari – Vladeanu, Sandu, Cojocariu – Zaharia, Costache – Ursu, Andarache, Spiridon, Erhan – Mocanu. Meciul va fi condus de bucuresteanul Mircea Paraschivescu, secondat de Teodor Aprozeanu (Bucuresti) si Ionel Tinu (Birlad).
O aniversare a intregului sport iesean
Multe dintre amanuntele de mai sus le-am aflat dintr-o conferinta de presa sustinuta ieri de catre conducerea sectiei de rugby a CS Politehnica Iasi, care, pentru acest sezon, este compusa din prof. dr. ing. Eugen Popa (presedinte), Emil Crisan (vicepresedinte cu probleme tehnice), Corneliu Anton (vicepresedinte cu probleme economice), Al. Matievschi (consilier juridic), Clement Nemesniciuc si Gh. Soana (secretar si purtator de cuvint). Scopurile principale ale acestei intilniri cu mass-media locala au fost, in principal, sensibilizarea posibililor investitori in rugbiului iesean si organizarea in conditii optime a sarbatoririi a 50 de ani de rugby iesean (20-22 septembrie) si a meciului international Romania – Spania, care se va disputa pe stadionul din Copou, in ziua de 5 octombrie.
In privinta sponsorilor, Clement Nemesniciuc a spus ca s-au testat nu mai putin de 180 de posibili investitori, din care de la 72 s-au obtinut promisiuni. Ramine de vazut citi dintre acestia vor raspunde efectiv la SOS-ul rugbiului iesean. Referitor la aniversarea rugbiului iesean, un eveniment inedit pe plan national, la care vor participa invitati de marca din tara si strainatate, printre care multe foste glorii ale acestui sport in urbea noastra, Emil Crisan a tinut sa precizeze ca un asemenea eveniment nu este semnificativ doar pentru rugbisti, ci reprezinta o sarbatoare pentru intreg sportul iesean, solicitind contributia autoritatilor locale si a altor forte pentru organizarea ireprosabila a evenimentului. In sfirsit, despre meciul Romania – Spania, acordat Iasului de catre federatia de specialitate dupa excelenta impresie organizatorica lasata cu prilejul partidei cu Rusia, disputata anul trecut la Iasi, presedintele CS Politehnica, Leonida Antohi, a informat ca secretarul general adjunct al FR Rugby, Vasile Rusu, a "inspectat" stadionul din Copou, fiind multumit de conditiile oferite de noul administrator, Gh. Nichita, managerul RAJAC. Intrarea la acest meci va fi libera.
Sa amintim, in incheiere, ca la aceasta conferinta de presa au participat trei fosti veniti la o intilnire de promotie de 30 de ani a Facultatii de Constructii. (Nic. G)

Comentarii