Szabo se intoarce!

joi, 03 iulie 2003, 23:00
3 MIN
 Szabo se intoarce!

In aceasta seara, pe „Stade de France” din suburbia St. Denis a capitalei Frantei se va disputa cea de-a doua etapa a circuitului atletic „Golden League”. Miza acestui circuit este un asa numit „jackpot” de un milion de dolari, care va fi impartit de concurentii care isi cistiga probele in toate cele sase episoade ale acestui pasionat serial. Fiind vorba de-abia de etapa a doua, toti cei 12 cistigatori ai mitingului de la Oslo ramin, teoretic, in carti: sprinterii Mark-Lewis Francis (Marea Britanie) si Chandra Sturrup (Bahamas), semifondistii Maria Mutola (Mozambic), Irina Liscinska (Ucraina) si Mulaudzi Mbulaeni (Africa de Sud), fondistul Kenenisa Bekele (Etiopia), hurdlerii Stanislavs Olijars (Letonia) si Jana Pittman (Australia), prajinistul Nick Hysong (SUA), sulitasul Serghei Makarov (Rusia), saritoarea in inaltime Inha Babakova (Ucraina) si triplista cubaneza Yamil? Aldama. Si totusi, exista o exceptie: senzatia fondului masculin din acest an, etiopianul Bekele, nu se afla pe listele de start ale cursei de 5000 m, i n care isi face debutul in acest sezon marele sau compatriot Haile Gebrselassie, intr-o companie selecta, ce il cuprinde si pe campionul mondial la 10.000 m, kenyanul Charles Kamathi.
Pentru iubitorul de atletism din Romania, „Gaz de France” prezinta o importanta deosebita: aparitia pe scena acestui sport, dupa o pauza de aproape un an, a Gabrielei Szabo, care, dupa un stagiu de pregatire in Africa de Sud si un cantonament in Pirinei (la Font Romeu) va alerga o cursa ucigatoare de 3000 m pe „Stade de France”, o cursa in care se va masura cu formidabila armata a Etiopiei, in frunte cu Berhane Adere, cea care s-a aflat, la Oslo, la un pas de doborirea recordului mondial in aceasta proba. Alaturi de Adere si colegele sale aproape la fel de redutabile (Denboba, Kidane, Burka) va mai fi prezenta faimoasa alergatoare rusa Olga Egorova, controversata campioana mondiala pe 5000 m de acum doi ani, dar si vechea rivala a Gabrielei, marocanca Zarha Ouaziz. Gabi, care n-a putut participa, din cauza unei usoare accidentari, la concursul de la Oslo, se va afla in fata unui test foarte important, inaintea Mondialelor: dupa cursa de la Paris va sti daca se poate masura cu uriasa forta africana pe 5000 m, sau va aborda, la competitia suprema, proba de 1500 m, in care concurenta este ceva mai respirabila.
In afara de Gabi, pe pista pariziana, vor mai concura si alte trei atlete romane, toate iesite din cursa pentru jackpot. Ionela Tirlea se va masura, din nou, pe 400 m garduri, cu Jana Pittman (invingatoarea de la Oslo), Tatiana Antipova si Sandra Glover, Adelina Gavrila isi va evalua fortele in proba de triplusalt in compania cubanezei Yamil? Aldama, a camerunezei Fran?oise Mbango-Eton?, a senegalezei K?n? Ndoye si a altor performere de prim rang (lipseste doar campioana mondiala Tatiana Lebedeva), iar Maria Cioncan va lupta pe 1500 m, nu numai cu ucraineanca Irina Liscinska, dar si cu trioul rus Zadorojnaia – Rozenberg – Tomasova.
In rest, sint putine numele grele din atletismul mondial care vor lipsi din acest concurs, toate probele fiind extrem de echilibrate, o nota in plus de interes avind cursa feminina de 800 m, in care Maria Mutola (exceptionala la Lausanne) se va infrunta cu cea mai tare rivala a ei, slovena Jolanda Ceplak. Din pacate, concursul de la Paris, ca si celelalte din circuitul „Golden League” nu va putea fi vizionat de telespectatorii romani obisnuiti, nici un post de televiziune care se poate urmari pe retelele noastre de cablu nepreluind acest eveniment. (Nic. G)

Comentarii