Vom cunoaste miine campioana?

vineri, 07 mai 1999, 23:00
3 MIN
 Vom cunoaste miine campioana?

incepind de ieri si pina duminica, au loc meciurile etapei a XXVIII-a a Diviziei A la fotbal. Etapa a inceput de aseara, cind la Satu Mare s-au intilnit cele doua incheietoare de pluton ale diviziei secunde, Olimpia si Universitatea Cluj. Meciul acesta era programat la televiziune, dar, din cauza modificarilor de program pricinuite de vizita Papei s-a renuntat. Oricum, microbistii nu au de ce sa se simta frustati, partida nesuscitind nici un dram de interes. Daca am inceput cu cel mai neinteresant meci al etapei (al carui rezultat nu ne-a parvenit pina la inchiderea editiei), vom face un salt in cealalta extrema, la derby-ul nu numai al etapei, dar si al sezonului. Miine, de la ora 15,00, pe stadionul Dinamo va fi un veritabil moment al adevarului: partida Dinamo – Rapid, care poate stabili in mare masura destinatia titlului de campioana, care, dupa sase ani de detentie in Ghencea, trebuie sa se mute, fara sa stie unde. In tur, in potcoava intregita a Giulestilor, Dinamo a cistigat cu 4-1 (2-0), prin golurile marcate de Batrinu, Ciobotariu, Iftodi si Gane, respectiv, Sumudica. A fost, dupa cum va amintiti, o lovitura de maestru aplicata de Cornel Dinu (cel atita vreme proscris in lumea antrenorilor nostri) lui Mircea Lucescu (cel considerat "maestrul maestrilor"). Intreaga suflare infierbintata de pe Giulesti astepta cu nerabdare sfirsitul tatonarilor de inceput a inmarmurit vazind ciinii rosii napustindu-se spre poarta lui Lobont, de parca ar fi jucat in "groapa" cu Olimpia si nu in birlogul celui mai puternic rival. Nu trecusera decit 10 minute si Dinamo conducea cu 2-0, cei care facusera pocinogul fiind fundasii centrali.
Dupa o asemenea umilinta, care poate fi cuvintul de ordine dincolo de Podul Grant? Nimic altceva decit razbunare crunta! Este firesc sa fie asa, vointa este destula, dar mai e nevoie si de putinta. E drept, intre timp Rapidul si-a format cel mai puternic cuplu de atacanti centrali din tara (Barbu AGanea), care au inscris in campionat, impreuna, 43 de goluri. Dar, in meciul de Cupa de miercuri de la Bacau, Barbu a fost accidentat grav, fiind scos din circuit pe cel putin o luna. Sigur, mai este Sumudica, omul care, in tur, a cistigat vreo cinci-sase meciuri pentru Rapid de unul singur, dar Sumi a cam facut tusa in ultima vreme si nu e inca destul de cuplat cu Ganea. Apoi, o indisponibilitate mai veche, Sabau, a recidivat asa ca lucrurile nu stau prea bine in tabara Rapidului. Dincolo, dinamovistii vor acuza lipsa unei piese grele, Catalin Hildan, suspendat dupa cartonasul rosu primit in cealalta semifinala, cu Steaua, lucru care ii da destule batai de cap "Procurorului" in ceea ce priveste alcatuirea liniei mediane. Despre implicatiile acestui derby s-au scris foarte multe la presa si s-au spus tot atitea pe canale, iar etapa de astazi nu contine doar acest meci, fie el si evenimentul fotbalistic numarul 1.
Retinem, deci, la Galati o partida foarte importanta in lupta pentru locul III, care, acum, dupa semifinalele Cupei, se stie ca duce sigur… in Europa. Otelul si Steaua (in tur, 0-2) se vor intilni astazi, de la ora 15,30, meciul fiind televizat in direct pe ANTENA 1. De la ora 17,00, vor avea loc cinci partide: FC National – FC Arges (in tur, 0-1), Ceahlaul – FCM Bacau (0-0), Farul – Petrolul (0-3), Gloria Bistrita – CSM Resita (0-2) si NC Foresta – FC Onesti (1-3) si Astra Ploiesti – Universitatea Craiova (in tur, 0-0).
Interesante de urmarit sint evolutiile echipelor FC National si FCM Bacau, angrenate in disputa pentru Cupa UEFA, dar, mai ales, dialogul de la distanta dintre Foresta si Resita, care va stabili cea de-a treia retrogradata. Avantajul psihologic este de partea "tapinarilor", care au un meci relativ usor acasa, dar resitenii vor juca la Bistrita, acolo unde nu se stie niciodata de unde bate vintul!
Dar, pina la urma urmei, nu ratati marele derby de duminica! S-ar putea ca miine seara sa stim, intr-o proportie foarte mare, noua campioana a Romaniei! (GIN)

Comentarii