Ziua surprizelor la Sevilla

miercuri, 25 august 1999, 23:00
3 MIN
 Ziua surprizelor la Sevilla

Marti seara, s-au disputat sase finale la CM de atletism de la Sevilla. A fost o zi plina de evenimente si, daca pina acum, in general, nu s-au inregistrat prea multe victorii de senzatie, iata ca suprizele si-au facut loc cu brio in aceasta zi. Chiar daca nu vorbim de finale, trebuie sa remarcam unele abandonuri sau ratari surprinzatoare: au fost eliminati Llewellyn Herbert (principalul favorit al probei de 400 m garduri) si prajinistul american Jeff Hartwig (6,02 m in acest an), si au abandonat Djanna Pintusevici (campioana mondiala la 200 m) si Allen Johnson (marele favorit la 110 m garduri, accidentat la incalzire). La aceasta ultima proba fusese descalificat cu o zi in urma si Mark Crear (liderul sezonului) astfel incit se pare ca recordmanul mondial, britanicul Colin Jackson, nu mai are un adversar pe masura in finala.
Daca vorbim de finale, trebuie sa remarcam ca intr-una dintre ele surpriza a fost imposibila: aruncarea feminina a ciocanului. Inca de la inceput, recordmana lumii, Mihaela Melinte a dovedit ca este cu o clasa peste celelalte adversare, depasind 70 m chiar din prima incercare (71,57 m) si continuind cu 73,25 m si 74, 21 m. Singura care a "indraznit" sa se apropie a fost eterna ei rivala Olga Kuzenkova (Rusia) – cindva, rivalitatea dintre Mihaela si Olga era mai echilibrata – care a aruncat 72,56 m. In seriile patru si cinci de aruncari, bacauanca si-a permis o relaxare, dar la ultima aruncare, cu titlul in buzunar, Melinte si-a permis sa arunce 75,20 m, la 77 cm de propriul record mondial stabilit in primavara, la Clermont Ferrand. Astfel incit, singurul punct de interes al spectatorilor a fost duelul pentru bronz, cistigat de frumoasa aborigena Lisa Misipeka, din Samoa Americana. " Am fost foarte increzatoare in succesul meu , a declarat Mihaela. Singurul lucru de care ma temeam era forma Kuzenkovei, care nu prea s-a aratat in concursuri pina acum. M-am simtit excelent la primele trei aruncari, apoi m-a coplesit caldura. Daca conditiile meteo ar fi fost mai bune, la ultima aruncare as fi realizat mai mult cu un metru sau chiar doi! "
Delegatia romaneasca la Sevilla, a mai sperat la o medalie in seara de marti, de la fetele noastre de la triplusalt Adelina Gavrila si Cristina Nicolau . Desi Adelina era cotata cu un rezultat individual mai bun (care, repetat aici, i-ar fi adus medalia de argint), sperantele mai mari se puneau in Cristina, cu o experienta relativa mai mare in concursuri, ea cistigind in acest an si citeva meeting-uri de Grand Prix. Din pacate, ambele au deceptionat: Gavrila a sarit 13, 87 m, ratind finala finalei (locul 11), Cristina Nicolau nu s-a regasit nici un moment, ea pastrindu-si doar locul opt cu rezultatul de 14,38 m realizat din prima incercare. A cistigat, conform asteptarilor, grecoaica Paraskevi Tsiamita (14,88 m), urmata de cubaneza Yamilé Aldama (14,61 m) si o alta atleta elena, campioana europeana Olga Vasdeki, cu acelasi rezultat de virf.
O mare surpriza s-a inregistrat in cursa feminina de 800 m, in care marile favorite Maria Mutola (Mozambic) si Svetlana Masterkova (Rusia), lansate pe ultimii metri intr-un sprint pentru intiietate, au neglijat-o pe cehoaica Ludmila Formanova (1:56,68 – care o mai invinsese pe Mutola la CM indoor de la Maebashi). In schimb la 1500 m, marocanul Hicham El-Guerrouj nu a lasat nici o speranta nici revelatiei sezonului, Noah Ngeny (Kenya) nici trio-ului spaniol Esteves – Cacho – Diaz.
Alte rezultate: 10.000 m: Haile Gebrselassie (Etiopia) – 27:57, 27; disc: Anthony Washington (SUA) – 69,18 m; 50 km mars: German Skurighin (Rusia) – 3h:44,23.
Sa amintim, in incheiere, ca Gabriela Szabo si Elena Hila au obtinut calificarea in finalele probelor de 5000 m si, respectiv, greutate si ca astazi sint programate finale la prajina (m), 100 m garduri (f), 400 m (f+m) si 10.000 m, in care nu sint angajati romani. Vor fi prezenti in calificari sulitasele Ana-Mirela Termure si Felicia Moldovan, precum si saritorul in lungime Bogdan Tarus. (Nic. G)

Comentarii