TUIASI şi firma DAS organizează în aceste zile una din cele mai importante conferinţe din România în privinţa instalaţiilor

(FOTO) Cele mai moderne soluţii de economisire de energie şi climatizare a clădirilor, dezbătute la Iaşi

vineri, 07 iulie 2017, 01:50
3 MIN

Peste 100 de specialişti în domeniul instalaţiilor din ţară, dar şi din străinătate, participă zilele acestea la Iaşi la Con­ferinţa tehnico-ştiinţifică „Instalaţii pentru construcţii şi economia de energie“. 

 

Ma­nifestare de referinţă şi tradiţie în domeniu, conferinţa care se desfăşoară anual la Iaşi abordează subiecte de interes pentru specialiştii în domeniul construcţiilor şi instalaţiilor: metode şi sisteme de eco­no­misire a energiei în domeniul instalaţiilor, fie prin utilizarea de energii regenerabile, fie prin utilizarea de resurse necon­venţionale de energie, fie prin implementarea de sisteme de valorificare a energiei solare. De asemenea, se pune accent şi pe problemele legate de modernizarea şi eficientizarea instalaţiilor pentru clădiri de patrimoniu şi aspectele privind impactul instalaţiilor asupra elementelor de construcţie şi a valorilor adăpostite în aceste clădiri.

Exemplu: chiar sala conferinţei

„Prima prezentare din programul de joi se referă chiar la Aula Universităţii Tehnice «Gh. Asachi» Iaşi, care este un spaţiu de referinţă al oraşului. Din păcate, Aula nu este prevăzută în acest moment cu un sistem de climatizare pentru a asigura condiţiile de microclimă pentru picturi, lemn, ornamente. Iar noi, ca specialişti în instalaţii, propunem soluţii pentru asigurarea microclimatului în astfel spaţii. Sisteme de climatizare care să asigure temperatura, viteza aerului în funcţie de specificul clădirilor şi utilizarea lor. Este un subiect care ne preocupă, şi ca urmare a unor semnalări privind funcţionarea unor categorii de instalaţii recent realizate la clădirile de patrimoniu din zonă, Filiala Moldova a Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România apreciază necesitatea unor reglementări tehnice pentru concepţia şi modernizarea instalaţiilor funcţionale în clădirile de patrimoniu, precum şi eficientizarea energetică a acestora“, a de­clarat conf.dr.ing. Vasilică Ciocan, vice­preşedinte al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România, Preşedinte Filiala Moldova a AIIR, Decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi. Pe marginea acestui subiect au susţinut prezentări şi doi cunoscuţi specialişti din străinătate. Eficienţa energetică în clădirile istorice din Italia, precum şi efectul comportamentului ocupanţilor asupra consumului energetic din clădiri, a fost tema prezentărilor susţinute în cadrul conferinţei de la Iaşi de către prof.ing. Livio Mazzarella, de la Energy Department – Politecnico di Mi­lano, Representative AiCARR on REH­VA, şi prof. Ph. D. Stefano Corgnati – Federation of European Heating, Venti­lation and Air Conditioning, Associations – REHVA, President, Chair of the Awards Committee, Department of Energy – Politecnico di Torino. „Ne bucură să participăm la această manifestare la Iaşi, pentru că avem ocazia să ne întâlnim şi să facem schimb de exeperienţă cu ade­văraţi profesionişti în domeniu. Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România menţine relaţiile cu celelalte asociaţii de profil din Europa, fiind practic la acelaşi nivel profesional. Faptul că aici există specialişti foarte buni în acest domeniu o demonstrează şi o realizare importantă pentru România, care va organiza în 2019 Congresul Internaţional „CLI­MA“. Astfel, România şi asociaţiile de profil din ţară se menţin într-un cadru care va aduna experienţele europene şi le va crea un avantaj competitiv“, a declarat prof. Stefano Corgnati.

Standarde ISO

Un alt subiect interesant abordat la conferinţă a fost prezentarea modului de implementare a standardelor CEN şi ISO privind performanţa energetică a clădi­rilor. Prezentare a fost făcută de un specialist din străinătate – Jaap HOGELING, Manager international standards at ISSO. Astfel, păstrându-şi statutul de de promotor al progresului tehnic în domeniu, conferinţa de la Iaşi a oferit participanţilor prilejul unor dezbateri competente, cu concluzii de interes pentru modernizarea şi eficientizarea instalaţiilor pentru clădiri de patrimoniu. De precizat că evenimentul se află la cea de-a XXVII-a ediţie, şi este organizat de Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România – Filiala Moldova (AIIR), împreună cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ – Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, Departamentul de Ingineria Instalaţiilor, şi cu compania ieşeană de construcţii şi instalaţii DAS. 

Comentarii