IMAGINI: Peisajul dezolant din jurul frumosului „Palat al Dogilor” din Iași

miercuri, 04 ianuarie 2017, 20:40
2 MIN

Deși clădirea gării din Iași este una impunătoare, iar în interior a fost organizată de curând o expoziție de succes (la sosirea trenului regal, după cum puteți afla de AICI), zona de-a lungul căii ferate este una de-a dreptul mizerabilă.

Nu doar degradarea explicabilă prin trecerea timpului și lipsa fondurilor pentru amenajare este de vină pentru aspectul dezolant, ci și gunoaiele presărate pe lângă căile de rulare și sutele sau miile de PET-uri adunate într-o "căsuță" aparținând, aparent, CFR transformă peisajul într-unul de coșmar.

Gara Iași a fost construită în anul 1870 într-o zonă mlăștinoasă de pe șesul Bahluiului, după planurile arhitectului austriac Wachter. Pentru a ieși din mlaștină, constructorii au înălțat terasamentele cu aproximativ doi metri.

Compania Lemberg-Czernowitz-Jassy Eisenbahn a inaugurat oficial calea ferată Pașcani-Iași la 20 mai/1 iunie 1870, cu acest prilej fiind inaugurată și Gara Iași, care era pe atunci una dintre primele stații de călători din România.

Clădirea gării a fost construită în stil venețian-gotic. Fațada sa este inspirată de fațada Palatului Dogilor din Veneția. Clădirea centrală avea o lungime de 133.8 m și 113 camere. În partea centrală, la etaj, se află o loggie cu cinci ochiuri și coloane de piatră sculptată, având deasupra trei ogive, tot sculptate. Proiectul prevedea ca în ogiva centrală să fie amplasat un ceas cu cadranul transparent. Clădirea a fost văruită în roz-bombon, iar loggia era roșie. Gara Iași se afla în contrast cu zona verde (șesul Bahluiului) în care a fost ridicată.

Gara Iași a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Iași, elaborată în anul 2004.

Datele istorice au fost preluate de pe wikipedia.org.

VEDEȚI ȘI:

GALERII FOTO: Gara din Iași a rivalizat zilele acestea cu marile muzee ale lumii

Comentarii