De Sănătate

Punem punctul pe știi

Multe cazuri la Urgențe de copii deshidrataţi din cauza diareei

duminică, 16 iulie 2017, 10:23
2 MIN
 Multe cazuri la Urgențe de copii deshidrataţi din cauza diareei

În această perioadă, la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi se înregistrează tot mai multe cazuri de copii care ajung cu simptome de boală diareică acută, specifică sezonului cald. 

Medicii pediatri spun însă că nu este vorba despre o epidemie, fiind cazuri izolate. Cu toate acestea, dacă unii copii sunt direcţionaţi la domiciliu după consultaţie, necesitând instituirea unui regim alimentar, dar şi respectarea altor recomandări, alţii ajung la spital deshidrataţi şi au nevoie de terapie specifică. În ultima gardă, în UPU au ajuns cinci cazuri de boală diareică acută.

„Recomandarea noastră este ca fiecare caz să fie luat în evidenţa unui medic de la început, ca să îşi dea seama de evoluţia bolii, pentru a nu se ajunge la deshidratări şi să necesite mai mult timp de recuperare. Cei care ajung la noi cu simptome de deshidratare acută au nevoie de perfuzii, de susţinere volemică, de echilibrări, reprezentând cazuri care necesită internare, uneori şi în Terapie Intensivă pentru primele 24 de ore. Copiii vin la noi acuzând vărsături, care nu se ameliorează, dureri abdominale şi pot prezenta şi scaune modificate. Este o stare generală influenţată care necesită consultaţii şi terapie“, a explicat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Medicii recomandă părinţilor ca, în această perioadă, alimentele să fie foarte bine preparate şi ţinute în condiţii corespunzătoare, iar aprovizionarea cu carne sau derivate, dar şi cu formule de lapte să se facă doar din magazine cunoscute. De asemenea, medicii recomandă părinţilor, dar şi copiilor să se spele pe mâini pentru a preveni sursele potenţiale de infecţie.

Comentarii