Sala mare a Ateneului, transformată în cinema 3D

Mai înţelegeţi ceva? Primăria nu mai închide cinematografele, ci deschide unul nou

vineri, 22 septembrie 2017, 01:50
4 MIN
 Mai înţelegeţi ceva? Primăria nu mai închide cinematografele, ci deschide unul nou

Ateneul din Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi au anunţat că s-au hotărât să ţină deschise până la urmă cinematografele din Iaşi după preluarea lor de la RADEF, însă primele investiţii în „zona cinematografică“ nu vor fi făcute nici la Republica, nici la Victoria şi nici la cinematograful Dacia, ci la Ateneul Tătăraşi. 

Managerul instituţiei, Andrei Apreo­tesei, a anunţat într-o conferinţă de presă că Primăria şi Consiliul Local au aprobat finanţarea unei investiţii de aproximativ 100.000 de euro pentru a dota Ateneul Tătăraşi cu ecran 3D, sistem audio surround şi un proiector de înaltă calitate pentru a-l transforma, practic, şi într-un cinematograf.
 
„Salut decizia Consiliului Local Iaşi şi a domnului primar care s-au ţinut de cuvânt şi au dus la bun final un proiect – primul cinema de stat după 1990, tot ce înseamnă un sistem adevărat de cinematograf ce fi montat în Sala Radu Beligan a Ateneului. Îl vom inaugura vineri, 20 octombrie, de la ora 19.00, odată cu Festivalul «Les Films de Cannes à Iaşi», în prezenţa maestrului Cristian Mungiu, fiindcă instalarea acestui sistem este una dintre promisiunile făcute de primarul Iaşului către Cristian Mungiu“, a declarat Andrei Apreotesei. Conferinţa de presă organizată de managerul Ateneului din Iaşi a fost organizată în Cinema Vic­toria, acesta insistând ca presa să realizeze un tur al instituţiei pentru a vedea starea extrem de degradată a clădirii. Fie că vorbim despre igrasie, pereţi crăpaţi sau încăperi în care nu s-a mai făcut curat de luni de zile, în acest moment, Cinema Victoria se află într-o stare avansată de degradare, iar despre renovarea clădirii există discuţii, conform managerului Ate­neului, dar se ia în calcul şi demolarea ei şi construirea unei alte clădiri în loc. Totul depinde de expertizele tehnice care sunt declanşate în prezent de Primăria Iaşi. 
 
De fapt, nu se închid cinematografele
 
„Actualul proprietar al clădirilor – Primăria Iaşi – doreşte păstrarea clădi­rilor deschise, probabil e mai bine aşa. După discuţiile cu Pompierii şi Inspec­to­ratul de Stat în Construcţii, până la ano­timpul rece vom mai lungi perioada de funcţionare şi încercăm să le facem cât mai deschise publicului, cât mai luminoase. Am început o curăţenie, vrem să schimbăm un pic mirosul, chiar dacă multe nu prea avem ce face, vrem să nu îţi mai fie totuşi greaţă când intri în clădiri şi să facem o deratizare“, a explicat Apreo­tesei.
 
Cum închiderea cinematografelor nu mai este de actualitate, managerul spune că va încerca păstrarea foaierului de la ambele instituţii deschis cât mai mult timp pentru a organiza diferite evenimente acolo. El a explicat că Victoria nici măcar nu are sistem de încălzire prin calorifere, exista un sistem care genera un flux de aer cald dirijat de o serie de aeratoare, dar care, conform spuselor managerului, nu mai funcţionează în prezent.
 
„Comuniştii l-au gândit aparent ca o instituţie care să funcţioneze vara – nu are calorifere, nu avem ce repara, nu avem ce face pentru a avea căldură în această sală. La Repu­blica sunt calorifere, multe dintre ele sunt sparte, dar încercăm să vedem cum le putem repara pentru a le putea ţine deschise cât mai mult timp“, a mai spus Andrei Apreotesei. 
 
Hurjui va fi „producător delegat“
 
Managerul a rezolvat şi „problema Hur­jui“, după disputele apărute în presă între cei doi. Fostul angajat al RADEF, Con­stantin Hurjui, a fost „preluat“ în organigrama Ateneului, dar nu pe funcţia pe care o avea înainte, când gestiona producţiile cinematografice, ci pe o poziţie mai mult administrativă, când trebuie să supervizeze că se pregătesc spectacolele fără probleme.
 
„Va fi producător delegat, se va ocupa de buna întreţinere a spaţiilor, de moder­nizarea lor. De exemplu, tot ce ţine de o premieră, împreună cu scenograful, cu şeful de producţie, va avea grijă ca totul să iasă bine sau la timp. Nu ştiu cât de bine se va plia pe această funcţie, am fost obligat, conform legii, să i-o ofer, sper să avem o colaborare bună şi să dovedească că tot ce s-a întâmplat în aceşti 27 de ani la cinematografele din Iaşi nu a fost şi din vina Domniei sale“, a justificat Apreo­tesei. În locul său l-a numit ca şef oficiu film în cadrul Ateneului, care va coordona activitatea cinematografelor, pe Andrei Giurgia, fost preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti şi coordonator al evenimentului Serile Filmului Românesc.

Comentarii