Rectorul UMF neagă cel mai dur capitol din raportul ARACIS: „Nu corespunde realităţii“

miercuri, 07 decembrie 2016, 02:58
2 MIN
 Rectorul UMF neagă cel mai dur capitol din raportul ARACIS:  „Nu corespunde realităţii“

Profesorul Viorel Scripcariu admite însă că scandalul admiterii studenţilor străini a condus la scăderea calificativului acordat de ARACIS 

Prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că scăderea calificativiului de încredere primit de către UMF de la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) este „justificat“, dar că raportul „invocat de dumneavoastră“, al evaluatorului străin care a însoţit delegaţia ce a evaluat UMF Iaşi, „nu corespunde realităţii“.

Mai mult, acesta susţine că scăderea calificativului de la „grad de încredere ridicat“ la „încredere“, fiind singura instituţie de învăţământ superior de stat din Iaşi care nu are calificativul maxim, se datorează exclusiv situaţiei privind tentativa de fraudare a admiterii studenţilor străini din toamna anului trecut. „La momentul octombrie, când s-a produs evenimentul neplăcut legat de admiterea studenţilor străini, dat fiind faptul că au fost identificate posibile probleme, rectorul interimar şi-a dat demisia, iar evaluatorii ARACIS s-au retras, misiunea s-a întrerupt, iar imediat după ce am ajuns rector am cerut ca evaluarea să fie finalizată şi misiunea a venit iar la Iaşi şi a finalizat dosarul“, a declarat rectorul.

Acesta susţine că raportul oral prezentat de evaluatori a fost favorabil, cu menţiunea că în şedinţa board-ului ARACIS ce urma să aibă loc era posibil să li se scadă calificativul. „Con­sider a fi justificată degradarea cu o treaptă a indicativului ARACIS având în vedere că elementul primordial ridicat în discuţie a fost cel legat de admiterea studenţilor străini. Despre raportul evaluatorului străin invocat de dumneavoastră, eu consider că el nu corespunde realităţii, pentru că a considerat acel eşec al admiterii ca fiind o problemă de natură administrativă, ceea ce nu este adevărat, pentru că ceea ce s-a întâmplat s-a datorat unor probleme interne legate de secretariatul rectorului şi nu de organizarea propriu-zisă a procedurii de admitere“, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu.

El a precizat că UMF Iaşi nu va aştepta să treacă următorii patru ani pentru a primi o nouă vizită a ARACIS şi că acest lucru va fi solicitat în toamna anului viitor, după ce va trece un an universitar. „Credem că, aşa cum toate elementele evaluate au fost în regulă în universitate, aşa vor fi şi în septembrie – octombrie când va fi noua evaluare“, a conchis rectorul.

Comentarii