Şase ore de aşteptare la Urgenţe! Patru medici au fost nevoiți să rezolve 312 cazuri

joi, 05 ianuarie 2017, 02:59
5 MIN
 Şase ore de aşteptare la Urgenţe! Patru medici au fost nevoiți să rezolve 312 cazuri

Atât a stat o nepoată cu bunica ei rănită şi cu mâna ruptă, în hol la UPU „Sf. Spiridon“. „Este posibil să fi stat şase ore. Ieri am înregistrat un record de 312 pacienţi care au ajuns în UPU“, spun oficialii medicali de aici. Calculele arată că, la cei 4 medici de aici, şi cu un timp mediu de 20 de minute per bolnav, urgentiştii ar fi avut nevoie de o zi nu de 24, ci de peste 100 de ore să-i vadă pe toţi cei care au ajuns în UPU. Ce este de făcut?

Aglomeraţia din Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfân­tul Spiridon“ încă dă bătăi de cap autorităţilor medicale, deşi acestea ştiu că numărul pacienţilor care se prezintă în UPU creşte de la un an la altul. În primele zile ale anului, situaţia este şi de-a dreptul critică, după cum arată chiar reprezentanţii spitalului.

Pe 3 ianuarie, o tânără din Iaşi a relatat pe grupul de Facebook „Eşti din Iaşi dacă…“ că a stat în UPU cu bunica sa, care avea un traumatism la o mână, aproape şase ore până când a fost preluată de un specialist.

În replică, conducerea UPU arată că, în acea zi, în UPU au intrat şi au primit îngrijiri medicale 312 pacienţi. Cu un timp mediu de 20 de minute pentru fiecare bolnav, urgentiştii ar fi avut nevoie de peste 100 de ore să-i vadă pe toţi cei care au ajuns în UPU.

„Este posibil să fi stat şase ore şi să se fi ocupat cineva de caz spre seară, chiar dacă pacienta venise la amiază. Ieri, pe 3 ianuarie, am înregistrat un record de 312 pacienţi care au ajuns în UPU, iar serviciul medical a fost asigurat de patru medici primari. În mod normal, celelalte specialităţi alocă în medie câte 20 de minute pentru fie­care pacient. Cu atât de multe pre­zentări într-o singură zi, eu cred că echipa medicală şi-a făcut treaba în limitele posibilităţilor“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“

Unii pacienţi ar fi de vină

Potrivit Ioanei Bodron, pe 3 ia­nuarie, în UPU erau zeci de pacienţi care aşteptau fie în scaun, fie în picioare, fie pe tărgi să primească ajutor medical.

„Un afiş imens ne arată că timpul maxim de aşteptare este de 120 de minute. Oamenii se plâng că stau de dimineaţă de la ora 8. Bu­nica mea stă de patru ore cu o mână ruptă, şi cine mai ştie ce. Aici sunt aproximativ 200 de persoane. Mai stăm, mai ţipă câte un bătrânel că îi este rău, se mai plânge câte o doamnă că nu poate respira“, a scris tânăra pe Facebook, după alte două ore precizând că bunica a fost preluată de un medic.

Conform reprezentanţilor spitalului, aglomeraţia din UPU este favorizată de mai multe elemente: în primul rând de pacienţii cronici care vin la spital doar după ce fac o serie de complicaţii; în al doilea rând, de ieşenii care pentru orice senzaţie sau durere necunoscută apelează direct la medicii urgentişti, fără să se prezinte mai întâi la medicul de familie, apoi la medicul specialist, şi abia apoi în UPU. Mai mult, în ultimele zile, în UPU au ajuns un val de pacienţi cu viroze şi cu neoplazii care au fost văzuţi de medici, dar nu au putut fi transferaţi în clinicile de profil pentru că paturile de la Spitalul de Pneumoftiziologie şi de la In­stitutul Regional de Oncologie sunt ocupate.

„Echipa medicală a văzut aceşti pacienţi şi, pentru că spitalele ne-au transmis că nu au locuri, ei rămân aici, în UPU, şi astfel se ocupă paturile, iar bolnavii care vin ulterior aşteaptă până se eliberează un loc, adică până când suntem şi noi anunţaţi că putem transfera unul sau mai mulţi bolnavi către spitalele de specialitate“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu.

În plus, UPU este singura secţie care are vaccinul ATPA (n.r., antitetanos), astfel că pacienţii care prezintă orice fel de plagă – tăiată, înţepată, muşcată – trece pe aici pentru tratament adecvat.

„UPU este singurul loc în care sunt vaccinaţi adulţii cu diverse plăgi. Chiar am împrumutat altor spitale doze de vaccin pentru că nu aveau, şi le-am trimis cu ambulanţa să fim de ajutor. De ce nu au şi alte spitale acest vaccin sau medicii de familie, chiar nu ştiu“, a precizat şefa UPU-SMURD.

De asemenea, în UPU funcţionează singurul serviciu de radiologie din toate spitalele ieşene, astfel că toţi pacienţii preluaţi de la echipajele de intervenţie medicală fac investigaţii în UPU, înainte de a fi transferaţi către spitalele în care pot primi îngrijirile corespunzătoare.

Cazuri sociale

Potrivit reprezentanţilor UPU, cazurile sociale care ajung în unitatea ieşeană ocupă şi ele timpul medicilor şi paturile alocate urgen­ţelor. Ieri, de exemplu, un pacient cu o problemă gravă a unui picior, căruia medicii i-au recomandat amputaţia chirurgicală pentru a-i salva viaţa, a refuzat în scris metoda terapeutică, dar pentru că nu se putea deplasa nu a fost trimis la domiciliu.

„El a refuzat amputaţia şi a semnat pentru asta, dar nu îl putem da afară. Ambulanţa nu avea maşini disponibile să-l ducă acasă şi a rămas pe un pat în UPU. Colegii au luat legătura cu familia, însă un fiu este în Italia şi altul în Bucureşti şi nu are cine să vină să-l ia din spital“, a mai arătat şefa UPU.

Tot ieri, o ieşeancă găsită în casă căzută, în stare de hipotermie, a rămas în spital pentru că nu are pe nimeni acasă care să o aducă din UPU în cartierul Ale­xandru. Femeia este un caz social cunoscut de urgentişti, un caz pentru care au cerut sprijinul Direcţiei de Asistenţă Comunitară, dar fără succes.

Potrivit reprezentanţilor spitalului ieşean, toate aceste aspecte care duc la supraaglomerarea din UPU sunt cunoscute de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi. O soluţie a DSP este deschiderea unui nou centru de permanenţă în Iaşi. Potrivit unui comunicat de presă emis în urmă cu o săptămână de direcţia ieşeană, centrul este gata, amenajat în apropierea Spitalului „Sfântul Spiridon“, dar nu poate fi deschis încă deoarece nu se află în contract cu CJAS Iaşi şi nu poate oferi servicii medicale gratuite. Centrul de permanenţă va asigura asistenţa medicală continuă pentru urgenţele minore după încheierea programului medicilor, în zilele libere şi în perioada sărbătorilor legale.

Comentarii