Surprize mari pe listele de candidaturi ale PNL Iasi pentru Parlament

sâmbătă, 08 octombrie 2016, 01:58
3 MIN

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ar putea candida ca senator de Iaşi, cap de listă.

Liberalii ieşeni şi-au stabilit ieri propunerile de candidaţi la alegerile generale din 11 decembrie. Comitetul Director Judeţean al PNL a desemnat propunerile filialei pentru locurile eligibile de pe viitoarele buletine de vot. Socotelile făcute la Iaşi ar putea fi însă date complet peste cap la Bucureşti. Propunerile Iaşului vor fi supuse spre validare Biroului Per­ma­nent Naţional al PNL, acesta având dreptul să adauge şi alte nume pe listă.

Surse din cadrul PNL au apreciat că Bucureştiul va impune pe liste sigur un candidat la Senat, şi eventual unul sau chiar doi candidaţi pentru Cameră. Învingătorii de azi ar putea deveni astfel învinşii de mâine.

Co­mitetul Director al PNL Iaşi îi grupează pe liderii organizaţiilor locale ale partidului şi pe membrii Biroului Permanent Judeţean.

Din cele 150 de voturi exprimate, un număr de 46 au fost anulate. Alegătorii au putut opta pentru mai mulţi candidaţi. Aceştia au fost împărţiţi şi în funcţie de opţiunea de candidatură din partea organi­zaţiilor rurale sau a celei municipale.

Din partea organizaţiilor rurale au fost desemnaţi drept propuneri de candidaţi deputatul Costel Alexe, cu 87 de voturi, şi liderul consilierilor judeţeni PNL, Daniel Minciună (77). Maria Cabalău a primit doar 21 de voturi, iar Cătălin Moroşan17, aceştia urmând să fie plasaţi pe lista finală în poziţii neeligibile.

Din partea organizaţiei municipale, vor candida directorul Aeroportului, Marius Bodea (81 de voturi), consilierul judeţean Liviu Brătescu (65) şi fostul purtător de cuvânt al filialei, Alexandru Muraru (62). Liderul consilierilor locali, Eduard Boz, a primit 51 de voturi.

Situaţia la Senat

Pentru Senat, şi-au exprimat in­tenţia de a candida din partea organizaţiilor rurale consilierul judeţean Liviu Bulgaru, care a obţinut 68 de voturi, şi senatoarea Mihaela Popa, care a obţinut 32.

Din partea filialei mu­nicipale, senatorul Dumitru Oprea a primit 55 de voturi, iar Dragomir Tomaşeschi, 42.

„De la Iaşi, lista propusă va pleca spre Bucureşti aranjată alfabetic, împreună cu procesul verbal şi documentele afe­ren­te“, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL Iaşi, Adrian Christescu.

Situaţia la Cameră

Pentru Camera Deputaţilor vor fi propuşi pentru poziţii eligibile Costel Alexe, Marius Bodea, Liviu Bră­tescu, Daniel Minciună şi Ale­xandru Muraru, respectiv Liviu Bulgaru şi Dumitru Oprea pentru Senat.

Ordinea pe buletinele de vot ar urma să fie stabilită la Bucureşti, în funcţie de propunerile BPN. Surse din cadrul filialei, estimând capacitatea de influenţă la Bucureşti a candidaţilor, au apreciat că lista pentru Camera Deputaţilor va fi deschisă cel mai probabil de Ma­rius Bodea, urmat de Alexe, Minciună, Muraru şi Brătescu, chiar dacă această ordine nu o va respecta pe cea a voturilor obţinute în CDJ.

Dacă BPN va aduce şi propria sa propunere pentru o poziţie eligibilă, Liviu Brătescu ar urma să rateze astfel şansa de a deveni deputat.

O surpriză este aşteptată la Senat, unde lista ar putea fi deschisă de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Pe locul al doilea, ultimul eligibil, ar urma să fie plasat Dumitru Oprea, Liviu Bulgaru neavând astfel prea multe şanse de a deveni parlamentar, în pofida susţinerii filialelor din mediul rural.

Comentarii