VIDEO: USAMV a tăiat panglica la un centru de cercetare SF (UPDATE)

joi, 22 octombrie 2015, 14:24
2 MIN
 VIDEO: USAMV a tăiat panglica la un centru de cercetare SF (UPDATE)

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad" va inaugura astăzi cel mai mare proiect desfăşurat vreodată de universitate, finanţat aproape în întregime din fonduri europene, şi anume Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu. Proiectul are valoarea totală, cu tot cu TVA, de 42,86 milioane de lei, dintre care contribuţia instituţiei de învăţământ superior a fost de doar patru milioane de lei, restul fiind fonduri nerambursabile.  

UPDATE ORA 15:30

Conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ a inaugurat astăzi cel mai mare proiect desfăşurat vreodată de universitate, finanţat aproape în întregime din fonduri europene, şi anume Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu. Proiectul are valoarea totală, cu tot cu TVA, de 42,86 milioane de lei, dintre care contribuţia instituţiei de învăţământ superior a fost de doar patru milioane de lei, restul fiind fonduri nerambursabile.  

UPDATE ORA 02:50

În cadrul acestui institut vor exista o serie de echipamente care nu mai sunt disponibile în România, dar şi o contrucţie complexă de laboratoare, un fitotron, „incintă în care plantele au conditiţii controlate de a se dezvolta, controlându-se calitatea aerului, compoziţia sa, temperatura, iar astfel plantele pot fi crescute în condiţii artificiale mult mai rapid decât în cele naturale“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, preşedintele Senatului USAMV.

Lucrările la proiect au început pe 28 septembrie 2010, fiind finalizate în acest an, obiectivul principal fiind modernizarea instrastructurii de cercetare a universităţii. „În cadrul institutului de cercetări pot să lucreze şi vor lucra cadre didactice, cercetători post-doctorali, doctoranzi, şi vor desfăşura cercetări în toate domenii care ţin de sol, apă, aer şi plante“, a completat preşedintele Senatului.

Mai mult, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior plănuiesc să ofere şi o serie de servicii fermierilor, punând la dispoziţia acestora laboratoarele ultraperformante care vor fi instalate pentru a realize diferite analize de sol sau plante contra cost. În total au fost achiziţionate peste 210 echipamente şi aparate şi peste 250 de componente din categoria instrumentelor folosite pentru diferite determinări complexe.

O premieră naţională va fi microcomputerul tomograf pentru laboratorul de Fizica Solului, care este primul din ţară ce va fi utilizat pentru analiza de sol. „Niciodată un cercetător nu este mulţumit cu echipamentele pe care le are, dar toate care au fost achiziţionate aici sunt noi, sunt de ultimă generaţie. Suntem la zi cu dotările şi sperăm ca institutul să funcţioneze în continuare şi să aib rezultate foarte bune“, a precizat prof.dr. Gerard Jităreanu, care a mai spus că o serie de posturi vacante, de cercetători, urmează să fie scoase la concurs.

La inaugurarea centrului vor fi prezenţi şi secretarul de stat Gigel Paraschiv, Tudor Prisecaru, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), reprezentanţii mai multor institute de profil din ţară, dar şi membri ai comunităţilor academice de profil din Germania, Franţa, Spania, Italia, Bulgaria, Egipt, Republica Moldova, Indonezia, Rusia, Ungaria, Cehia, Turcia, Ucraina, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

 

Comentarii