Viorel Blăjuţ, candidat la Primărie: „Avem nevoie de o administraţie eficientă“

joi, 31 martie 2016, 09:34
4 MIN
 Viorel Blăjuţ, candidat la Primărie: „Avem nevoie de o administraţie eficientă“

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi candidaţii la funcţia de primar şi ce proiecte au pe lista de priorităţi. Aproape toţi candidaţii se pun de acord asupra unui lucru: trebuie mai multă transparenţă în activitatea instituţiei.

„Ziarul de Iaşi“ a adresat trei întrebări candidaţilor:

1. De ce candidaţi?

2. Care sunt primele trei măsuri/proiecte pe care le veţi implementa dacă veţi fi ales în funcţia de primar?

3. Comentaţi în câteva fraze activitatea DNA din ultimii trei ani.

Vă prezentăm primul candidat (selectat în ordine alfabetică):

Viorel BLĂJUŢ:

De profesie economist, Viorel Blăjuţ (independent) a intrat în politică în urmă cu aproape patru ani. În calitate de deputat, Blăjuţ a iniţiat 44 de proiecte legislative în actuala legislatură, a adresat 172 de întrebări şi interpelări şi a avut 95 de luări de cuvânt în plen. Cel mai frecvent, deputatul a cerut socoteală miniştrilor şi guvernului pe teme ce ţin de situaţia de la Fortus, proiecte precum autostrada Iaşi – Tg. Mureş, Spitalul Regional de Urgenţe, şoseaua de centură sau bazinul olimpic, situaţia patrimoniului cultural sau cea a CET Iaşi. În perioada 1992 – 2012, Blăjuţ a administrat mai multe firme (Iaşisting SRL, Red Hospital SRL, Rocarom SRL, Red Clinic SRL). În acelaşi timp, din august 2012, Blăjuţ este preşedintele Asociaţiei Umanitare „Blăjuţ P. Sava“. Deputatul nu şi-a anunţat încă oficial candidatura, dar a demarat o campanie de consultare a ieşenilor intitulată „Împreună lucrăm la Planul pentru Iaşi“. În 2012, a fost ales deputat cu sprijinul PPDD în colegiul Nicolina, iar până în decembrie 2015 a fost membru al grupului parlamentar Democrat – Popular, în prezent fiind deputat independent. Viorel Blăjuţ are 42 de ani.

Răspunsurile oferite de către Viorel Blăjuţ:

1. Nu am avut astfel de planuri în primă fază şi nici acum nu sunt convins că voi candida. Însă, văzând haosul care se desfăşoară sub ochii noştri pe scena politică locală, mi-am dat seama că nu pot sta deoparte. Din acest motiv am lansat o campanie de consultare a societăţii, prin care le cer ieşenilor părerea despre Iaşi. Din punctul meu de vedere, nu există în prezent un candidat viabil pentru Primăria Iaşi, un om capabil să administreze cu responsabilitate toate problemele oraşului nostru şi care să ne poată scoate din izolarea şi sărăcia în care ne afundăm pe zi ce trece. De aceea iau pulsul direct din societatea ieşeană. Iar din răspunsurile pe care le-am primit până acum, constat că lumea s-a săturat de aceiaşi oameni şi aceleaşi promisiuni. În doar câteva zile, am primit deja multe sesizări, multe probleme, chiar şi unele proiecte, iar dacă lucrurile vor continua la fel, cel mai probabil mă voi lansa în această cursă. Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla pentru oraşul nostru ar fi ca acesta să încapă pe mâinile aceloraşi grupuri de interese care ne-au condus către situaţia dezastruoasă în care ne aflăm şi care acum ni se prezintă sub noi sloganuri pompoase.

2. În prezent, colectez problemele direct de la cetăţeni, urmând ca, dacă mă voi lansa în această luptă, să iau în calcul în primul rând propunerile acestora. În plus, am mai multe subiecte importante care trebuie abordate cu responsabilitate, cât mai urgent cu putinţă. Este vorba despre lucruri de bază, la care orice om ar trebui să aibă acces, Iaşul fiind deficitar în multe domenii. Noi nu îndeplinim condiţiile esenţiale pentru un trai decent şi avem pretenţii de capitală culturală, universitară, medicală ş.a.m.d. Ne trebuie investiţii, proiecte europene, spital regional de urgenţă, şi mai ales ne trebuie autostrada, pentru a ne putea dezvolta! Dar, înainte de toate, avem nevoie de o administraţie eficientă şi competentă, cu oameni buni, care să conducă Iaşul, nu să-l blocheze, prin corupţie, nepotism şi nepricepere! De aici trebuie să pornim!

3. Salut activitatea acestei instituţii, care în ultimii ani a fost factorul principal de luptă împotriva corupţiei, flagel cu care ne confruntăm de atâta timp. Eu cred că aceşti oameni trebuie să îşi continue munca la fel ca până acum, asigurându-ne în acelaşi timp că instituţia nu devine o armă de răzbunare politică. De asemenea, eu sunt de acord cu restrângerea imunităţii parlamentare până la nivelul declaraţiilor făcute. Nu mi se pare normal procesul de acum, când trebuie supusă la vot ridicarea imunităţii unui parlamentar, toţi suntem egali în faţa legii. Şi nevinovăţia se poate demonstra, nimeni nu ar trebui să se ascundă de răspundere. În plus, eu am depus, împreună cu câţiva colegi, un amendament la buget la finele anului trecut prin care am solicitat suplimentarea fondurilor pentru DNA, pentru a-şi putea face în continuare treaba în mod eficient. Dacă vrem să construim o societate corectă, înainte de toate trebuie respectate legile. Marele merit al DNA este că a pus degetul pe rană: foarte mulţi oameni importanţi din România şi-au bătut joc de lege, în ultimii 25 de ani. Iar acum plătesc!

Pe parcursul zilei îi vom prezenta pe toţi cei opt candidaţi.

Comentarii