CARTE

vineri, 26 octombrie 2007, 16:33
11 MIN
 CARTE

 

EDITURA POLIROM

 

"Reinventarea politicului. Europa Rasariteana de la Stalin la Havel" de Vladimir Tismaneanu

Editia a II-a revazuta/ Traducere de Alexandru Vlad/ Studiu introductiv de Dan Pavel/ Prefata la editia a II-a de Vladimir Tismaneanu/ Colectia „Collegium. Stiinte politice"

La zece ani de la aparitia primei editii romanesti si la cincisprezece de la aparitia originalului american, Editura Polirom le ofera cititorilor o noua editie a acestei remarcabile carti – scrisa in timp ce evenimentele inca se desfasurau – despre originile si dinamica prabusirii regimurilor comuniste din Europa de Est.

Volumul este o incercare de a explica originile si dinamica unuia dintre evenimentele cele mai importante ale acestui secol: prabusirea regimurilor comuniste din Europa de Rasarit. Fiind mai mult decit o prezentare dintr-o perspectiva istorica, aceasta carte a fost scrisa in timp ce evenimentele se desfasurau inca, incit autorul a devenit ceea ce Raymond Aron numea cindva un martor angajat (spectateur engage).

Tismaneanu imbina cu succes intelegerea profunda a mostenirii staliniste est-europene, aflata in curs de destramare, cu aceea a dezvoltarii institutiilor democratice. Mai mult, el introduce in studiul transformarilor survenite in Europa de Est rigoarea analitica si originalitatea intelectuala, care pun in acord ordinea ratiunii cu dezordinea faptelor." (Jean-Francois Revel)

Din cuprins: Victime si ramasi pe dinafara • Copii in ceata • De la dezghet la inghet • O reinviere glorioasa • Etosul societatii civile • Triumful celor fara de putere • Chinuitoarea nastere a democratiei

 

 

"Cultele din Romania intre prigonire si colaborare" de Carmen Chivu-Duta

Colectiea „Document"

Instaurarea sistemului totalitar a insemnat si marginalizarea cultelor, tolerate de conducerea atee. Masurile legislative, represiunea clerului, supravegherea permanenta exercitata prin intermediul asa-numitilor „inspectori de culte" si descurajarea sentimentului religios au urmarit indepartarea individului de radacinile sale spirituale. Insa controlul cultelor nu ar fi fost posibil fara un aport insemnat venit chiar din interiorul acestora. Lucrarea dezvaluie aspecte surprinzatoare legate de relatia dintre oficiantii diferitelor confesiuni si autoritatile statale, dovedind, prin numeroasele documente prezentate, ca aspectul colaborarii cu Securitatea nu poate fi negat.

Din cuprins: Modificarea legislatiei privitoare la cler • Imputernicitul cultelor ca mecanism de opresiune si control • Arestarile din rindul clerului si represiunea antimonahala • Ortodocsi • Greco-romano-catolici • Baptisti • Penticostali • Evrei • Crestini dupa Evanghelie • Musulmani

 

 

"Capul retezat" de Iris Murdoch

Traducere din limba engleza de Anca-Gabriela Sirbu/ Colectia „Biblioteca Polirom"

Traducere in premiera a inca unui roman din opera lui Iris Murdoch, una dintre cele mai mari autoare britanice ale secolului XX.

Capul retezat este, la nivelul cel mai superficial, o comedie de moravuri a carei actiune e plasata in inalta societate londoneza. Din acest punct de vedere, romanul de fata face parte din categoría cartilor in care intriga joaca un rol extrem de important. Dar sub jocul relatiilor si circumstantelor care ii poarta pe protagonisti de la agonie la extaz (erotic) se ascunde o satira acida la adresa unei lumi lipsite de substanta si vitalitate." (The New York Times)

In momentul in care se va trasa harta intelectuala a epocii noastre, Iris Murdoch va ocupa o pozitie similara cu aceea a lui Tolstoi sau Dostoievski… Viziunea ei asupra lumii este pe cit de subtila, pe atit de tulburatoare." (The Guardian)

Iris Murdoch are o forta intelectuala rar intilnita printre romancieri."  (Sunday Times)

O comedie cu o unda de ferocitate, care o face cu atit mai interesanta."  (Elizabeth Howard-Amis)

 

 

"Taiko" de Eiji Yoshikawa

Doua volume/ Editia a II-a/ Traducere de Mihnea Columbeanu/ Colectia „Biblioteca Polirom"

O poveste cutremuratoare si fascinanta despre Japonia feudala, semnata de autorul bestsellerului Musashi.

Taiko este o ampla fresca istorica in care sint urmarite vietile unor personaje cu un impact semnificativ asupra destinului tarii lor. Spre mijlocul secolului al XVI-lea, odata cu prabusirea shogunatului Ashikaga, Japonia se transformase intr-un urias cimp de lupta. Seniorii rivali concurau pentru suprematie, dar dintre ei s-au evidentiat trei mari personalitati, minate de aceeasi pasiune de a controla si unifica Japonia: Nobunaga – repezit, decis, brutal, Hideyoshi – increzator, subtil, complex, si Ieyasu – calm, rabdator, calculat. Filozofiile lor divergente au fost indelung rememorate de cultura traditionala japoneza. Furia lui Nobunaga si fatala aroganta a lui Yoshimoto „cel cu dinti negri", jalnica prabusire a Casei Takeda, istoria dispretuitului Mitsuhide, cel care si-a tradat stapinul, sint doar citeva dintre firele care alcatuiesc tesatura romanului. Dar Taiko este, in primul rind, povestea modului in care un singur om a transformat o intreaga natiune. Cu scenele sale de fast si violenta, cu tradarile si sacrificiile de sine, cu  tandretea si salbaticia lui, Taiko este un roman care imbina spectacolul panoramic al unei epopei de Kurosawa cu o vie evocare a Japoniei feudale.

 

 

"Scena supravegheata. De la Shakespeare la Genet" de George Banu

Traducere de Delia Voicu/ Hors collection/ Volum realizat in coeditate cu Editura Unitext.

George Banu este marele cistigator al Premiului  Prometheus, categoria Opera Omnia, 2007.

Intr-o vreme cind, la scara planetara, supravegherea se impune ca o conditie a vietii moderne, George Banu ii examineaza modul de functionare in marile texte dramatice, unde ea se cristalizeaza in jurul celor mai diverse dispozitive. Dispozitive de supraveghere profana, care, de la Hamlet la Tartuffe si de la Britannicus la Balconul, aduna pe platoul de joc supravegheati si supraveghetori, dar nu sub privirile patrunzatoare ale ochiului divin, ci sub cele ale unui spectator suprainformat. Un supraveghetor privilegiat, asadar! Cit despre punerile in scena, autorul observa atit dorinta unora de a apela in continuare la vechile tehnici – masa lui Orgon sau pinda lui Nero, ascuns dupa o draperie -, cit si ambitia altora de a integra noile tehnologii, marca vizibila a prezentului. Scena supravegheata devine, astfel, si o ilustrare graitoare a optiunilor pentru arhaism sau modernitate care impart astazi teatrul. Marcat de amintirea tineretii petrecute intr-un regim totalitar si hranit de indelungata sa experienta de om de teatru, George Banu analizeaza formele supravegherii si feluritele ei modalitati de exercitare pe o scena, in fata unui spectator vigilent, care ii descopera deopotriva fascinatia si oroarea.

 

 

"Fantoma sau indoiala teatrului" de Monique Borie

Traducere de Ileana Littera/ Hors collection/ Volum realizat in coeditate cu Editura Unitext.

Spatiu oferit celor morti pentru reintilnirea cu cei vii, spatiu dispus sa intimpine fantomele si sa-si masoare puterile in incercarea de a le reprezenta, acesta este teatrul despre care ne vorbeste cartea de fata.

Pentru a afirma permanenta unei viziuni despre teatru ca arta careia fantoma ii reveleaza miezul ascuns, Monique Borie si-a propus sa parcurga in analiza sa un traseu jalonat de repere exemplare, de la marile forme teatrale istorice – tragedia greaca, dramaturgia shakespeariana si teatrul no japonez – la marile opere fondatoare ale modernitatii – semnate de Maeterlinck, Strindberg, Ibsen sau Pirandello – si la proiectele cele mai radicale ale scenei secolului XX – Craig, Artaud, Genet si Kantor. Figura prin excelenta a prezentei invizibilului in vizibil, fantoma cristalizeaza imaterialitatea fantomalului si materialitatea statuii ori a manechinului, punind astfel in evidenta apartenenta corpului actorului – ca, de altfel, a intregii realitati teatrale – la un interstitiu a carui explorare datoreaza mult contributiilor antropologiei.

Dialog intre umbre moderne si modele ale trecutului, cartea se apleaca asupra unui teatru ce sta sub semnul indoielii. Indoiala fertila a unui indeterminabil, a unei indecizii: iluzie sau adevar, suspiciune sau incredere? Caci ce altceva este aici fantoma, daca nu generatoarea unor intrebari nelinistitoare, dar fundamentale pentru definirea esentei teatrului?

 

 

"Modele de scrisori profesionale in limba engleza" de C. Caillaud, P. Janiaud-Powell

Volumul contine CD/ Traducere de Luminita Botosineanu/ Colectia „Limbi straine"

Organizata in functie de principalii destinatari ai corespondentei firmelor, lucrarea ofera mai mult de 70 de modele de scrisori in romana si in engleza, sfaturi privind redactarea acestora, vocabularul de baza si elemente de gramatica.

CD-ul ce insoteste volumul contine versiunile in engleza ale scrisorilor din carte, precum si peste 50 de scrisori complementare in ambele limbi, ce sint usor de personalizat cu ajutorul oricarui program de editare de text.

Din cuprins: Redactarea unei scrisori profesionale in engleza • Formule de inceput si formule de incheiere in engleza • Cum se redacteaza un mesaj electronic • Informatii generale si culturale • Corespondenta cu clientii • Corespondenta cu furnizorii • Organizarea unei calatorii in interes de serviciu in strainatate • Organizarea unui seminar international • Recrutarea unui strain • Urari cu diferite ocazii • Corespondenta administrativa

 

 

"PC. Elemente de baza si utilizare" de Silvia Curteanu

Colectia „Calculatoare. Informatica"

Un ghid complet, prezentind elementele de baza ale celor mai uzuale domenii in care se poate folosi calculatorul personal: notiuni generale despre hardware si software, elemente si operatii de baza in sistemul de operare Windows XP, editarea si procesarea textelor, modalitati de lucru cu Microsoft Excel, instrumente grafice, navigare pe web, servicii Internet si aplicatii.

Adresata unor categorii largi de utilizatori ce doresc sa-si insuseasca abilitatile de operare PC, lucrarea este astfel conceputa incit nu presupune cunostinte prealabile in domeniul calculatoarelor, fiecare notiune inclusa fiind explicata si definita intr-o maniera clara si accesibila.

Structurata in noua capitole, aceasta contine sase manuale ilustrate cu exemple: configuratia si utilizarea calculatorului personal, lucrul cu sistemul de operare Windows XP, folosirea programelor utilitare, pachetul Microsoft Office, elemente de grafica si servicii Internet.

Din cuprins: Hardware si software • Sistemul de operare Windows • Programe utilitare • Editarea si procesarea textelor • Calcul tabelar si diagrame • Aplicatii grafice • Prezentari in PowerPoint • Partajarea informatiilor intre programe. Tehnica OLE • Internet

 

 

 

 

EDITURA ALL

 

"Cat de plina ti-e galeata? Strategii pozitive pentru munca si viata" de Tom Rath, Dan Clifton

Bestsellerul numarul 1 New York Times

Cum v-ati simtit dupa ultima interactiune pe care ati avut-o cu o alta persoana?

Poate persoana respectiva – sotul sau sotia dmneavoastra, cel mai bun prieten sau chiar un om necunoscut – v-a umplut galeata facindu-va sa va simtiti mai bine si insuflindu-va o atitudine pozitiva? Sau, dimpotriva, acea persoana a luat cu cana din galeata dumneavoastra, lasindu-va prada unor sentimente negative pe care nu le-ati mai incercat de mult timp?

Cat de plina ti-e galeata? explica modul in care chiar si cele mai scurte perioade de intereactiune pot afecta relatiile interumane, productivitatea la locul de munca, sanatatea si longevitatea.

Structurata pe baza unei idei metaforice simple, referitoare la o cana si la o galeata si fundamentata pe concluziile a 50 de ani de cercetari asidue, cartea ilustreaza modalitatea in care puteti mari ponderea momentelor pozitive din viata si de la locul de munca, micsorind totodata numarul momentelor negative.

 

 

"Cat de mult conteaza sondajele de opinie?" de Frank Newport

Toti presedintii americani, de la Roosevelt pina in prezent, s-au bazat pe sondajele de opinie pentru a lua pulsul electoratului. Toate canalele de stiri importante din Statele Unite nu numai ca anunta rezultatele sondajelor, ci le si comanda in nume propriu. Aceasta a devenit de altfel o practica uzuala in numeroase alte tari din toate regiunile lumii. In opinia criticilor, sondajele pot fi periculos de imprecise, pot distorsiona munca presei si a politicienilor si pot constitui o mare amenintare la adresa procesului democratic in sine. In opinia adeptilor, sondajele sint o sursa inestimabila de informatii, oferindu-ne o cale de acces unica si foarte exacta spre probleme diverse precum preferintele electorale, diferentele de sex, relatiile interrasiale, cresterea copiilor, preferintele consumatorilor, sistemul de sanatate si de invatamint.

In aceasta carte, Frank Newport, redactor sef la Institutul de Sondare a Opiniei Publice Gallup – cea mai importanta sursa nationala de sondaje – le explica scepticilor care este motivul pentru care sondajele sint importante… si le explica celorlalti cum functioneaza acestea.

Demonstrind de ce nu trebuie sa ne temem de sondaje si de ce trebuie sa le folosim cu intelepciune, el ne arata: cum generalizeaza sondajele in mod stiintific si cu exactitate in legatura cu milioane de indivizi prin examinarea numai citorva indivizi alesi aleatoriu; cum respinge opinia publica tot ceea ce este modern in favoarea a ceea ce este stabil si traditional; cum pot satisface specialistii in sondaje apetitul crescut al mass-media pentru sondaje, fara a distorsiona sau a simplifica informatiile; cum folosesc politicienii rezultatele sondajelor pentru a-si aranja programele electorale… astfel incit acestea sa reflecte parerile autentice ale electoratului; in ce fel pot specialistii in sondaje sa maximizeze valoarea rezultatelor sondajelor in beneficiul ziaristilor, politicienilor si al publicului; cum insumeaza sondajele intelepciune intr-un mod mai eficient decit votul.

 

 

"Calea Gallup. Economia emotionala. Calea sigura catre success" de Dr.Curt Coffman, Dr.Gabriel Gonzalez – Molina

In domeniul progresului in afaceri, Organizatia GALLUP a oferit resurse valoroase prin cele doua carti de baza, aparute si la Editura Allfa: Manager contra curentului si Descopera-ti punctele forte cu testul Clifton (StrenghtsFinder). Acestea au fost considerate best-seller-uri de catre ziarele New York Times si Wall Street Journal.

In cel mai recent ghid al sau, cea mai cunoscuta firma de consultanta de management din lume va dezvaluie cel mai valoros bun al companiei dumneavoastra si va arata cum dezvoltarea acestui bun poate duce la un salt enorm in ceea ce priveste eficienta costurilor si profiturile.

Ce au in comun cele mai puternice organizatii din lume? Faptul ca ele stiu ca cele mai valoroase resurse ale lor sint proprii lor angajati si clientii. Ele stiu ca oamenii reactioneaza mai intii emotional si abia apoi rational. Tocmai de aceea, atit angajatii cit si clientii trebuie sa fie implicati afectiv, pentru ca organizatia sa-si atinga potentialul deplin. Cercetarile Gallup au descoperit secretele crearii si administrarii unei „economii emotionale" care sa-i ofere companiei dumneavoastra cele mai eficiente cai de succes.

 

 

 

 

EDITURA HUMANITAS

 

"Noaptea lui Iuda" de Dan Stanca

"Nu e nimic de inteles fiindca, daca am intelege, n-am mai supravietui, scrie Dan Stanca pe ultima pagina a acestui roman. Noaptea lui Iuda sadeste nelinisti fertile in mintea cititorului, silindu-l sa se frece la ochi inainte de-a se privi in oglinda. Daca deconspir ca pe aceeasi pagina isi face aparitia Osama Ben Laden, care da cu aspiratorul pe holul principal al unuia dintre Turnurile Gemene reconstruite, cred ca spun destul…"
(Radu Paraschivescu)

 

 

 

 

 

EDITURA PARALELA 45

 

"Povestea vorbelor. O istorie secreta a limbii romane" de Ioan Adam

Carte de suflet a unui filolog obsedat de secretele limbii romane Povestea vorbelor este o cercetare interdisciplinara. Dar portile cuvintelor, zavorate in timp, nu pot fi deschise cu o singura cheie. De aceea, dind lingvisticii, etimologiei indeosebi, respectul cuvenit, am apelat si la mitologie, imagologie, istoria propriu-zisa si aceea a mentalitatilor, la stilistica, onomastica, folcloristica, drept, numismatica s.a. a rezultat o poveste a vorbelor romanesti, dar si una a lumii pe care ele o spun memorabil. M-a tentat anamneza, "reamintirea" a ceea ce am fost, ca "scut de intarire" pentru ceea ce vom fi. In timpuri prielnice cliseizarii si trivializarii, Povestea vorbelor e protestul unui critic literar impotriva imputinarii limbii romane, care se micsoreaza ca pielea de sagri a nechibzuitului Raphael, despre care scria Balzac. (Ioan Adam)

Comentarii