La vremuri noi, tot noi

100 de stâlpi ornamentali noi vor ilumina parcurile din Iaşi

sâmbătă, 10 martie 2018, 02:58
2 MIN
 100 de stâlpi ornamentali noi vor ilumina parcurile din Iaşi

O firmă din Rediu tinde să devină furnizor tradiţional al Primăriei Iaşi pe linie de mobilier urban.

Două licitaţii organizate de municipalitate în 2016 au rotunjit veniturile societăţii IC Creative cu un milion de lei, iar acum firma este pe punctul de a câştiga o nouă procedură, contractul având o valoare estimată de 580.000 lei pentru achiziţia a 100 de stâlpi ornamentali.

De licitaţie s-a interesat şi firma Urbioled SRL, şefii firmei având, la mijlocul lunii februarie, o vizită pe teren cu reprezentanţii mu­ni­cipalităţii pentru vizualizarea unui mo­del de stâlp existent în parcuri sau es­pla­nade.

Municipalitatea vrea ca în astfel de locuri să monteze stâlpii, care trebuie să aibă două braţe echipate cu corpuri de iluminat. Primăria a motivat achiziţia prin faptul că unele zone de agrement din Iaşi au „stâlpi ornamentali degradaţi, insuficienţi sau lipsă“.

Urbioled SRL nu a mai depus ofertă, după cum reiese din informaţiile existente în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Stâlpii solicitaţi de municipalitate trebuie să aibă o înălţime de 7,2 metri şi trebuie realizaţi dintr-un aliaj metalic, turnat şi necoroziv. Fie­care stâlp trebuie echipat cu câte două corpuri de iluminat tip parc cu led. În caietul de sarcini există inclusiv o schiţă a stâlpilor existenţi în parcuri ieşene. În medie, valoarea unui stâlp este estimată la 5.800 lei, preţul urmând să includă atât armăturile de fundare, cât şi elemente de personalizare.

Firma IC Crea­tive este patronată de Cristian Costan, un apropiat al lui Dragoş Gafiţa, om de afaceri care, la rândul ei, este, prin firmele pe care controlează, furnizor al serviciilor din subordinea Primăriei, „cu lipici“ în special la Servicii Publice Iaşi. Gafiţa este asociat într-o firmă cu actuala soţie a primarului Mihai Chirica. Este vorba despre Lactate Han SRL, societate care însă nu a încheiat contracte cu Primăria sau cu servicii din subordine. În schimb, Gafiţa a avut contracte încheiate cu administraţia locală prin intermediul altor firme.

În ceea ce priveşte IC Creative, contractele anterioare cu municipalitatea au vizat furnizarea de panouri de informare, stâlpi ornamentali, indicatoare cu denumiri de străzi şi indicatoare cu numerele de imobile. IC Creative s-a mai remarcat şi prin contracte la Servicii Publice Iaşi (închiriere şi vidanjare toalete la cimitire).

Comentarii