Comunicat de Presă

2023: Consiliul Județean deschide prima șosea de centură veritabilă a Iașului (P)

vineri, 28 august 2020, 13:25
3 MIN
 2023: Consiliul Județean deschide prima șosea de centură veritabilă a Iașului (P)

În ultimii patru ani, conducerea Consiliului Județean a rămas consecventă principiului „am promis, am făcut”. Acest lucru poate fi văzut de toți ieșenii în cei aproape 400 km de drumuri județene reabilitate și în cele peste 80 de proiecte de reabilitare a infrastructurii de interes local derulate în județul nostru prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Îmbunătățirea infrastructurii rutiere este principalul obiectiv din strategia de dezvoltare a județului și se va afla și în următorii patru ani pe prima poziție în lista de priorități a PSD.

În această linie se înscrie și proiectul ce va fi supus din nou votului consilierilor județeni la ședința extraordinară de marțea viitoare. Proiectul vizează reabilitarea a 73,1 km de drumuri județene și comunale din Zona Metropolitană a municipiului. Acestea vor constitui o veritabilă șosea de centură, eliminând o bună parte din traficul ce tranzitează municipiul. Drumurile județene și comunale ce vor fi refăcute urmează traseul Vânători – Lețcani – Voinești – Mânjești – Budești – Piciorul Lupului – Ciurea – Bârnova – Tomești – Holboca, înconjurând pe trei sferturi municipiul și conectând drumurile naționale care îl tranzitează.

Proiectul vizează îndeplinirea mai multor obiective simultan. În primul rând, se realizează o șosea de centură funcțională, care să o suplinească pe cea actuală, al cărei dezavantaj major este acela că nu conectează drumurile naționale, neîndeplinindu-și astfel însuși rolul său definitoriu. În al doilea rând, noua șosea de centură va asigura accesul facil la viitorul Spital Regional de Urgență ce va fi construit în Moara de Vânt. Asigurarea accesului la spital reprezintă unul dintre angajamentele asumate de CJ în contextul acestei investiții. Nu în ultimul rând, comunele Lețcani, Horlești, Voinești, Bârnova, Ciurea, Tomești și Holboca vor fi conectate la rețeaua europeană de transport, deschizându-se astfel și pentru ele drumul spre o dezvoltare accelerată. Reducerea semnificativă a costurilor de transport, ca și creșterea accesibilității celor 7 comune vor permite stoparea migrării populației active, atragerea de noi investitori și crearea de noi locuri de muncă.

Costul construirii acestei șosele de centură este estimat la 45 milioane de euro, investiții necesare modernizării tuturor tronsoanelor de drum județean din cadrul proiectului. „Șoseaua de centură proiectată de noi conectează toate tronsoanele de drumuri naționale care tranzitează Iașul. Ea va face astfel exact ce trebuie să facă o șosea de centură: să elimine traficul excedentar din oraș. Șoferii care vor doar să ocolească orașul nu vor mai avea niciun motiv să-l traverseze. Rezultatele pe care le vor simți toți ieșenii vor fi fluidizarea traficului și reducerea poluării. Drumurile județene au fost ignorate de alți președinți de CJ. Eu vreau să avem toate drumurile județene modernizate în următorii ani. În primul mandat avem lucrări pe 400 kilometri de drum județean”, a declarat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Proiectul a fost supus dezbaterii plenului CJ. După aprobarea sa, fișa de proiect va fi înaintată Agenției de Dezvoltare Nord-Est, în pregătirea lansării noului cadru financiar al Uniunii Europene, aferent perioadei 2021-2027. „Principiul aplicat este «primul venit, primul servit». Având documentația pregătită, putem fi siguri de obținerea finanțării. Implicit, vom putea derula fără întârzieri celelalte proceduri legale. Estimăm că în 2023, noua șosea de centură va fi circulabilă”, a spus Popa.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Iași, executat de SC Grupul de Presă Medianet SRL, site: www.ziaruldeiasi.ro, cod mandatar financiar 21200019

Comentarii