De Sănătate

Punem punctul pe știi

600 de pacienţi cu scleroză multiplă în evidenţele Spitalului de Recuperare

luni, 02 septembrie 2019, 01:56
2 MIN
 600 de pacienţi cu scleroză multiplă în evidenţele Spitalului de Recuperare

Într-un studiu solicitat de Roche Romania, importantă companie farmaceutică ce are o filială deschisă şi în România, sunt arătate cheltuielile totale, directe sau indirecte, ale statului şi familiei, pentru un bolnav care suferă de scleroză multiplă. Astfel, studiul realizat de EY Romania în 2018, primul la nivel naţional cu privire la impactul economic, medical şi social al sclerozei multiple, arată faptul că pentru un pacient se cheltuiesc în medie 85.500 de lei pe an, circa 19.000 de euro, dintre care costuri directe sunt aproape 56.500 de lei şi indirecte 29.000 de lei. Aceştia caracterizează costurile directe ca fiind cele legate de diagnosticare, monitorizare, tratament, diverse servicii clinice, paraclinice, de spitalizare şi alte costuri generale.

În România, costurile directe totale pentru toţi pacienţii sunt estimate la aproximativ 60 de milioane de euro, circa 272 milioane de lei.

„Un pacient cu scleroză multiplă trăieşte, în medie, cu circa 10 ani mai puţin decât o persoană sănătoasă, ceea ce se traduce în costuri indirecte, ce includ lipsa de productivitate cauzată de dizabilitate şi decesul prematur, pensiile de invaliditate, indemnizaţiile de handicap, concediile medicale şi transportul pacientului. Valoarea totală a acestor costuri indirecte este de 140,5 milioane lei anual (31 milioane euro)“, au mai precizat reprezentanţii Roche România.

În total, aceştia au calculat că în ceea ce priveşte costurile totale ale tratării sclerozei multiple în România pentru un singur an sunt de 412,5 milioane de lei, circa 91 milioane de euro. Ei au luat în considerare în clasamentul respectiv inclusiv faptul că un pacient ajunge să cheltuiască circa 2.000 de lei pe an pentru transportul către acele centre care tratează boala şi unde are nevoie să facă vizite medicale la intervale regulate.

„Produsele decontate prin programul naţional pentru scleroză multiplă reprezintă 5,7% din bugetul medicamentelor pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate în programele naţionale cu scop curativ, raportat de CNAS în anul de referinţă al studiului. Din cauza dizabilităţii, pacienţii cu scleroză multiplă din România pierd un număr total de 2.595 ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de aproximativ 100 milioane lei (22 milioane euro)“, au mai punctat realizatorii studiului.

Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează sistemul nervos, printre simptomele resimţite de pacienţi fiind pierderea vederii, amorţeală resimţită în mâini şi picioare, pierderea puterii de concentrare, iar în timp şi invaliditate. Boala nu poate fi vindecată, ci doar ţinută sub control prin tratament.

În evidenţele Spitalului de Recuperare sunt aproximativ 600 de pacienţi din toată Moldova, anual fiind diagnosticate aproximativ 60 de cazuri noi, chiar şi în cazul adolescenţilor.

Comentarii