75 de rectori din țară și doi miniștri se întâlnesc în weekend la Iași

luni, 04 aprilie 2022, 23:08
2 MIN
 75 de rectori din țară și doi miniștri se întâlnesc în weekend la Iași

Vor participa ministrul Educaţiei şi cel al Cercetării

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi va fi săptămâna aceasta gazda reuniunii Consiliului Naţional al Rectorilor, la care vor participa rectorii a 75 de universităţi din ţară, dar şi miniştrii Educaţiei şi al Cercetării. Întâlnirea CNR va avea loc în perioada 7-10 aprilie, alături de Sorin Cîmpeanu şi Marcel Ioan Boloş, dar şi consilierul prezidenţial pentru educaţie Ligia Deca, coordonatori ai structurilor şi comisiilor din toate agenţiile de finanţare şi acreditare din învăţământul superior şi reprezentanţi de la cinci organizaţii studenţeşti importante la nivel naţional.

Întâlnirea este una importantă pentru Iaşi, fiind a doua oară când o întâlnire naţională CNR este în capitala Moldovei. Rectorul Politehnicii ieşene, prof.dr.ing. Dan Caşcaval, este în prezent preşedinte interimar al CNR. „Suntem onoraţi să organizăm a doua reuniune CNR la interval de cinci ani. Chiar dacă anul acesta Politehnica ieşeană aniversează 85 de ani de existenţă oficială, nu acesta va fi scopul acestei reuniuni, ci o serie de aspecte acute cu care se confruntă învăţământul universitar la sfârşit de pandemie şi în perspectiva unei noi Legi a Educaţiei”, a declarat rectorul Dan Caşcaval. În organizarea evenimentului, Politehnica ieşeană a beneficiat de sprijinul a trei universităţi ieşene: UMF, USV şi Universitatea de Arte. Întâlnirea de la Iaşi va avea pe agendă, potrivit reprezentanţilor TUIASI, cele mai importante subiecte din spaţiul public cu privire la învăţământul universitar, de la discuţii legate de trecerea de la sistemul online la învăţarea faţă în faţă, ce include noua Lege a Educaţiei care se află în lucru în acest moment, cum se va putea învăţa pe viitor în sistem online sau mixt, dar şi chestiuni legate de finanţarea de bază, cea suplimentară sau finanţarea cercetării.

De asemenea, se vor purta discuţii despre implementarea proiectului România Educată, implementarea proiectelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau cum pot fi sprijinite universităţile din Ucraina în contextul actual. 

Comentarii