A fost odată o Penicilină

sâmbătă, 05 martie 2022, 02:50
4 MIN
 A fost odată o Penicilină

Pentru că se discută foarte mult în aceste zile de renaşterea echipelor sportive ieşene, pentru că se va discuta din ce în ce mai mult cu apropierea anului electoral, merită să ne amintim de adevărata noastră echipă fanion.

Bineînţeles, este vorba, bineînţeles, de Penicilina, echipă de care se vorbea foarte puţin la casele pătrate şi mesele rotunde încă de pe vremea când sportul mai însemna ceva pe acolo. Dintr-un motiv foarte simplu: echipa de volei feminin a Iaşului avea sponsor. Un sponsor performant în economia urbei bahluviene, Antibiotice SA. La Cluj, de pildă, un sponsor era lăudat şi încurajat fără ca municipalitatea să-şi ia mâinile şi interesul faţă de respectivul sport. La noi, în dulcele-amar târg, reacţia era „Bravo, Antibiotice” însoţit de un subliminal „bogdaproste” sau, mai exact, „am scăpat de o belea”. Singurul lucru de amintit în acest context este o gală a sportului ieşean de pe vremuri, când primarul de atunci, Gheorghe Nichita a premiat simbolic Penicilina, deşi Municipalitatea n-a contribuit cu nimic la performanţele echipei.

Este motivul pentru care actualii guvernanţi ai urbei n-au niciun gând de a introduce voleiul feminin pe lista sporturilor ucise sau sinucise în 2018 care merită resuscitate. Pentru că Penicilina a avut sponsor şi pentru că acel sponsor, care a fost la originea marilor succese din anii 60-70 încoace, are datoria să repare ceea ce a stricat. „Noi avem treabă cu fotbalul, rugbiul, baschetul, handbalul.” Asta nu înseamnă că distinşii politicieni au remuşcări pentru ceea ce s-a petrecut în sportul ieşean, ci pentru a închide guri clevetitoare şi cârtitoare, care acuză marele cârmaci al urbei de distrugere a sportului Noul proiect sportiv CSM Iaşi 2020, calchiat după modelui dâmboviţean, nu pomeneşte această disciplină decât în treacăt şi la o etapă ulterioară, „ad calendas graecas”, şi probabil că vom aştepta mult şi bine, vom aplauda înfiinţarea secţiilor de snooker, e-sports sau orientare turistică până a vedea o secţie de volei feminin la clubul roznovan.

Pentru a simplifica, trebuie să eliminăm fotbalul din discuţie, deoarece sportul numit rege este, volens-nolens, numărul 1 în preferinţele publicului. Chiar dacă s-au văzut, în vremuri bune, de săli arhipline la baschet, handbal sau volei, chiar dacă stadionul din Copou era numit „raiul rugbiştilor tricolori”. Fotbalul are cel mai mare impact, vorba unui coleg, şi asta încheie discuţia. Deşi un club puternic de fotbal fără o puternică susţinere privată ajunge anevoios la performanţe. Dintre sporturile-de-echipă-muritoare-de-rând, voleiul feminin este „number one”, cu cele două titluri cucerite în anii '70, urmează rugbiul cu o Cupă a României şi un bronz naţional şi apoi baschetul, „doar” cu un bronz naţional. Handbalul feminin a contribuit şi el cu unele participări europene, dar niciunul nu se poate comporta la capitolul „performanţe pentru Iaşi” ca Penicilina. Şi ne amintim cu nostalgie, de aglomeraţia de pe peronul gării la sosirea de la Bucureşti a campioanelor regretatului Nicu Roibescu, Aurica Ichim, Florentina Itu, Ana Zabara şi celelalte.

Faptul că municipalitatea şi-a luat grija acestei echipe pe baza tradiţionalului sponsor, nu înseamnă că trebuie să cerem Antibiotice SA să refacă nedreptatea. Între timp, acolo este un alt acţionariat, alte priorităţi şi alte planuri, iar o echipă de volei feminin este departe de a fi acum, ca pe vremuri, un vector de imagine. Dureros este faptul că la Iaşi se mai joacă volei feminin, vechiul club al Tatianei Popa mai creşte talente, dar creşte pentru alţii.

Departe de noi şi gândul de a acuza cu mânie proletară conducătorii Antibiotice SA pentru renunţarea la echipa Penicilina, deşi modul discutabil în care s-a produs aceasta a afectat prestigiul sportiv al oraşului. Ne este şi ruşine să mai reamintim durerosul episod din octombrie 2018 despre care nici acum nimeni nu catadicseşte să dea vreo explicaţie. Iubitorii acestui sport minunat mai sunt încă numeroşi în Iaşi şi aşteaptă un semnal. Dacă tot e vorba acum, cu doi ani înainte de un nou scrutin local, de o resuscitate a sportului ieşean, este necesar ca politicienii locali, mari experţi în planuri pe hârtie, să-şi amintească de o echipă care a făcut cinste Iaşului sportiv, Penicilina Iaşi. Bineînţeles, dacă ar fi auzit vreodată de ea!

Comentarii